Οι ΗΠΑ έλκουν παράλογα τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά

kremlin.ru - Photo: Konstantin Zavrazhin
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ή η σοφία του ΝΑΤΟ μπορεί να μην είναι ο φάρος διαφωτισμού που κάποτε πίστευαν. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του ΝΑΤΟ να κρατήσει τη Μόσχα και το Πεκίνο χώρια απέτυχε θεαματικά, ωθώντας τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά σε μια ισχυρή συμμαχία που απειλεί πλέον την κυριαρχία των ΗΠΑ.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα άλλο μοιραίο λάθος που επιχειρούν οι ΗΠΑ είναι η υπερβολή του φόβου των Ευρωπαίων όσον αφορά τη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας ως υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας δεν αφορά την κατάληψη χωρών, αλλά την αμφισβήτηση των πρακτικών, του συστήματος και των δομών που καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ και την ηγεσία του Παγκόσμιου Νότου.

Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχουν απλώς εμβαθύνει τον δεσμό μεταξύ αυτών των δύο ασιατικών δυνάμεων. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στους BRICS - αυτή η πλατφόρμα είναι ένα άλλο στάδιο για τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας, οραματιζόμενη μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Νότου.

Η Δύση προσπαθεί απεγνωσμένα να αναζητήσει την πλήρη υποστήριξη της Ευρώπης και της Ασίας έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά δεν τα καταφέρνει. Αντίθετα, η αντιρωσική και αντικινεζική ρητορική των ΗΠΑ έχει βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των δύο εθνών, σχεδιασμένης για την αντιμετώπιση της δυτικής επιθετικότητας. Καλή δουλειά, παιδιά!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα προσπαθούσαν να αποτρέψουν μια συμμαχία Ρωσίας-Κίνας, αλλά μαντέψτε τι; Η Ρωσία και η Κίνα αποφάσισαν ότι είχαν καλύτερα πράγματα να κάνουν μαζί. Από την οικονομία μέχρι την ενέργεια και τις στρατιωτικές ασκήσεις, η συνεργασία τους έχει ανθίσει, ειδικά με την Κίνα να έχει γίνει μια κρίσιμη αγορά για τις ρωσικές εξαγωγές μετά τις δυτικές κυρώσεις.

Αυτοί οι δύο κρατιούνται χέρι-χέρι για να αποκρούσουν τη δυτική επιθετικότητα, ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την αμερικανική κυριαρχία. Ο διπλωματικός τους συντονισμός έχει αυξηθεί μετά την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο θρυλικός αλλά αμφιλεγόμενος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, το είχε προβλέψει από χιλιόμετρα μακριά. Πριν από το θάνατό του, ο Κίσινγκερ προειδοποίησε για αυτή τη μετατόπιση, καθώς η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ γινόταν πιο παράλογη.

Στις μέρες του, ο Κίσινγκερ εργαζόταν ακούραστα για να κρατήσει την Κίνα και τη Ρωσία χώρια. Προσπάθησε ακόμη και να γίνει φίλος με την Κίνα για να φέρει το Πεκίνο πιο κοντά στις ΗΠΑ, αλλά όλες του οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Είναι σχεδόν σαν οι ΗΠΑ να έχουν μια φυσική τάση να είναι εχθρικές απέναντι σε μεγάλους πολιτισμούς όπως η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα από τον 20ό αιώνα.

Ο Κίσινγκερ προέτρεψε να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία που υποστηρίζεται από τη Δύση, αναφέροντάς την ως σημαντικό λόγο για τη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας. Ωστόσο, έβλεπε επίσης τη Ρωσία ως μια ισχυρή αλλά ηθικά αμφίβολη οντότητα που οι ΗΠΑ έπρεπε να περιορίσουν, αυτή η παράδοξη ρητορική του ίδιου και των ΗΠΑ αντανακλούσε τα διπλά πρότυπα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οι σκέψεις του εκτέθηκαν σε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς να αποφύγουμε έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο» στο The Spectator. Επισήμανε το τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, που την καθιστά μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις παγκοσμίως. Φυσικά, τα σχόλιά του τάραξαν αρκετά φτερά.

Ο Δρ David Oualaalou, πρώην αναλυτής ασφαλείας, επέκρινε την αδιαφορία της Δύσης για τους κινδύνους πυρηνικού πολέμου και τα στρατηγικά λάθη της. Υποστήριξε πως η αυξημένη ανάμειξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας έκανε τον Πούτιν να δει τη σύγκρουση ως υπαρξιακή, ωθώντας τη Ρωσία να αμυνθεί με κάθε κόστος.

Ο Oualaalou υπογράμμισε επίσης την απροθυμία του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban να σύρει την Ουγγαρία βαθύτερα στις υποθέσεις του ΝΑΤΟ. Ο Όρμπαν, που δεν επιθυμεί να εμπλακεί στο κουβάρι Ρωσίας-ΗΠΑ-Ουκρανίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, αν όχι να αποχωρήσει εντελώς. Πιθανότατα εκτιμά ότι είναι καλύτερο να μην ρίξει την Ουγγαρία σε μια γεωπολιτική κρεατομηχανή που θα επιδεινώσει μόνο την ήδη κλονισμένη οικονομία της Ευρώπης.

Και έπειτα υπάρχει η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, της οποίας η δημοτικότητα εκτοξεύεται στα ύψη με την πρότασή της ότι η Γαλλία θα πρέπει να αποχαιρετήσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η δυτική επιθετικότητα έχει ακούσια ενισχύσει την εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας. Αυτό το δυναμικό δίδυμο δεν ενδιαφέρεται για την κατάκτηση εδαφών- ενδιαφέρεται περισσότερο για την προώθηση της παγκόσμιας δικαιοσύνης και της αμεροληψίας, με βάση τις ασιατικές και ευρασιατικές αξίες και όχι τις δυτικές. Η συμμαχία τους αποτελεί αντίβαρο στο ΝΑΤΟ και την κυριαρχία των ΗΠΑ.

Η Δύση πάντα προσπαθούσε να πείσει την Ινδία εναντίον της Ρωσίας, αλλά η Ινδία κατάφερε επιδέξια να αντισταθεί σε αυτή την πίεση από την Ουάσινγκτον, διατηρώντας μια σταθερά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Ιστορικά, η Ινδία έχει εξισορροπήσει τις σχέσεις της με τις παγκόσμιες δυνάμεις και η σύνδεσή της με τη Ρωσία χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Σοβιετική Ένωση ήταν σημαντικός σύμμαχος. Παρά την επίμονη ώθηση από τις δυτικές πρωτεύουσες να απομακρυνθεί από τη Μόσχα, η Ινδία παρέμεινε προσηλωμένη στα δικά της στρατηγικά συμφέροντα και τις γεωπολιτικές της προτεραιότητες.

Οι ΗΠΑ, όπως είναι λογικό, ιδρώνουν σφαίρες. Γνωρίζουν πως είναι κατώτερες των περιστάσεων απέναντι σε αυτή τη στρατηγική συμμαχία, η οποία σχηματίστηκε για να αμφισβητήσει την παλιά παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Τα πράγματα αλλάζουν και οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν το σχέδιό τους..

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail