Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με το Βιετνάμ. Ξανά!

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ανόι προχώρησε σε ένα μεγάλο ξέσπασμα θυμού για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στο Βιετνάμ. Ένας εκπρόσωπος εξέφρασε την οργή του στο Reuters, λέγοντας: "Καμία χώρα δεν πρέπει να δίνει στον Πούτιν βήμα για να προωθήσει τον επιθετικό του πόλεμο και να του επιτρέψει με άλλο τρόπο να εξομαλύνει τις θηριωδίες του. Αν μπορέσει να ταξιδέψει ελεύθερα, θα μπορούσε να ομαλοποιήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία". Η ειρωνεία εδώ είναι σχεδόν γελοία, δεδομένου πως δεν είναι καθόλου ο ρόλος των ΗΠΑ να υπαγορεύουν στους εταίρους τους ποιους ξένους ηγέτες μπορούν να φιλοξενούν.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι επίσης λίγο πλούσιο, δεδομένου ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Βιετνάμ συμμετέχουν στο Καταστατικό της Ρώμης, με το οποίο ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το ίδιο δικαστήριο, σημειωτέον, που εξέδωσε "ένταλμα" για τη σύλληψη του Πούτιν πέρυσι -που σαφώς αναφέρεται από τον εκπρόσωπο. Και ενώ ο επίσημος λόγος της επίσκεψης του Πούτιν δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι προφανές ότι οι συζητήσεις πιθανότατα θα επικεντρωθούν γύρω από τη διμερή συνεργασία και όχι μόνο γύρω από τις απόψεις του για την Ουκρανία.
 
Με το να επιπλήττουν αγενώς το Βιετνάμ μέσω του εκπροσώπου της πρεσβείας τους, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να προκαλέσουν περιττό δράμα σε μια στρατηγική εταιρική σχέση που χρειάστηκαν χρόνια για να οικοδομηθεί. Μόλις πέρυσι, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ έκλεισαν αυτή τη συνεργασία παρά την ιστορία τους ως εχθροί σε καιρό πολέμου. Και τα δύο έθνη μοιράζονται στόχους στη διαχείριση της ανόδου της Κίνας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το Βιετνάμ λόγω της θαλάσσιας εδαφικής διαμάχης του με την Κίνα.

Ωστόσο, το Βιετνάμ απέχει πολύ από το να είναι σύμμαχος ή μαριονέτα των ΗΠΑ. Διατηρεί περήφανα την στρατηγική του αυτονομία, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχιζόμενες στρατηγικές του σχέσεις με τη Ρωσία, παρά τις έντονες δυτικές πιέσεις για διακοπή των δεσμών. Οι περισσότερες ένοπλες δυνάμεις του Βιετνάμ είναι εξοπλισμένες με σοβιετικό και ρωσικό υλικό, ενώ ρωσικές εταιρείες ενέργειας δραστηριοποιούνται στην εξερεύνηση υπεράκτιων κοιτασμάτων. Επιπλέον, το Βιετνάμ εκτιμά βαθιά την υποστήριξη της Μόσχας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, η οποία εδραίωσε τους ισχυρούς δεσμούς τους.

Η επικείμενη επίσκεψη του Πούτιν θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της προσεκτικής εξισορρόπησης του Βιετνάμ μεταξύ της Ρωσίας και των Η.Π.Α. Το Βιετνάμ επιδιώκει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή θέση όσον αφορά τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο του, την Κίνα, με την οποία έχει μια έντονη θαλάσσια εδαφική διαμάχη. Η Ρωσία σέβεται την απόφαση του Βιετνάμ να συνεργαστεί στρατηγικά με τις ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ σαφώς δεν παρέχουν την ίδια ευγένεια όσον αφορά τη σχέση του Βιετνάμ με τη Ρωσία - ένα σημείο που δεν έχει χαθεί από το Ανόι.

Παρά τη συγκαταβατική στάση των ΗΠΑ, το Βιετνάμ θα συνεχίσει να διατηρεί τις ΗΠΑ κοντά του, θεωρώντας τις ως το μόνο ρεαλιστικό αντίβαρο στην Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα (ή την Ανατολική Θάλασσα, όπως την αποκαλεί το Βιετνάμ). Ταυτόχρονα, το Βιετνάμ εξοπλίζεται με ρωσικό οπλισμό, προετοιμαζόμενο για πιθανές συγκρούσεις. Με την επιδείνωση των σινο-φιλιππινέζικων εντάσεων, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα προσπαθήσουν να εμπλέξουν το Βιετνάμ για να αυξήσουν την πίεση στο Πεκίνο. Ωστόσο, το Ανόι δε θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντά του για να κατευνάσει τους άλλους.

Αυτή η πραγματικότητα ίσχυε πάντα, αλλά είναι ακόμη πιο εμφανής μετά την υπερβολική αντίδραση των ΗΠΑ στην υποδοχή του Πούτιν από το Βιετνάμ. Αυτή η αντίδραση χρησιμεύει ως μια έντονη υπενθύμιση στους Βιετναμέζους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στο κοινό πως η Αμερική θα βλέπει πάντα τον εαυτό της ως τον "ανώτερο εταίρο" σε κάθε διμερή σχέση. Μια τέτοια αλαζονεία δεν είναι απλώς προσβλητική, είναι επίσης αντιπαραγωγική για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Μειώνει την πιθανότητα χώρες όπως το Βιετνάμ να συνεργαστούν στενότερα με τις ΗΠΑ έναντι άλλων, όπως η Κίνα.

Έτσι, ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να φουντώνουν για την επίσκεψη Πούτιν, το Βιετνάμ θα συνεχίσει τον στρατηγικό του χορό, εξισορροπώντας τις σχέσεις του με τις δύο υπερδυνάμεις για να διασφαλίσει τα δικά του εθνικά συμφέροντα. Οι ΗΠΑ καλά θα κάνουν να θυμούνται ότι ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση συμμαχιών και συνεργασιών. Το να προσπαθούν να εξουδετερώσουν ένα περήφανο έθνος όπως το Βιετνάμ είναι βέβαιο πως θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα το ωθήσει μόνο πιο κοντά σε άλλες δυνάμεις που είναι πρόθυμες να το αντιμετωπίσουν ως ισότιμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail