Ντόντικ: Οι ΗΠΑ δημιουργούν χάος σε άλλες χώρες από το Ιράκ μέχρι τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

John Sonderman / US Department of Commerce

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν χάος σε άλλες χώρες, από το Ιράκ έως τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ΒΕ), αποκλειστικά για τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα, εμποδίζοντας έτσι τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Βόσνιους (Σλάβους μουσουλμάνους) να συμφωνήσουν για το μέλλον της ΒΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (RS BiH) Milorad Dodik.

Ο πρόεδρος της RS BiH δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα προτείνει στο άλλο τμήμα της χώρας, τη Μουσουλμανο-Κροατική Ομοσπονδία της BiH, μια πρόταση για την ειρηνική οριοθέτηση της BiH, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, "η διαδικασία της διαίρεσης μπορεί να είναι μακρά". Σύμφωνα με πηγές των τοπικών μέσων ενημέρωσης, το σχέδιο πρότασης έχει ήδη ετοιμαστεί και τελειοποιείται από την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας.

"Ο ειρηνικός διαχωρισμός απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ - δήλωσε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Μάικλ Μέρφι. Έχουν οι Σέρβοι, οι Βόσνιοι και οι Κροάτες το δικαίωμα να έχουν κάποια δικά τους συμφέροντα στη Β-Ε ή είναι σημαντικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ και πρέπει και οι τρεις λαοί να εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα; Έχουν οι Σέρβοι, οι Βόσνιοι και οι Κροάτες το δικαίωμα να συμφωνήσουν για τα δικά τους; Όπως συμφωνούμε, έτσι θα γίνει, ή θα πρέπει να είμαστε πειραματόζωα στο πείραμα κάποιου;" - έγραψε ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας στο κοινωνικό δίκτυο Χ.

Υπενθύμισε ότι η Αυστροουγγαρία προσάρτησε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1908 "όχι για να την αναπτύξει, αλλά για να βγάλει από εκεί ό,τι μπορούσε να βγάλει". Σύμφωνα με τον Ντόντικ, το ίδιο συμβαίνει και τώρα, μόνο που ο εξωτερικός παράγοντας έχει αλλάξει.

"Η Αμερική ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντά της και ανησυχεί για τους Βόσνιους, τους Σέρβους και τους Κροάτες όπως το περσινό χιόνι. Όπως δεν νοιάζονται για τους Ιρακινούς, τους Σύριους, τους Λίβυους, τους Αιγύπτιους, τους Αφγανούς, στις χώρες των οποίων δημιούργησαν χάος αποκλειστικά για τα δικά τους συμφέροντα. Η Αμερική δεν έδωσε ποτέ τίποτα σε κανέναν, μόνο πήρε", τόνισε ο πρόεδρος της RS BiH και πρόσθεσε ότι τα συμφέροντα των Βόσνιων, των Σέρβων και των Κροατών μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω αμοιβαίων συμφωνιών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail