Λαθρέμποροι ναρκωτικών στην Ισπανία επιτίθενται στην Πολιτική Φρουρά με όπλα του ΝΑΤΟ που προορίζονταν για την Ουκρανία

Οι συμμορίες ναρκωτικών στη νότια Ισπανία χρησιμοποιούν τουφέκια επίθεσης του ΝΑΤΟ, τα οποία, όπως φοβούνται οι δυνάμεις ασφαλείας, ήταν όπλα που προορίζονταν για το Κίεβο, αλλά εκτράπηκαν στη διεθνή μαύρη αγορά. Ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν έως και 3,5 εκατομμύρια μη καταγεγραμμένα όπλα που προορίζονταν για το Κίεβο και η έλλειψη ελέγχων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική ασφάλεια της Ισπανίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Οι τελευταίοι πυροβολισμοί μεταξύ πρακτόρων της ισπανικής Πολιτοφυλακής και εμπόρων ναρκωτικών στις 22 Μαΐου στο Sanlúcar de Barrameda είναι ανησυχητικοί. Οπλισμένοι μόνο με τα υπηρεσιακά τους πιστόλια, οι φρουροί δέχθηκαν ριπές από αυτόματα όπλα και μόνο μετά την άφιξη ενισχύσεων κατάφεραν να κατασχέσουν 2,5 τόνους χασίς δίπλα στις εκβολές του ποταμού Γουαδαλκιβίρ και να συλλάβουν εννέα άτομα.

Αν και τα όπλα δεν κατασχέθηκαν, οι κάλυκες που συλλέχθηκαν ήταν πυρομαχικά διαμετρήματος 5,56 mm, τα τυπικά τουφέκια εφόδου που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα το αμερικανικό M16-A4. Αυτός ο τύπος οπλισμού δεν χρησιμοποιούνταν συνήθως από τους εμπόρους ναρκωτικών στην Ισπανία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και τώρα η Πολιτική Φρουρά έχει παρατηρήσει ότι οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν τέτοια τουφέκια εφόδου με αυξανόμενη συχνότητα.

Η σημερινή κατάσταση είναι παρόμοια με τον Ιούνιο του 2023 στο Μεξικό, όταν μέλη του Καρτέλ του Κόλπου εντοπίστηκαν να μεταφέρουν αντιαρματικούς εκτοξευτές ρουκετών AT4 σουηδοαμερικανικής κατασκευής, ένα όπλο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πολεμικών προμηθειών που έλαβε το Κίεβο.

Πηγές της Πολιτικής Φρουράς επιβεβαίωσαν στην El Español ότι η φύση του περιστατικού δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά μάλλον μια τάση που αυξήθηκε από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Europol και η Ισπανική Εθνική Αστυνομία έχουν ήδη προειδοποιήσει για την τάση αυτή σε εκθέσεις τους. Το Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2025 προειδοποιεί για τον «κίνδυνο αύξησης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα της παράνομης διακίνησης όπλων» που χρησιμοποιούνται στη σύγκρουση στην Ουκρανία και σημειώνει ότι από τα έντεκα εκατομμύρια πιστόλια και αυτόματα τυφέκια που στάλθηκαν στο Κίεβο, περίπου 3,5 εκατομμύρια δεν έχουν καταγραφεί.

Η ισπανική κυβέρνηση σημείωσε τον κίνδυνο αυτού του παράνομου εμπορίου στην Ετήσια Έκθεση Εθνικής Ασφάλειας του 2023, όπου παραδεχόταν πως ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπάρχει «μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πυροβόλων όπλων» και κίνδυνος «εκτροπής» προς το παράνομο εμπόριο και τις «μαύρες αγορές όπλων».

Σε επιχειρήσεις που κατέληξαν σε συλλήψεις διακινητών και κατασχέσεις υλικού, οι πράκτορες προειδοποιούν για έναν περισσότερο ή λιγότερο πρόσφατο εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου τους. Αντί για τα ΑΚ της σοβιετικής εποχής, υπάρχουν πλέον άφθονα πιο σύγχρονα τυφέκια και υποπολυβόλα δυτικής κατασκευής.

«Η μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών έχει εισέλθει σε άλλη φάση», δήλωσε πράκτορας της Πολιτικής Φρουράς στην Diario de Cádiz υπό συνθήκες ανωνυμίας.

Μόλις υπογραφούν τα έγγραφα παράδοσης όπλων, ορισμένα από τα όπλα που στέλνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία επιστρέφουν σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπου εισέρχονται εκ νέου μέσω της μαύρης αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι το 2022, ο επιθεωρητής του Εθνικού Γραφείου Ερευνών της Φινλανδίας, Christer Ahlgren, επεσήμανε πως ορισμένα από τα όπλα που είχαν σταλεί από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είχαν φτάσει στα χέρια εγκληματικών συμμοριών στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Δεδομένης αυτής της αλλαγής στον συσχετισμό των δυνάμεων, τα παράπονα από πράκτορες και ενώσεις της Πολιτικής Φρουράς είναι επαναλαμβανόμενα. Ζητούν περισσότερα μέσα για την «προσαρμογή στη βία των εμπόρων ναρκωτικών» και περαιτέρω αύξηση των ποινών για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η Ισπανική Ένωση Πολιτικών Φρουρών χαρακτηρίζει την τάση αυτή «ανησυχητική» και τονίζει ότι δεν υπάρχουν «αρκετοί πράκτορες» για να περιπολούν ή να διεξάγουν έρευνες. «Και ούτε κατά διάνοια αρκετοί για να σταματήσουν και να συλλάβουν τον έμπορο-δολοφόνο ναρκωτικών», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Μια άλλη οργάνωση, η JUCIL, επισημαίνει πως το επίπεδο της βίας είναι «απαράδεκτο και ανησυχητικό», γι' αυτό και ζητούν να επιβληθούν οι μέγιστες ποινές που προβλέπει ο νόμος για τους επιτιθέμενους και τέτοιου είδους καταστάσεις «να μην μένουν ατιμώρητες».

Αλλά ούτε αυτή η κατάσταση είναι καινούργια, διότι όπως υπενθυμίζει ο Χουάν Αντόνιο Ντελγάδο, πράκτορας της δύναμης και βουλευτής στο Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας με το κόμμα Podemos, «η Πολιτική Φρουρά ζητάει περισσότερους πόρους εδώ και 30 χρόνια ή και περισσότερο».

Υπάρχει μια αλλαγή παραδείγματος. Τώρα, ο έμπορος ναρκωτικών δεν διστάζει να πυροβολήσει εναντίον της αστυνομίας, ενώ πριν, συνήθως δεν το έκαναν αυτό.

«Τώρα μας κυνηγούν», εξομολογήθηκε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ένας πράκτορας της ομάδας καταπολέμησης ναρκωτικών.

Παρόλα αυτά, με τον νόμο και την τάξη να μετατρέπονται σε χάος στην Ισπανία, η ισπανική κυβέρνηση επιμένει να στέλνει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, αντιαεροπορικών πυραύλων και εξοπλισμού κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τις συμμορίες ναρκωτικών που δρουν στη χώρα. Μάλιστα, μόλις στις 27 Μαΐου, η Ισπανία δεσμεύτηκε να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Στην πραγματικότητα, η απερίσκεπτη και ανεγκέφαλη υποστήριξη της Ισπανίας προς το καθεστώς του Κιέβου έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην εσωτερική ασφάλεια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail