Πνευμονολόγος μίλησε για τους κινδύνους του ατμίσματος

RIA Novosti / Alexander Vilf
Freepen.gr - Το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από μολυσματικές ασθένειες, καθώς ο λόγος είναι η ξήρανση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος από τα έλαια (γλυκερίνη) που περιέχονται στα άτμισμα, δήλωσε στο RIA Novosti ο επικεφαλής της δομικής μονάδας Zvenigorod του περιφερειακού νοσοκομείου Odintsovo, πνευμονολόγος Evgeny Bezlepko.

"Η γλυκερίνη, η οποία περιέχεται στους ατμούς, έλκει την υγρασία προς τον εαυτό της. Παρατηρείται ξήρανση των βλεννογόνων των ανώτερων αναπνευστικών οδών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί έντονος βήχας. Επιπλέον, λόγω του γεγονότος πως διαταράσσεται η φυσική ύγρανση της ανώτερης αναπνευστικής οδού και το σύστημα καθαρισμού της επιφάνειας των βλεννογόνων από παθογόνα βακτήρια, υπάρχει υψηλός κίνδυνος μολυσματικών διεργασιών. Ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών αυξάνεται", δήλωσε ο Bezlepko.

Ο πνευμονολόγος σημείωσε επίσης ότι βλάβη προκαλείται και από την ίδια τη συχνότητα του καπνίσματος ατμών, το οποίο κάποιοι χρησιμοποιούν όχι μόνο σε καθορισμένους χώρους καπνίσματος, αλλά και στο χώρο εργασίας και σε δημόσιους χώρους. 

Δήλωσε επίσης πως οι ατμοί και τα συστήματα θέρμανσης καπνού δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλέστερα από τα κανονικά τσιγάρα. "Το πρώτο είναι ο υψηλότερος κίνδυνος δηλητηρίασης από την ίδια τη νικοτίνη. Γιατί; Διότι στις σύγχρονες συνθήκες, αν ένα άτομο που καπνίζει τσιγάρα πρέπει να βγει κάπου έξω για να καπνίσει, και αυτή η διαδικασία στο χώρο εργασίας μπορεί να συνεπάγεται ορισμένες δυσκολίες. Έτσι, η δόση της εισπνεόμενης νικοτίνης μπορεί δυνητικά να είναι εν γνώσει πολύ υψηλότερη από ό,τι από ένα κανονικό τσιγάρο. Και είναι η ίδια η νικοτίνη που οδηγεί στον κίνδυνο καρδιακής θνησιμότητας, απότομου αγγειόσπασμου", δήλωσε ο Bezlepko.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail