Οι προσπάθειες συμφιλίωσης του Ιράκ στη Μέση Ανατολή

Οι πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες του Ιράκ να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας συμπίπτουν με τις κοινές ανησυχίες για τις κουρδικές δυνάμεις. Οι κουρδικές ομάδες εντός του Ιράκ, ιδιαίτερα συγκεντρωμένες στις βόρειες περιοχές που περιλαμβάνουν και το PKK, επιδιώκουν εδώ και καιρό αυτονομία εντός του ιρακινού εδάφους αμφισβητώντας την εξουσία και την κυριαρχία της Βαγδάτης στην περιοχή.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Τουρκία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία, μετά την αποτυχία των προσπαθειών που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ για την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία και την αύξηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιμετωπίσει επικρίσεις για τον ρόλο τους στη διαιώνιση της περιφερειακής αστάθειας με την αποστράγγιση των πόρων της Συρίας και την προμήθεια όπλων, δήθεν για την υποστήριξη της δημοκρατίας. Οι ενέργειες αυτές έχουν κατηγορηθεί ότι εμποδίζουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Mohammed Shia al-Sudani, συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, υποδεικνύοντας συνεχή διάλογο με τους προέδρους Bashar al-Assad και Recep Tayyip Erdogan. Ο Σουντανί εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τις απειλές ασφαλείας που συνιστούν για το Ιράκ οι κουρδικές δυνάμεις, ιδίως στις βόρειες περιοχές όπου κυριαρχούν οι κουρδικές ομάδες. Το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που ιστορικά επιδιώκει αυτονομία εντός του Ιράκ, αποτελεί σημαντική πρόκληση για την εξουσία και την κυριαρχία της Βαγδάτης, με τις δραστηριότητές του στο Ιράκ να υπονομεύουν την σταθερότητα.

Η προηγούμενη υποστήριξη της Τουρκίας προς τις ένοπλες παρατάξεις στη Συρία, με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος κατά την εποχή του Προέδρου Ομπάμα, έχει συμβάλει σημαντικά στην περίπλοκη δυναμική της περιοχής. Η απομάκρυνση του Ερντογάν από τον στόχο της απομάκρυνσης του Άσαντ σηματοδότησε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη θέση της Τουρκίας. Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν κυρίαρχα, καθώς οι απευθείας διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, με τη διευκόλυνση της Ρωσίας, αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω της επιμονής της Δαμασκού στην απομάκρυνση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας από τα συριακά εδάφη. Η απαίτηση αυτή υπογραμμίζει τις επίμονες προκλήσεις στην επίτευξη διπλωματικών λύσεων εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Αρκετές περιοχές εκτός του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης παραμένουν εστίες αστάθειας. Η επαρχία Ιντλίμπ, υπό τον έλεγχο της HTS (πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία), αποτελεί συνεχή απειλή. Επιπλέον, η κατοχή από την Τουρκία συνοριακών περιοχών βόρεια του Χαλεπιού και η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη βορειοανατολική Συρία και κατά μήκος των ιρακινών συνόρων επιδεινώνουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις.

Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης από το Ιράκ υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή. Οι δραστηριότητες και η επιρροή του PKK, ιδίως στο ιρακινό Κουρδιστάν, αποτελούν άμεση πρόκληση για την εξουσία και την κυριαρχία της Βαγδάτης. Τα κουρδικά αυτονομιστικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το PKK, συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον διαρκούς έντασης και σύγκρουσης. Τα κινήματα αυτά δεν απειλούν μόνο την εσωτερική σταθερότητα του Ιράκ, αλλά περιπλέκουν και το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο, καθιστώντας την επιδίωξη διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας ένα δύσκολο έργο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Επιπλέον, η αντίθεση της Τουρκίας στις ομάδες υπό κουρδική ηγεσία που εγκαθιδρύουν ένα ημιαυτόνομο κράτος κατά μήκος των συνόρων της υπογραμμίζει τη δέσμευση της Άγκυρας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, οι επικείμενες εκλογές στη Συρία, που θεωρούνται ως ένα βήμα προς μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση από την υπό κουρδική ηγεσία αυτόνομη διοίκηση, περιπλέκουν περαιτέρω την περιφερειακή δυναμική.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι θα δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Ωστόσο, οι κατηγορίες και οι διαψεύσεις σχετικά με τη λεηλασία των συριακών πόρων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναδεικνύουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις και την πολυπλοκότητα γύρω από την κατάσταση στη Συρία.

Ο πρέσβης της Συρίας Qusay al-Dahhak μίλησε στον ΟΗΕ, επικρίνοντας τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS. Διερωτήθηκε από τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αποτυχία τους να αναγνωρίσουν τη ζημία που προκάλεσε αυτός ο συνασπισμός στην εκστρατεία του κατά της τρομοκρατικής ομάδας ISIS. Ο Al-Dahhak κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εφάρμοσαν κυρώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα θύματα μεταξύ των αμάχων και εμπόδισαν τις προοπτικές ειρήνης μεταξύ των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα διευκόλυναν την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail