Το χρήμα είναι δύναμη, και η παγκόσμια ισορροπία δύναμης μετατοπίζεται ραγδαία υπέρ της εξαιρετικά πλούσιας ελίτ

Εάν έχετε αρκετά χρήματα, μπορείτε να αγοράσετε σχεδόν οτιδήποτε. Και όταν βρίσκεστε σε μια θέση όπου μπορείτε να αγοράσετε σχεδόν οτιδήποτε, έχετε τεράστια ποσότητα ακατέργαστης ισχύος. Σήμερα, ο κόσμος μας κυριαρχείται πλήρως και απόλυτα από εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας. Εκείνοι που ανήκουν στο πρώτο ένα τοις εκατό του πρώτου τοις εκατό είναι σχεδόν σε θέση να κάνουν ό,τι θέλουν, και οι υπόλοιποι είμαστε λίγο πολύ ανίσχυροι να τους σταματήσουμε. 
 
Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Δυστυχώς, το χάσμα μεταξύ της εξαιρετικά πλούσιας ελίτ και των υπολοίπων από εμάς συνεχίζει να γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Πέρυσι, ο συνολικός πλούτος των εκατομμυριούχων του κόσμου έφτασε τα 86,8 τρισεκατομμύρια δολάρια:
Ο κόσμος δεν είχε ποτέ τόσους πολλούς πλούσιους ανθρώπους και οι επενδύσεις τους σε ραγδαία άνοδο των χρηματιστηρίων τους έκαναν πιο πλούσιους από ποτέ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο αριθμός των «ιδιωτών υψηλής καθαρής αξίας» (HNWI) - που ορίζονται ως άτομα με ρευστά περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων - αυξήθηκε κατά 5,1 τοις εκατό πέρυσι σε 22,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Capgemini.

Ο συνολικός πλούτος τους έφτασε τα 86,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 4,7 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου.
Εν τω μεταξύ, 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι από την αρχή της πανδημίας:
Από το 2020, οι πέντε πλουσιότεροι άνδρες στον κόσμο έχουν διπλασιάσει τις περιουσίες τους. Την ίδια περίοδο, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν γίνει φτωχότεροι.
Πόση δύναμη έχουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα σε σύγκριση με τους δισεκατομμυριούχους του δυτικού κόσμου που γίνονται συνεχώς πρωτοσέλιδα;

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί διοικούν τον κόσμο και εμείς οι υπόλοιποι απλώς ζούμε σε αυτόν.

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κολοσσιαίο χάσμα μεταξύ της αμοιβής των CEO και των αμοιβών των εργαζομένων έγινε ακόμη μεγαλύτερο πέρυσι:
Τα αφεντικά έβγαζαν πάντα περισσότερα χρήματα από τους εργαζόμενους. Αλλά το χάσμα μεταξύ των CEO και των εργαζομένων αυξάνεται.

Ο διάμεσος διευθύνων σύμβουλος στον S&P 500 πληρώθηκε 196 φορές περισσότερο από τον διάμεσο υπάλληλο το 2023, σύμφωνα με ανάλυση της Equilar και του Associated Press.

Αυτό είναι υψηλότερο από μια αναλογία 185 το 2022.
Θα ήταν καλό αν οι πλούσιοι γίνονταν πλουσιότεροι όσο όλοι οι άλλοι γίνονταν πλουσιότεροι επίσης.

Αντίθετα, η φτώχεια κυριολεκτικά εκρήγνυται παντού γύρω μας.

Το 2020, υπήρχαν περίπου 140 καταυλισμοί αστέγων στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Από τότε, η πόλη έχει κλείσει 537 καταυλισμούς αστέγων, αλλά εξακολουθούν να απομένουν περίπου 1.500 σε όλη την πόλη:
Οι αξιωματούχοι του Όκλαντ ψήφισαν μια πολιτική το 2020 για τη ρύθμιση των καταυλισμών αστέγων, όταν υπήρχαν περίπου 140 καταυλισμοί. Η πολιτική δημιουργήθηκε για να απαγορεύσει τους καταυλισμούς σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της γειτνίασης με επιχειρήσεις, σχολεία, παιδικές χαρές, λωρίδες κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομους, κατοικίες και παιδικές χαρές.
Τυχόν καταυλισμοί σε αυτές τις απαγορευμένες περιοχές έπρεπε να εκκενωθούν, με την πόλη να προσφέρει καταφύγιο πριν τους εκκενώσει.

Από τότε, η πόλη έχει κλείσει 537 καταυλισμούς αστέγων με περίπου 1.500 να απομένουν, σύμφωνα με έκθεση της πόλης.

Νιώθω τόσο άσχημα για τους νομοταγείς πολίτες που εξακολουθούν να ζουν στο Όκλαντ.

Οι συνθήκες έχουν γίνει τόσο επισφαλείς που μια κατασκευαστική εταιρεία στην πραγματικότητα «αρνήθηκε να ολοκληρώσει την εργασία της στο πλακόστρωτο γιατί έγινε «πολύ επικίνδυνη» για τους εργάτες της»:
Οι απογοητευμένοι κάτοικοι του Όκλαντ βρίσκονται στην τρύπα αφού ένα πλήρωμα κατασκευής παραιτήθηκε και αρνήθηκε να ολοκληρώσει την εργασία του στο πλακόστρωτο με τις λακκούβες επειδή έγινε «πολύ επικίνδυνο» για τους εργάτες του – καθώς άλλες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την περιοχή του κόλπου για τις ίδιες ανησυχίες.

Κάτοικοι στην περιοχή Sobrante Park στο East Oakland είπαν ότι δεν ειδοποιήθηκαν καν όταν ο τρίτος γενικός εργολάβος αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο πριν επισκευάσει τους δρόμους, αφήνοντας μεγάλες λακκούβες και επικίνδυνο χαλαρό χαλίκι σε όλη τη γειτονιά από τα μέσα Μαΐου.
Εάν εξακολουθείτε να έχετε ένα ωραίο σπίτι και πολλά χρήματα, είναι καλό για εσάς.

Αλλά θα πρέπει να καταλάβετε πως είστε σταθερά στη μειοψηφία σε αυτό το σημείο.

Φυσικά, οι πολιτικοί μας ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την οικονομική υγεία της ελίτ από οποιονδήποτε άλλον, γιατί είναι η ελίτ που χρηματοδοτεί τις εκστρατείες τους.

Έτσι, παρόλο που σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι έχουμε δει το βιοτικό μας επίπεδο να πέφτει πολύ, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια ολική προσπάθεια για να στηρίξουμε το χρηματιστήριο επειδή εκεί έχει μεγάλο μέρος του πλούτου της η ελίτ.

Σήμερα, το πλουσιότερο 10 τοις εκατό όλων των Αμερικανών κατέχει το 93 τοις εκατό όλων των μετοχών.

Και το φτωχότερο 50 τοις εκατό όλων των Αμερικανών κατέχει μόλις το 1 τοις εκατό όλων των μετοχών.

Ο χρηματιστηριακός πλούτος που ελέγχει ολόκληρο το κατώτατο μισό της χώρας είναι βασικά απλώς ένα λάθος στρογγυλοποίησης σε σύγκριση με τις τεράστιες συμμετοχές της ελίτ.

Δυστυχώς για την ελίτ, φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργούνται προβλήματα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές:
Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ συρρικνώνεται και οι επενδυτές βγάζουν τα χρήματά τους με ρυθμό σχεδόν ρεκόρ καθώς τα σύννεφα καταιγίδας συγκεντρώνονται πάνω από την οικονομία των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιτάνες της Γουόλ Στριτ μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν το ασταθές νερό καθώς ταξιδεύουν προς τις αποδράσεις τους στο Ναντάκετ φέτος.
Στην πραγματικότητα, η Bank of America λέει πως οι πελάτες της έχουν αντλήσει μεγάλα χρηματικά ποσά από τις μετοχές για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες:
Αναλυτές της Bank of America δήλωσαν την Τρίτη ότι οι πελάτες τους είναι πλέον μεγάλοι καθαροί πωλητές αμερικανικών μετοχών για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πούλησαν 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερες μετοχές από ό,τι αγόρασαν, τη μεγαλύτερη εκροή από τον περασμένο Ιούλιο.

Η Bank of America κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πώληση μετοχών τεχνολογίας στην ιστορία της την περασμένη εβδομάδα. Και ενώ μια εβδομάδα δεν κάνει τάση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ζέση των Magnificent Seven που παγίδευσε τη Wall Street μόλις πριν από μήνες.
Είτε συμβεί αργά είτε γρήγορα, είναι αναπόφευκτο ότι τα οικονομικά είδωλα της Αμερικής θα καταρρεύσουν κάποια στιγμή.

Αλλά για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, φαίνεται ότι η οικονομία έχει ήδη καταρρεύσει.

Η κρίση κόστους ζωής μας έχει γίνει εξαιρετικά οδυνηρή, ολόκληρη η κοινωνία μας πνίγεται στα χρέη και η φτώχεια και η έλλειψη στέγης εκρήγνυνται παντού γύρω μας .

Σχεδόν οι μόνοι άνθρωποι που εξακολουθούν να τα πάνε πολύ καλά είναι αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Όταν ακούτε ότι «η οικονομία ανθεί», αυτοί είναι οι άνθρωποι για τους οποίους μιλάνε.

Αλλά όπως όλοι οι υπόλοιποι από εμάς, η ελίτ δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την περίοδο του τεράστιου παγκόσμιου χάους που είναι μπροστά μας.

Όπως είπα, τα χρήματα μπορούν να σας αγοράσουν σχεδόν οτιδήποτε, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν ένα δωρεάν πάσο από την ημέρα του απολογισμού που πλησιάζει γρήγορα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail