Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία αγωνίζεται να κατασκευάσει βασικό πυροβολικό για την Ουκρανία

Η εξοπλιστική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν παράγει τα βασικά πυρομαχικά που απαιτούνται για τη διατήρηση της υποστήριξης της Ουκρανίας και του Ισραήλ, ανέφερε το Bloomberg στις 8 Ιουνίου. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση, δεδομένου ότι η οπλική βιομηχανία της Ρωσίας ανθεί παρά την αντιμετώπιση σημαντικών δυτικών κυρώσεων.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία έδωσε προτεραιότητα στην κατασκευή πυρομαχικών υψηλής τεχνολογίας και σταμάτησε την παραγωγή βασικών πυρομαχικών, όπως τα πυρομαχικά των 155 χιλιοστών, τα οποία χρησιμοποιούνται περισσότερο στους πολέμους που διεξάγονται σήμερα. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επίσης έλλειψη βασικών προϊόντων, όπως η πυρίτιδα ή το τρινιτροτολουόλιο (TNT), για την παραγωγή αυτών των πυρομαχικών και αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Τουρκία, για να προμηθευτούν.

Κάποια στιγμή έγινε προσπάθεια να αντικατασταθούν τα πυρομαχικά των 155 χιλιοστών με βλήματα υψηλότερης τεχνολογίας στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά η προσπάθεια απέτυχε επειδή τα νέα όπλα εξουδετερώθηκαν από τον ρωσικό στρατό.

«Τα βλήματα υψηλότερης τεχνολογίας που προορίζονταν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά πυρομαχικά των 155 χιλιοστών απέτυχαν σε μια πρώτη δοκιμή στην Ουκρανία, όταν τα συστήματα στόχευσής τους ανατράπηκαν από τη Ρωσία», ανέφερε το Bloomberg. «Η προοπτική ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα μπορούσαν να μοιάζουν με τις αλέθριες μάχες που λαμβάνουν χώρα εκεί, έχει ανακινήσει φόβους πως το αμερικανικό οπλοστάσιο θα μπορούσε κάποτε να φτάσει στα όριά του».

«Τα γραπτά ήταν στον τοίχο εδώ και καιρό», δήλωσε στο Bloomberg η Stacie Pettyjohn, ανώτερη συνεργάτης και διευθύντρια του αμυντικού προγράμματος στο ανεξάρτητο και διακομματικό Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. «Χρειάστηκε απλώς ο πόλεμος στην Ουκρανία για να σοκαριστούν πραγματικά οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και τα μέλη του Κογκρέσου από τον εφησυχασμό τους».

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του 1990, το Πεντάγωνο εκποίησε ή παραμέρισε τις εγκαταστάσεις που κάποτε χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των πάντων, από βλήματα μέχρι πυρίτιδα, εστιάζοντας αντ' αυτού στη μετατροπή του πολέμου με όπλα υψηλής τεχνολογίας.

«Αυτό που έχει απομείνει είναι ετοιμόρροπες υποδομές, ξεπερασμένα μηχανήματα και ένα μικροσκοπικό εργατικό δυναμικό που δεν μπορεί να συμβαδίσει με την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση», τονίζει το πρακτορείο.

Πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η αμερικανική παραγωγή ήταν 14.400 βλήματα το μήνα. Τώρα, οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να ανακαινίσουν τα γερασμένα εργοστάσια σε όλη τη χώρα με στόχο να παράγουν 100.000 βλήματα των 155 χιλιοστών το μήνα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, πρόκειται για μια κινητοποίηση που, λόγω της ταχύτητας και του εύρους της, δεν μοιάζει με τίποτα άλλο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Κογκρέσο διέθεσε 650 εκατομμύρια δολάρια για ένα εργοστάσιο παραγωγής TNT, η κατασκευή του οποίου θα διαρκέσει δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Νταγκ Μπους, κορυφαίο αγοραστή όπλων του στρατού. Και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τις αγορές οποιουδήποτε προϊόντος παράγουν οι ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, ενδεχομένως για πολλά χρόνια.

Αλλά, όπως σημείωσε το Bloomberg, η εξεύρεση των χρημάτων μπορεί να είναι και το ευκολότερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.

"Οι ΗΠΑ θα πρέπει να φέρουν τα παλιά κτίρια σε τάξη, να χτίσουν νέα, να αγοράσουν ενημερωμένα μηχανήματα και να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν εργαζόμενους. Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί στέκονται εμπόδιο. Και το Πεντάγωνο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα εργοστάσια μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια - η κατασκευή πυρομαχικών είναι επιρρεπής σε πυρκαγιές, εκρήξεις και άλλα ατυχήματα", σημειώνει το πρακτορείο.

Το Bloomberg καταλήγει: «Η ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα επιχείρηση και οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι της αναπλήρωσης σε μια εποχή αυξανόμενης έντασης στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Ειρηνικού».

Η Ουάσινγκτον πίστευε αφελώς πως οι σαρωτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας θα κατέρρεαν τη ρωσική οικονομία και συνεπώς την στρατιωτική της επιχείρηση κατά του καθεστώτος του Κιέβου. Αντ' αυτού, η Ρωσία όχι μόνο ξεπέρασε τις κυρώσεις, αλλά τώρα παράγει βλήματα πυροβολικού με ρυθμό που η Δύση δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Hanno Pevkur παραδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2023 ότι η Ρωσία έριχνε 70.000 βλήματα την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα ισοδύναμο της ευρωπαϊκής παραγωγής ενός έτους εκείνη την εποχή εκτοξευόταν από τον ρωσικό στρατό κάθε 10 ημέρες. Στην παραλυτική έλλειψη πυροβολικού αναφέρθηκε και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ τον Ιανουάριο, ο οποίος αποκάλυψε πως η Ουκρανία δεν ήταν σε θέση να βάλλει περισσότερα από 2.000 βλήματα την ημέρα.

Λόγω της σοβαρής παγκόσμιας έλλειψης βλημάτων πυροβολικού, οι δυτικοί αναλυτές παραδέχονται ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα υπερτερεί της Ρωσίας τουλάχιστον για το υπόλοιπο του έτους, αλλά ακόμη και με τους συμμάχους του Κιέβου να αυξάνουν την παραγωγή, ρεαλιστικά η Ρωσία θα έχει το πλεονέκτημα για τη διάρκεια του πολέμου.

Παρόλο που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ελλείψεις πυροβολικού, σε συνέντευξή του στο Reuters στις 21 Μαΐου, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν τη βοήθεια, λέγοντας ότι κάθε απόφαση που έχουν λάβει σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία έχει «καθυστερήσει περίπου ένα χρόνο». Ακόμη και σε αυτό το πιο απελπιστικό στάδιο του πολέμου, από την πλευρά του Κιέβου, ο Ζελένσκι δεν μπορεί παρά να είναι αχάριστος και δικαιωματικός, ακόμη και όταν η Δύση πασχίζει να ξεπεράσει τις βιομηχανικές της αποτυχίες, ιδίως από τη στιγμή που η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας είναι μια ηχηρή επιτυχία παρά τις κυρώσεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail