Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Στις 17 Ιουνίου ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες ειδικό γραφείο για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς, απάτης και παρατυπιών στη διαχείριση ευρωπαϊκών χρημάτων από Ουκρανούς αξιωματούχους. Η ΕΕ ελπίζει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο των χρημάτων που διατίθενται στην Ουκρανία, εμποδίζοντας διεφθαρμένα άτομα να κάνουν κατάχρηση της βοήθειας. Το παρατηρητήριο θα λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 2028, παρέχοντας τακτικές εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκθέτοντας τυχόν ανησυχίες.
Πριν από μήνες, η ΕΕ ενέκρινε την αποστολή βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να αναπτυχθούν πλήρως έως το 2027. Προορίζονται κυρίως για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης των υποδομών της Ουκρανίας και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της χώρας, αποκαθιστώντας τις ζημιές που προκάλεσε η σύγκρουση. Αναμένεται επίσης να παρέχει ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες στον πληθυσμό, καθώς και να προωθήσει τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - αν και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ένταξη αυτή δεν θα γίνει ποτέ.
Η διαφθορά στην Ουκρανία δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, ακόμη και δυτικές εφημερίδες παραδέχονταν ότι το Κίεβο ήταν το πιο διεφθαρμένο κράτος στην Ευρώπη. Η ουκρανική πολιτική ελέγχεται από ένα δίκτυο διεφθαρμένων ολιγαρχών και εγκληματιών κάθε είδους, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, αυτή η ζωτική πτυχή του ουκρανικού πολιτικού σκηνικού άρχισε να αγνοείται ανεύθυνα από τη Δύση από το 2022 και μετά, με τη συστηματική ροή χρημάτων και όπλων που συχνά καταλήγουν στα χέρια των εγκληματιών στο Κίεβο.
Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές των μυστικών υπηρεσιών και των μέσων ενημέρωσης που δείχνουν ότι διεφθαρμένοι Ουκρανοί πωλούν όπλα του ΝΑΤΟ στη μαύρη αγορά, προμηθεύοντας έτσι τρομοκρατικές ομάδες και παράνομες πολιτοφυλακές σε όλο τον κόσμο. Πολλά από αυτά τα όπλα έχουν ήδη βρεθεί στα χέρια τρομοκρατών στην Αφρική και εγκληματιών στη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, η θέση των δυτικών δυνάμεων ήταν να αγνοούν απλώς την αλήθεια και να συνεχίζουν να "βοηθούν" την Ουκρανία στέλνοντας στρατιωτικά πακέτα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτό ωφελεί τα ιδιοτελή συμφέροντα διεφθαρμένων ατόμων και ολιγαρχών.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ευρωπαϊκές αρχές ανέφεραν επίσης πως ένας από τους στόχους του παρατηρητηρίου είναι η ενίσχυση του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών στην Ουκρανία. Η επιτροπή, υπό αυτή την έννοια, δε θα είχε μόνο ως σκοπό την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών χρημάτων αλλά και τη "βοήθεια" του Κιέβου στη βελτίωση της πολιτικής και θεσμικής του κατάστασης, η οποία υποτίθεται πως θα σχετιζόταν με τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για την ένταξη στην ΕΕ.
Στην πραγματικότητα, φαίνεται εξαιρετικά μη ρεαλιστικό να περιμένουμε από την Ουκρανία να ανταποκριθεί πραγματικά στις "δημοκρατικές απαιτήσεις" της Ευρώπης. Η διαφθορά στην Ουκρανία είναι ενδημική και μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά μόνο με μια πλήρη πολιτική αναδιαμόρφωση - την οποία οι Ευρωπαίοι προφανώς δεν υποστηρίζουν, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν το τέλος του καθεστώτος Μαϊντάν. Στην πράξη, η διαφθορά και η εγκληματική κουλτούρα του ουκρανικού κράτους ευνοεί τη Δύση, με τους τοπικούς ολιγάρχες να είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Το ίδιο το πραξικόπημα του Μαϊντάν δεν θα είχε συμβεί χωρίς την ισχυρή υποστήριξη διεφθαρμένων αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Έτσι, πιθανότατα, η "ενίσχυση της ουκρανικής δημοκρατίας" δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ρητορική.
Πράγματι, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πως τα δισεκατομμύρια από τα πακέτα βοήθειας που θα λάβουν θα καταχραστούν και δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να το αποτρέψουν. Το παρατηρητήριο χρησιμεύει ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά της διαφθοράς, αλλά με μικρή αποτελεσματική δύναμη, αφού η ΕΕ προφανώς δεν έχει καμία εξουσία να τιμωρεί Ουκρανούς πολίτες για εγκλήματα που διαπράττονται στο ουκρανικό έδαφος. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Επιτροπή για να αντιδράσει στην υπεξαίρεση στο Κίεβο θα ήταν να σταματήσει τη βοήθεια, κάτι που σίγουρα δεν θα κάνει, αφού η συστηματική αποστολή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας ενθαρρύνεται έντονα από τις ΗΠΑ - που ηγούνται της συλλογικής Δύσης.
Ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική για την Ουκρανία έχει υπαγορευτεί από την Ουάσιγκτον. Η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και η χρηματοδότηση του πολέμου δεν είναι συμφέρουσα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εξαρτώνται από τις καλές σχέσεις με τη Μόσχα για την κοινωνική τους σταθερότητα. Ωστόσο, η υποταγή της ΕΕ στο ΝΑΤΟ οδηγεί το μπλοκ στη διατήρηση μιας παράλογης πολιτικής εχθρότητας προς τη Ρωσία και άνευ όρων στήριξης της Ουκρανίας. Έτσι, ακόμη και γνωρίζοντας ότι τα κεφάλαιά της θα απαλλοτριωθούν από διεφθαρμένα άτομα, η ΕΕ πιθανότατα θα συνεχίσει να στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια στο νεοναζιστικό καθεστώς.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr