Κογκρέσο: Αφήστε την Ουκρανία να χτυπήσει περισσότερους στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα

Yavoriv, Ukraine – U.S. Army soldiers assigned to the Joint Multinational Training Group-Ukraine observe a Ukrainian Army live-fire exercise at the Yavoriv Combat Training Center Dec. 7, 2017. (U.S. Army photo by Sgt. Alexander Rector)
Μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε έναν άμεσο πόλεμο με τη Μόσχα


Η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι να κλιμακώνει αντί να εργάζεται για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, αν η δραστηριότητα στο Καπιτώλιο αποτελεί ένδειξη.

Blaise Malley - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στα τέλη Μαΐου, το Politico ανέφερε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δώσει αθόρυβα στην Ουκρανία την εξουσία να διεξάγει περιορισμένα πλήγματα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα. Ήταν μια εκπληκτική αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης που υπογράμμιζε τις άσχημες συνθήκες στο πεδίο της μάχης στο Κίεβο και εγκυμονούσε τον κίνδυνο μιας σοβαρής κλιμάκωσης του πολέμου, σύμφωνα με τη σκέψη της ίδιας της κυβέρνησης.

Ως απάντηση στην είδηση, οι νομοθέτες έχουν εισαγάγει δύο ανταγωνιστικές τροπολογίες στο φετινό νόμο για την εξουσιοδότηση της εθνικής άμυνας. Η μία, που εισήχθη από τον βουλευτή Thomas Kean (R-N.J.) «[δηλώνει] ότι είναι πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν τους περιορισμούς στην ικανότητα της Ουκρανίας να πλήξει νόμιμους στόχους εντός της Ρωσίας με όπλα που της παρέχουν οι ΗΠΑ».

Το τι ακριβώς σημαίνει «νόμιμοι στόχοι» δεν διευκρινίζεται στο νομοθετικό κείμενο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος είχε δώσει πράσινο φως μόνο για πλήγματα κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ένας από τους συνυποστηρικτές της τροπολογίας, ο βουλευτής Jake Auchinchloss (D-Mass.), δήλωσε πρόσφατα στο Semafor ότι ήθελε η κυβέρνηση να δώσει στην Ουκρανία ακόμη μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια.

«Θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν όλα τα όπλα να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν οποιαδήποτε τοποθεσία εντός της Ρωσίας που έχει στρατιωτική εφαρμογή», δήλωσε ο Auchinchloss. «Αυτό σημαίνει ενεργειακές υποδομές, στρατεύματα, χώρους στάθμευσης, βιομηχανικές εγκαταστάσεις». Άλλοι που επαίνεσαν την απόφαση εξέφρασαν το παράπονο πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα νωρίτερα στον πόλεμο.

Η εν λόγω τροπολογία έχει άλλους 21 συνυποστηρικτές -περισσότερους από όλες τις 1.316 τροπολογίες που έχουν υποβληθεί, εκτός από δύο-, μεταξύ των οποίων 13 Δημοκρατικοί και οκτώ Ρεπουμπλικάνοι.

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής Paul Gosar (R-Ariz.) πρότεινε τροπολογία που θα απαγόρευε τη χρήση όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία με σκοπό την πλήξη στόχων εντός του ρωσικού εδάφους. Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, η εν λόγω τροπολογία δεν έχει συνυποστηρικτές.

Ορισμένα μέλη των Ρεπουμπλικανών άσκησαν κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης, με τον Ρεπουμπλικάνο Matt Gaetz (R-Fla.) να λέει ότι η πολιτική κατά των χτυπημάτων εντός της Ρωσίας ήταν «τουλάχιστον μια λογική προσπάθεια να περιοριστεί η κλιμάκωση των εχθροπραξιών».

Οι ειδικοί λένε ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας θα αλλάξει ελάχιστα την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης. «Αυτή η απόφαση δεν κάνει τίποτα για να διορθώσει τους δύο κύριους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία βρίσκεται σε τροχιά ήττας: τα καταστροφικά ελλείμματα σε ανθρώπινο δυναμικό και δύναμη πυρός», λέει ο Mark Episkopos, ερευνητής Ευρασίας στο Ινστιτούτο Quincy, στο RS. «Είναι μια επίμονη πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τους πόρους για να διεξάγει διασυνοριακά πλήγματα με την κλίμακα και τη συχνότητα που απαιτούνται για να επιβάλει αποφασιστικό κόστος στη Μόσχα».

Επιπλέον, ο Επίσκοπος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρότερη κλιμάκωση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

"Η Ουκρανία έχει πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους χρησιμοποιώντας το δικό της οπλοστάσιο για το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πολέμου. Κάνοντας αυτό με όπλα που της παρέχουν οι Αμερικανοί -και, ενδεχομένως, με πληροφορίες στόχευσης που παρέχονται από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες- θολώνει περαιτέρω τα όρια μεταξύ υποστήριξης και ενεργού συμμετοχής, περιπλέκοντας την επιμονή του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης", λέει. «Αυτή η αύξηση των διακυβευμάτων συνοδεύεται από αυξημένους κινδύνους ρωσικής κλιμάκωσης, είτε εντός είτε εκτός Ουκρανίας, χωρίς να υπάρχει κάποιο διακριτό στρατηγικό όφελος».

Ο μακρύς κατάλογος των προτεινόμενων τροποποιήσεων της NDAA περιλαμβάνει και άλλες προσπάθειες να περιοριστεί η υποστήριξη του Μπάιντεν στην ουκρανική πολεμική προσπάθεια. Περιλαμβάνει μια ανανεωμένη προσπάθεια από τον βουλευτή Warren Davidson (R-Ohio) να απαιτήσει από την κυβέρνηση να παράσχει στο Κογκρέσο μια στρατηγική για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο πριν οι νομοθέτες εγκρίνουν οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση, και μια άλλη προσπάθεια από μια διακομματική ομάδα μελών να απαγορεύσει τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς. Η προσπάθεια απαγόρευσης των πυρομαχικών διασποράς έχει ήδη αποτύχει σε μια χούφτα ψηφοφορίες και πρόσφατα απορρίφθηκε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με ψήφους 48-10.

Δεν είναι σαφές ποιες από αυτές τις τροπολογίες θα ψηφιστούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Επιτροπή Κανονισμών αναμένεται να συνεδριάσει στις 11 Ιουνίου για την επεξεργασία της νομοθεσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail