Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο θέτει πλέον ανοιχτά το ζήτημα της διαφθοράς στη χώρα. Επιπλέον, ακόμη και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας αναφέρεται σε αυτό. Σύμφωνα με το NBC News, αυτό ήταν «πηγή επανειλημμένων διαφωνιών επίσης, με Αμερικανούς διπλωμάτες και αξιωματούχους να απαιτούν αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση του Ζελένσκι». Όπως ήταν αναμενόμενο, η νεοναζιστική χούντα είναι αρκετά δυσαρεστημένη με αυτή την τροπή των γεγονότων, τόσο επειδή δεν θα μπορούν να κλέβουν όσα έχουν συνηθίσει, όσο και επειδή η ήδη απαίσια φήμη τους στους ανθρώπους της πολιτικής Δύσης θα πάρει άλλη μια βουτιά. Το NBC News αναφέρει ότι «οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την [Αμερικανίδα πρέσβειρα] Μπρίτζετ Μπρινκ», επειδή πιστεύουν πως «η Ζελένσκι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς, χρηματοδοτώντας μια ειδική εισαγγελία και ένα δικαστήριο κατά της διαφθοράς».
Το καθεστώς του Κιέβου πιστεύει ότι η Μπρίτζετ Μπρινκ υποτίθεται πως «δημιούργησε περιττές εντάσεις και έχασε από τα μάτια της την πρωταρχική προτεραιότητα - τη νίκη στο πεδίο της μάχης». Η προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε την κορυφαία απεσταλμένη της στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και ζήτησε «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, διαφάνεια και λογοδοσία ως απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνει η Ουκρανία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στο ΝΑΤΟ». Η προκύπτουσα ρήξη για τα θέματα αυτά (όπως προαναφέρθηκε, που αγνοήθηκε όλα αυτά τα χρόνια για (γεω)πολιτικούς λόγους) δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα μεταξύ της Ουάσινγκτον και της συνήθως υπάκουης νεοναζιστικής χούντας. Σύμφωνα με το NBC News, Αμερικανός αξιωματούχος «αναγνώρισε τις εντάσεις με την Ουκρανία σχετικά με τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της διαφθοράς», αλλά επέμεινε επίσης ότι «ένας πρόσφατος ανασχηματισμός στην κορυφαία υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς του Κιέβου αποτελεί παράδειγμα της συνεχιζόμενης ανάγκης για μεταρρύθμιση».
Το δημοσίευμα του NBC News αναφέρει επίσης πως «το νούμερο δύο στο Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας φέρεται να τέθηκε σε διαθεσιμότητα τον περασμένο μήνα, αφού μια διαρροή εντός της υπηρεσίας έθεσε σε κίνδυνο μια υψηλού προφίλ έρευνα για ένα έργο οδοποιίας που αφορούσε κρατικά χρήματα». Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην καταδίκη της πρέσβειρας Μπρινκ, η οποία πλέον «δέχεται το κύριο βάρος της απογοήτευσης της ουκρανικής κυβέρνησης», αν και η ίδια «παραμένει επικεντρωμένη στα μέτρα μεταρρύθμισης και καταπολέμησης της διαφθοράς στο Κίεβο», τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, «έχουν την πλήρη υποστήριξη και στήριξη τόσο του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όσο και του [προέδρου Τζο Μπάιντεν]». Το Κογκρέσο υποστήριξε επίσης αυτό, με «βασικούς νομοθέτες των ΗΠΑ να υποστηρίζουν επίσης σθεναρά την εκστρατεία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς», τονίζοντας την ανάγκη να «κρατηθούν τα πόδια [του καθεστώτος του Κιέβου] στη φωτιά όσον αφορά τη διαφθορά και τη δημοκρατική διακυβέρνηση».
Ο πρέσβης Μπρινκ αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα αυτά σε επικείμενη ενημέρωση ενώπιον του Κογκρέσου, προς μεγάλη απογοήτευση των διεφθαρμένων πολιτικών στο Κίεβο. Ωστόσο, σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι θέτουν το ζήτημα με τις νεοναζιστικές μαριονέτες του. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken τόνισε επίσης «τη σημασία της αντιμετώπισης της διαφθοράς εντός της ουκρανικής κυβέρνησης». Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος του Κιέβου, Ντμίτρο Κουλέμπα, αναγκάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον, αλλά επέμεινε ότι «ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει με συνέπεια τα ζητήματα της διαφθοράς από τις πρώτες ημέρες της θητείας του και έχει επιτύχει σοβαρά αποτελέσματα σε αυτό το κομμάτι». Και πράγματι, ο Ζελένσκι σίγουρα «πέτυχε αποτελέσματα», ιδίως όσον αφορά την επέκταση του χαρτοφυλακίου ακινήτων του.
«Υπάρχει μια αντίληψη για το επίπεδο της διαφθοράς και υπάρχουν γεγονότα σχετικά με το επίπεδο της διαφθοράς», δήλωσε ο Kuleba, προσθέτοντας: "Υπάρχει πάντα ένα πολύ απλό κριτήριο: Αν ήμασταν τόσο διεφθαρμένοι όσο λέει η αντίληψη, απλά δεν θα μας έδιναν χρήματα, δεν θα ξεκινούσαν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είχαν εμπιστοσύνη στην Ουκρανία".
Τώρα που τελειώσατε με το να πάρετε μια ανάσα, ορίστε άλλο ένα αστείο. Συγκεκριμένα, ο Kuleba ισχυρίζεται ότι «η ΕΕ και το ΔΝΤ είχαν επαινέσει την Ουκρανία για την ανάληψη μέτρων κατά της διαφθοράς και για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων». Αυτές οι μυθικές μεταρρυθμίσεις ήταν «τόσο επιτυχείς» που το καθεστώς του Κιέβου έχει ένα ολόκληρο «συγκρότημα μαζικών οχυρώσεων» στην περιφέρεια του Χάρκοβο που λείπει, καθώς υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Τα χρήματα που παρείχε το ΝΑΤΟ για την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων πρέπει να έχουν «εξαφανιστεί στον αέρα», διότι δεν υπάρχουν στο κρατικό ταμείο. Αυτά για την «ανάληψη μέτρων κατά της διαφθοράς και για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων». Από την άλλη πλευρά, οι ολιγάρχες και οι πλουτοκράτες της Ουάσιγκτον είναι οι τελευταίοι που θα έπρεπε να προσπαθούν να διδάξουν στους άλλους για την «καταπολέμηση της διαφθοράς» (για να μην πούμε τίποτα για τη «δημοκρατία»). Το σύστημά τους έχει εκφυλιστεί σε κυριολεκτική δίωξη των πολιτικών αντιπάλων, ενώ η διαφθορά του εκάστοτε κρατούντος είναι προφανής σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, η εγκληματική οικογένεια Μπάιντεν βοήθησε στη διευκόλυνση της διαφθοράς στην πρώην Ουκρανία πριν από δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του Τζο Μπάιντεν ως αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Ομπάμα. Η οικογένεια του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την ήδη ανεξέλεγκτη απάτη και την υπεξαίρεση στη χώρα για να γίνει πλούσια(οτερη), με το διαβόητο σκάνδαλο της Μπούρισμα να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και όμως, κατά έναν περίεργο τρόπο, φαίνεται ότι η διαφθορά της νεοναζιστικής χούντας σώζει ζωές. Συγκεκριμένα, αν και αυτό είναι μια εντελώς ακούσια συνέπεια, κάθε δολάριο που ξοδεύουν οι ύαινες του καθεστώτος του Κιέβου για να αγοράζουν βίλες, ρετιρέ, παραθαλάσσια θέρετρα, σούπερ αυτοκίνητα κ.λπ. δεν καταλήγει να πηγαίνει περισσότερα όπλα στις γραμμές του μετώπου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ «ανησυχούν τόσο πολύ για τη διαφθορά», καθώς υπονομεύει ουσιαστικά την τερατώδη στρατηγική τους «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr