Η Ρωσία και η Κίνα έχουν βαρεθεί

Photo: Public domain
Κάτι πολύ σημαντικό συνέβη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Αστάνα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi μπήκε κατευθείαν στο θέμα: κάλεσε τα μέλη του SCO να «διατηρήσουν την στρατηγική τους αυτονομία» και «να μην επιτρέψουν ποτέ σε εξωτερικές δυνάμεις» να μετατρέψουν την Ευρασία σε «γεωπολιτική αρένα».

Ο Wang Yi περιέγραψε λεπτομερώς πώς «λίγες χώρες επιδιώκουν την ηγεμονία και την εξουσία, σχηματίζουν μικρές κλίκες, θεσπίζουν κρυφούς κανόνες, ασκούν παρεμβάσεις και καταστολή, “αποσυνδέουν και διακόπτουν δεσμούς” και ακόμη βοηθούν τις “τρεις δυνάμεις” στην περιοχή», επιχειρώντας έτσι να καταστείλουν τη στρατηγική αυτονομία του Παγκόσμιου Νότου.

Οι «τρεις δυνάμεις» είναι ο κινεζικός κώδικας για την τρομοκρατία, τον αυτονομισμό και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό - στην πραγματικότητα οι τρεις κύριοι λόγοι για την ίδρυση του SCO το 2001, λίγο πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.

Η ευθεία μετάφραση του μηνύματος του Wang δείχνει ότι το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά τις μυριάδες τακτικές υβριδικού πολέμου του Ηγεμόνα που αναπτύσσονται τώρα σε όλη την Heartland. Παρόλα αυτά, το Πεκίνο διαπρέπει στην ευγένεια, καλώντας για «κοινή, συνολική, συνεργατική και βιώσιμη» συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και για συνεργασία με τη «διεθνή κοινότητα».

Το πρόβλημα είναι πως η «διεθνής κοινότητα» είναι όμηρος της «βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης».

Επαναπροσδιορίζοντας τις «τρεις δυνάμεις»

Η επόμενη συνάντηση των αρχηγών κρατών της SCO θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα τον Ιούλιο - μόλις ένα μήνα μετά την κρίσιμη υπουργική σύνοδο των BRICS στη Ρωσία. Πριν από δύο μήνες, ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, σε μια συνάντηση στο Boao στην επαρχία Hainan της Κίνας, κατέστησε σαφές πως όλοι οι ηγέτες των κρατών μελών της SCO δεν μπορούν απλώς να την παραλείψουν.

Αργά ή γρήγορα, ίσως ήδη από το επόμενο έτος, οι BRICS και η SCO μπορεί όχι μόνο να εργάζονται μαζί, αλλά ενδεχομένως και να μοιράζονται το ίδιο τραπέζι.

Η φετινή σύνοδος κορυφής της SCO δεν είναι κρίσιμη μόνο από την άποψη της αναδιοργάνωσης ενός πραγματικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας ενάντια στις τακτικές που καθοδηγούνται από τους Ηγεμόνες - αλλά και για την επέκταση της SCO και τη βελτίωση της οικονομικής/εμπορικής συνεργασίας.

Η Λευκορωσία θα γίνει πλήρες μέλος της SCO τον Ιούλιο - όπως έχει ήδη επιβεβαιώσει ο πρόεδρος Λουκασένκο. Και πέρυσι το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε επίσης την απόφαση να ενταχθεί στην SCO.

Μόλις πριν από τρεις μήνες στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 20ής επετείου της γραμματείας της SCO, ο Γουάνγκ επανέλαβε τον πρόεδρο Σι στο τέλος της μοιραίας προσωπικής συνάντησης με τον Πούτιν στη Μόσχα το 2023: «Αλλαγές που δεν έχουν γίνει ποτέ σε έναν αιώνα» είναι σε εξέλιξη. Εξ ου και η ανανεωμένη σημασία της SCO - του de facto μεγαλύτερου μη δυτικού πολυμερούς οργανισμού που επικεντρώνεται στην πολιτική/ασφαλιστική συνεργασία και ενός από τους πυλώνες της πολυπολικότητας.

Είναι άσκοπο να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι η SCO είτε αγνοείται, είτε απορρίπτεται, είτε παρεξηγείται από τη συλλογική Δύση - καθώς δε βασίζεται στην ατελείωτη στρατιωτική επέκταση τύπου ΝΑΤΟ. Η SCO αφορά απόλυτα την ολοκλήρωση του Νότου-Νότου. Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο να έχεις την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν και το Ιράν στο ίδιο τραπέζι να συζητούν ως ίσοι - και να σέβονται τις προτεραιότητες των εταίρων τους στην Κεντρική Ασία/Χερσόνησο.

Με την πάροδο των ετών, τα πάντα κατέληξαν να συζητούνται στο τραπέζι της SCO - πολύ πέρα από την αρχική εστίαση στις «τρεις δυνάμεις»: διπλωματία, εθνική άμυνα, ασφάλεια, οικονομία, εμπόριο, πολιτισμός, εκπαίδευση, μεταφορές, τεχνολογία, γεωργία.

Όσο και αν η SCO βρίσκεται στο επίκεντρο της πολυδιάστατης στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας, οδηγεί επίσης την αυξανόμενη οικονομική διασύνδεση της Κίνας και των «χωρών της Κεντρικής Ασίας».

Στο Έτος της Μεγάλης Απόφασης -όπου η ρωσική προεδρία των BRICS θα έπρεπε να σκιαγραφεί τον προνομιακό οδικό χάρτη για ένα πιο ισότιμο σύστημα διεθνών σχέσεων- οι παίκτες της SCO φαίνεται να έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι «τρεις δυνάμεις» δεν αποτελούν τυχαία την προτιμώμενη τακτική του Υβριδικού Πολέμου που αναπτύσσει η Αυτοκρατορία του Χάους για να διαιρεί και να κυβερνά.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις σκοτεινές τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το ISIS-Khorasan, αλλά και για την αυτοκρατορική λαβή πάνω στις παγκόσμιες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, ανθρώπων και οργάνων.

Αργά και σταθερά φτάνουμε στο επόμενο επίπεδο: η SCO να τα δίνει όλα, ως πολυμερής οργανισμός, ενάντια στις τρομοκρατικές τακτικές ενός Ηγεμόνα που υποθάλπει ακόμη και γενοκτονίες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δε θα μπορούσε να είναι πιο σαφής στο τέλος της συνόδου κορυφής στην Αστάνα:

«Το έργο της ανάπτυξης κοινών προσεγγίσεων για τη διασφάλιση της ευρασιατικής ασφάλειας και συνεργασίας από τα ίδια τα κράτη αυτής της ηπείρου είναι επείγον. Τονίσαμε πως η SCO μπορεί κάλλιστα να παίξει το ρόλο του καταλύτη για αυτές τις διαδικασίες, εμπλέκοντας και άλλους εταίρους στην περιοχή».

Στην πράξη, ο Λαβρόφ ανέφερε μια νέα κίνηση για την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Αντιτρομοκρατικής Δομής (RATS). Μετάφραση: Η RATS θα επεκτείνει την εντολή της στην ασφάλεια των πληροφοριών, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τη βαθύτερη διερεύνηση των συνδέσεων μεταξύ της διακίνησης ναρκωτικών και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Είστε έτοιμοι για την αντιπαράθεση που θέλετε;

Τώρα συνδυάστε όλα τα παραπάνω με τον επικεφαλής της FSB, Alexander Bortnikov, ο οποίος ήταν κάτι παραπάνω από σαφής σε μια σύνοδο κορυφής της ΚΑΚ στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, σχετικά με το τι ετοιμάζει στη συνέχεια η αυτοκρατορία του χάους και οι υποτελείς της.

Τα τέσσερα βασικά συμπεράσματα: Η Μπόρντορφ και ο Μπόρντοκ έχουν να κάνουν με την πολιτική της:

1. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ βρίσκονται πλέον σε κατάσταση πλήρους υβριδικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας.

2.Το ΝΑΤΟ διευκολύνει μια μαζική μεταφορά τρομοκρατών/τζιχαντιστών από διάφορα γεωγραφικά πλάτη στην Ουκρανία, με κάποιους από αυτούς, ειδικά τους επώνυμους ISIS-K, να εργαλειοποιούνται σε όλη την Heartland. Αποκαλέστε το μια Τρομοκρατική Λεγεώνα των Ξένων - η οποία θα πρέπει να θεωρηθεί ως ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός της SCO. Ο Bortnikov αναφέρθηκε στη «συνεχή εναλλαγή μαχητών στις ζώνες Συρίας-Ιράκ και Αφγανιστάν-Πακιστάν και στην εμφάνιση νέων στρατοπέδων εκπαίδευσης μαχητών κοντά στα νότια σύνορα της Κοινοπολιτείας».

3.Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε Ολική Τρομοκρατία - με ασταμάτητες επιδρομές σαμποτάζ στα σύνορα της Ρωσίας.

4.Σε μια θετική σημείωση, η Παγκόσμια Πλειοψηφία είναι σε κίνηση: Η Ρωσία συνεργάζεται στενά, όλο και περισσότερο, με δεκάδες έθνη στη Δυτική Ασία, την ευρύτερη Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Μετά από μια σειρά εξαιρετικών «συμπτώσεων» αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, από απόπειρες δολοφονίας από «μοναχικό οπλοφόρο» μέχρι μεθοδευμένα πραξικοπήματα, ευθείες απειλές και μυστηριώδεις εξαφανίσεις, ολόκληρο το οικοσύστημα BRICS-SCO πρέπει να βρίσκεται σε πολύ υψηλό συναγερμό.

Μετά την επική σύνοδο κορυφής Πούτιν-Χι στο Πεκίνο και το πιο παράξενο από τη φαντασία δράμα με το ελικόπτερο του Ραΐσι, η ανανεωμένη στερεότητα των αλληλένδετων στρατηγικών εταιρικών σχέσεων Ρωσίας-Κίνας-Ιράν δείχνει ότι Ρωσία-Κίνα πρόκειται να βγάλουν τα βελούδινα γάντια τους.

Ο Πούτιν και ο Σι, ο καθένας με τον τρόπο του, έχουν ήδη προειδοποιήσει τη συλλογικά αποβλακωμένη Δύση: αν θέλετε αντιπαράθεση, θα έχετε αντιπαράθεση. Και μάλιστα με το παραπάνω. Και με δικό σας κίνδυνο.

Η μητέρα όλων των δοκιμασιών, που θα γίνει αυτό το καλοκαίρι, είναι το πόσο μακριά θα φτάσει το ΝΑΤΟ όταν πρόκειται να επιτεθεί άμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προειδοποιεί ότι «η Ευρώπη ετοιμάζεται να ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία».

Οι ακαλλιέργητες, αμόρφωτες πολιτικο-στρατιωτικές «ελίτ» του ευρωστρατού φυσικά είναι εντελώς ανίκανες να κατανοήσουν την πραγματικότητα έξω από τη φούσκα τους. Επιπλέον, ερμηνεύουν τη ρωσική υπομονή και τη νομικίστικη προσέγγιση ως αδυναμία. Λοιπόν: πηγές πληροφοριών στη Μόσχα το ξεκαθαρίζουν τώρα - ανεπίσημα- η απάντηση, αν επιχειρήσουν κάτι ανόητο, θα είναι καταστροφική.

Σε επίπεδο BRICS, υπάρχει ένα είδος προσπάθειας της τελευταίας στιγμής να εκτονωθεί η πυράκτωση. Ο Wang Yi και ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Λούλα, Celso Amorim, εξέδωσαν μια δήλωση που περιγράφει μια «κοινή αντίληψη» σχετικά με το τελικό παιχνίδι στην Ουκρανία.

Ουσιαστικά, η δήλωση αναφέρει πως «η Κίνα και η Βραζιλία υποστηρίζουν τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σε κατάλληλο χρόνο, αναγνωρισμένης τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, με ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών και δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων». Η Αυτοκρατορία του Χάους θα την απορρίψει προφανώς.

Το Πεκίνο έχει όλη την προσοχή του στραμμένη στις προκλήσεις της Αυτοκρατορίας του Χάους στην Ταϊβάν, ενώ η Μόσχα επικεντρώνεται στις προκλήσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Και οι δύο έχουν βαρεθεί να είναι «ευγενικοί». Θέλετε αντιπαράθεση; Αντιπαράθεση είναι αυτό που θα πάρετε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail