Μήπως ετοιμάζεται μια νέα κρίση πυραύλων της Κούβας για την Ουκρανία;

Photo: Public domain
Στις 12 Ιουνίου, τρία ρωσικά πλοία και ένα πυρηνικό υποβρύχιο έφτασαν στην Αβάνα της Κούβας. Αφού διέσχισαν τον Ατλαντικό, τα πλοία πραγματοποίησαν ελιγμούς με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και παρέμειναν στην Κούβα μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Steven Sahiounie - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να προμηθεύσει απροσδιόριστες χώρες με όπλα ικανά να πλήξουν τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Καζάν είναι ικανό να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ Kalibr, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 2.500 χιλιόμετρα και μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές. Μαζί του είναι η φρεγάτα Admiral Gorshkov, η οποία μεταφέρει νέους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon που είναι ικανοί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά, το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού Akademik Pashin και το ρυμουλκό Nikolay Chiker.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παρουσιάσει το Zircon ως ένα ισχυρό όπλο ικανό να διαπεράσει οποιαδήποτε υπάρχουσα αντιπυραυλική άμυνα, πετώντας εννέα φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων (άνω των 620 μιλίων).

Παρόλο που η επίσκεψη στην Κούβα δε θεωρείται στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ και κανένα από τα σκάφη δε φέρει πυρηνική κεφαλή, ξύπνησε μνήμες από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, στην οποία ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία στην Κούβα.

Η Κούβα είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Ρωσίας στο δυτικό ημισφαίριο από γεωπολιτική άποψη και αμφότερες επικρίνουν τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί η μία στην άλλη, καθώς και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Αβάνα υποστήριξε επίσης το δικαίωμα της Ρωσίας στην "αυτοάμυνα" έναντι του ΝΑΤΟ μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του 2022 στην Ουκρανία.

Το 1959, μια εξέγερση με την ονομασία "Κίνημα της 26ης Ιουλίου" οδήγησε στην κομμουνιστική διακυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

Τον Απρίλιο του 1961, μια ομάδα 1.500 Κουβανών εξόριστων που αντιτάχθηκαν στον Κάστρο εισέβαλε στην Κούβα με την υποστήριξη πυροβολικού, όλμων, αρμάτων μάχης, αεροσκαφών και ναυτικών πλοίων, τα οποία παρείχαν και χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ. Αυτή ήταν μία από μια σειρά επιχειρήσεων "αλλαγής καθεστώτος" που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, οι οποίες απέτυχαν, όπως η επίθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Συρία το 2011.

Το περιστατικό αυτό έμεινε γνωστό ως εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.

Στις αρχές του 1961 αναπτύχθηκαν οι αμερικανικοί πύραυλοι Jupiter στην Τουρκία και στα μέσα Απριλίου έγινε η αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Αυτό ανησύχησε την ΕΣΣΔ, καθώς έβλεπε ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν κάτι μεγάλο.

Ο Νικίτα Χρουστσόφ της ΕΣΣΔ και ο Κάστρο πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση τον Ιούλιο του 1962 και ο Χρουστσόφ συμφώνησε να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι ενημερώθηκε για τα σχέδια και τον συμβούλευσαν να πραγματοποιήσει αεροπορική επιδρομή και εισβολή στην Κούβα, αλλά αγνόησε τη συμβουλή αυτή και διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με την οποία η ΕΣΣΔ ανέβαλε τα σχέδιά της να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα με αντάλλαγμα την αμερικανική διαβεβαίωση ότι η Κούβα δεν θα δεχόταν εισβολή.

Η πολιτική των ΗΠΑ για αυξημένη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ από το 1992 και μετά έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου. Το 1990, οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πως το ΝΑΤΟ δε θα επεκτεινόταν, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αθέτησε αυτή την υπόσχεση και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διαπίστωση ότι ήταν οι ΗΠΑ που προκάλεσαν τον Πούτιν στην στρατιωτική επιχείρηση του Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία ως απάντηση στην απειλή της επικείμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Χρειάστηκαν οι διαπραγματευτικές ικανότητες του Κένεντι για να αποτραπεί ο πόλεμος το 1962, αλλά σήμερα των ΗΠΑ ηγείται ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι κατά των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Γάζα. Ο Μπάιντεν είναι ένας πρόεδρος εν καιρώ πολέμου, ο οποίος συμμετέχει άμεσα και στα δύο πεδία μάχης με κονδύλια, όπλα, πληροφορίες και την προπαγάνδα που εκτοξεύει η Ουάσινγκτον, η οποία επινόησε ένα αφήγημα ότι ο Πούτιν θέλει να κατακτήσει την Ουκρανία και να αναδημιουργήσει μια σοβιετική αυτοκρατορία.

Το 2014, ο John J. Mearsheimer, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της αυτοσυγκράτησης στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, εξήγησε γιατί η κρίση στην Ουκρανία είναι λάθος της Δύσης και πώς προκάλεσε τον Πούτιν.

Την 1η Μαρτίου 2022 ο Mearsheimer έδωσε συνέντευξη και δήλωσε ότι εξακολουθεί να κατηγορεί τις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία.

"Δεν πρόκειται να κατακτήσει όλη την Ουκρανία", είπε ο Mearsheimer, για τον Πούτιν.

Ο Mearsheimer έχει υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ, πιέζοντας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, αύξησαν την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου και προκάλεσαν την επιθετικότητα του Πούτιν προς την Ουκρανία. Ο Mearsheimer εμμένει στη θέση του ότι οι ΗΠΑ φταίνε που τον προκάλεσαν.

"Νομίζω πως όλα τα προβλήματα σε αυτή την υπόθεση ξεκίνησαν πραγματικά τον Απρίλιο του 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου στη συνέχεια το ΝΑΤΟ εξέδωσε μια δήλωση που έλεγε ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν μέρος του ΝΑΤΟ. Οι Ρώσοι κατέστησαν τότε απερίφραστα σαφές πως το θεωρούσαν αυτό ως υπαρξιακή απειλή", δήλωσε ο Mearsheimer.

Η στρατηγική των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνει την επέκταση της ΕΕ, την επέκταση του ΝΑΤΟ και τη μετατροπή της Ουκρανίας σε φιλοαμερικανική φιλελεύθερη δημοκρατία.

"Όταν είσαι μια χώρα όπως η Ουκρανία και ζεις δίπλα σε μια μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσία, πρέπει να δίνεις μεγάλη προσοχή στο τι σκέφτονται οι Ρώσοι, γιατί αν πάρεις ένα ραβδί και τους βάλεις στο μάτι, θα ανταποδώσουν. Τα κράτη στο δυτικό ημισφαίριο το καταλαβαίνουν αυτό πολύ καλά όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Mearsheimer.

Ο Mearsheimer προέβλεψε σωστά ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να καταλάβει το Κίεβο, αλλά θα καταλάβει το Ντονμπάς.

"Πρόκειται για πολιτική μεγάλων δυνάμεων και αυτό που θέλουν οι Ρώσοι είναι ένα καθεστώς στο Κίεβο που θα είναι εναρμονισμένο με τα ρωσικά συμφέροντα. Μπορεί τελικά οι Ρώσοι να είναι πρόθυμοι να ζήσουν με μια ουδέτερη Ουκρανία και να μην είναι απαραίτητο η Μόσχα να έχει ουσιαστικό έλεγχο της κυβέρνησης στο Κίεβο. Ίσως να θέλουν απλώς ένα καθεστώς που να είναι ουδέτερο και όχι φιλοαμερικανικό", δήλωσε ο Mearsheimer.

"Οι Ουκρανοί έχουν συμφέρον να δώσουν σοβαρή προσοχή στο τι θέλουν οι Ρώσοι από αυτούς. Διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αν αποξενώσουν τους Ρώσους με θεμελιώδη τρόπο. Αν η Ρωσία πιστεύει πως η Ουκρανία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία επειδή ευθυγραμμίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικοευρωπαίους συμμάχους της, αυτό θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Ουκρανία. Αυτό φυσικά είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει τώρα. Το επιχείρημά μου λοιπόν είναι: η στρατηγικά σοφή πολιτική για την Ουκρανία είναι να διακόψει τις στενές σχέσεις της με τη Δύση, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και να προσπαθήσει να διευκολύνει τους Ρώσους. Αν δεν είχε υπάρξει απόφαση να μετακινηθεί το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά για να συμπεριλάβει την Ουκρανία, η Κριμαία και το Ντονμπάς θα ήταν σήμερα μέρος της Ουκρανίας και δεν θα υπήρχε πόλεμος στην Ουκρανία", δήλωσε ο Mearsheimer.

Το Μάρτιο του 2024, ο Mearsheimer έδωσε συνέντευξη και δήλωσε ότι θεωρεί "γελοία" την ιδέα πως η Ουκρανία θα μπορέσει να περάσει στην επίθεση το 2024 ή το 2025.

"Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι Ουκρανοί θα ηττηθούν από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους. Αυτό, νομίζω, είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα - πως οι Ρώσοι απλώς θα απομακρύνουν τους Ουκρανούς. Η ιδέα ότι η Ουκρανία θα εξαπολύσει κάποια επίθεση το 2025 και θα αντιστρέψει την κατάσταση είναι παραπλανητική", δήλωσε ο Mearsheimer.

Τι θα συμβεί αν ο πόλεμος πάει άσχημα για την Ουκρανία, και αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να είναι ένα δυσλειτουργικό κράτος; Ο Mearsheimer φοβάται ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα ταπεινωθούν τόσο πολύ που θα επιχειρήσουν να επέμβουν για να σώσουν την Ουκρανία, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική ανταλλαγή.

Ο Mearsheimer προβλέπει πως οι Ρώσοι θα κατακτήσουν περισσότερα εδάφη, ίσως "τις τέσσερις περιοχές δυτικά των τεσσάρων περιοχών που ελέγχουν τώρα ή έχουν προσαρτήσει μέχρι τώρα. Και μπορεί να καταλάβουν ακόμη και λίγο περισσότερα. Και νομίζω ότι δεν θα υπάρχει τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε αυτό".

Στο τέλος, οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους για να φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία, όπως έκανε ο Κένεντι στην κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Ο Κένεντι δεν θα επέτρεπε σοβιετικούς πυραύλους στα σύνορα των ΗΠΑ στα ανοικτά της Φλόριντα και ο Πούτιν δεν θα επιτρέψει πυραύλους του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail