Η Σουηδία και το Ισραήλ δείχνουν με το δάχτυλο το Ιράν για τρομοκρατικές ενέργειες καθώς η υποστήριξη μειώνεται

Η Foxtrot, μια διαβόητη εγκληματική οργάνωση με έδρα τη Σουηδία, δέχεται πυρά τόσο από τις σουηδικές όσο και από τις ισραηλινές υπηρεσίες. Υποστηρίζουν ότι η Foxtrot προσελήφθη από το Ιράν για να ενορχηστρώσει τρομοκρατικές επιθέσεις. Η κατηγορία αυτή έρχεται στην επιφάνεια σε μια εποχή που οι σχέσεις της Σουηδίας βρίσκονται ήδη σε λεπτό πάγο λόγω των συμμαχιών της σε παγκόσμιες συγκρούσεις. Η Σουηδία έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, ζήτησε ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Γάζα, κάτι που δεν ενθουσίασε ακριβώς το Ισραήλ.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αρκετά ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας, τείνουν τώρα να υποστηρίξουν μια λύση δύο κρατών για την Παλαιστίνη, προς μεγάλη απογοήτευση του Ισραήλ. Η Σουηδία, μάλιστα, ήταν πρωτοπόρος το 2014 αναγνωρίζοντας την Παλαιστίνη, απογοητεύοντας τους δεσμούς της με το Ισραήλ. Σε μια προσπάθεια να ξεπαγώσει αυτές τις παγωμένες σχέσεις, ο Eli Cohen, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Σουηδία το 2024, ελπίζοντας να αντλήσει λίγη υποστήριξη για το Ισραήλ, για την προσπάθεια του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Πρόσφατη έκθεση της Μοσάντ επιχειρεί να δώσει μια εικόνα αυξανόμενου χάους στο Ιράν μετά το θάνατο του προέδρου Ραΐσι. Στόχος της είναι να παρουσιάσει το Ιράν ως αποσταθεροποιητική δύναμη στην Ευρώπη, πιθανόν για να συσπειρώσει τις ευρωπαϊκές χώρες πίσω από την στάση του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Μοσάντ, η υπηρεσία του Ισραήλ, αποφάσισε να διαρρεύσει κάποια σοβαρά στοιχεία την Τρίτη. Έδειξαν με το δάχτυλο το Ιράν, κατηγορώντας το ότι χρηματοδοτεί και κατευθύνει τρομοκρατικά δίκτυα σε όλη την Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρεσβείες του Ισραήλ. Η έκθεση ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας σε δύο κακόβουλες συμμορίες: Foxtrot και Rumbia.

Τώρα, η Foxtrot είναι ένας σημαντικός παίκτης στην σκηνή των ναρκωτικών της Σουηδίας, αποφασισμένη να γίνει ο κορυφαίος έμπορος της χώρας. Αυτή η συμμορία δεν ασχολείται μόνο με τα ναρκωτικά- έχει ένα μητρώο γεμάτο πυροβολισμούς, επιθέσεις και άλλες βίαιες αταξίες. Επικεφαλής αυτής της μικτής συμμορίας είναι ο Ράουα Ματζίντ, πιο γνωστός με το πιασάρικο παρατσούκλι του, «Η κουρδική αλεπού». Με διπλή υπηκοότητα στη Σουηδία και την Τουρκία, ο Ματζίντ έχει κάνει όνομα για τον εαυτό του.

Η ίντριγκα ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο με μια επίθεση με χειροβομβίδα στην ισραηλινή πρεσβεία στην Στοκχόλμη, η οποία έθεσε σε κίνηση την έρευνα της Μοσάντ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθέως την ευθύνη στην Foxtrot. Η Μοσάντ ισχυρίζεται ότι ο Ματζίντ, ο ίδιος ο Κούρδος Φοξ, προσεταιρίστηκε την Τεχεράνη για να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων σε όλη την Ευρώπη. Όλα αυτά συνέβησαν αφού ο Ματζίντ έφυγε στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, αποφεύγοντας ένα ένταλμα της INTERPOL.

Η σχέση μεταξύ του Ιράν και της Σουηδίας, που ποτέ δεν ήταν ακριβώς παραμύθι, βρίσκεται σε απότομη πτώση, ειδικά από το 2019 και μετά. Οι δύο χώρες, οι οποίες δημιούργησαν επίσημες σχέσεις το 1929, είδαν τις διπλωματικές τους σχέσεις να διαλύονται χάρη σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα. Το 2021, τα πράγματα πήραν την κατιούσα όταν η Σουηδία καταδίκασε τον Hamid Noury, έναν πρώην Ιρανό αξιωματούχο, για εγκλήματα πολέμου που συνδέονται με τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ και τις περιβόητες εκτελέσεις του 1988. Στη συνέχεια, το 2023, η κατάσταση χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο όταν το Ιράν εκτέλεσε τον Habib Chaab, έναν Σουηδο-Ιρανό διπλό πολίτη που κατηγορήθηκε για την οργάνωση μιας θανατηφόρας επίθεσης το 2018. Η Σουηδία καταδίκασε την εκτέλεση και οι σχέσεις χάλασαν ακόμη περισσότερο.

Αλλά το δράμα δεν σταμάτησε εκεί. Την ίδια χρονιά, η υπηρεσία πληροφοριών της Σουηδίας έριξε μια βόμβα, κατηγορώντας το Ιράν ότι χρησιμοποιεί εγκληματικά δίκτυα στη Σουηδία για να στοχεύσει το Ισραήλ, έναν ισχυρισμό που το Ιράν, φυσικά, αρνήθηκε κατηγορηματικά. Για να ρίξει λάδι στη φωτιά, το Ιράν αρνήθηκε να δεχτεί έναν νέο Σουηδό πρέσβη, εξοργισμένο για τις καύσεις Κορανίου στη Σουηδία. Η διπλωματική ατμόσφαιρα μεταξύ του Ιράν και της Σουηδίας δεν είναι ακριβώς ζεστή και χνουδωτή.

Οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριξαν τα ευρήματα της Μοσάντ, επιβεβαιώνοντας πως το Ιράν έχει εμπλακεί σε παράνομες επιχειρήσεις στη Σουηδία εδώ και χρόνια. Η Foxtrot, που ασχολείται με τη διακίνηση ναρκωτικών και μη πολιτικές βομβιστικές επιθέσεις, υπήρξε σημαντικός παίκτης σε αυτές τις σκοτεινές συναλλαγές.

Η Rumbia, μια άλλη αντίπαλη συμμορία με επικεφαλής τον Ismail Abdo, εμπλέκεται σε πυροβολισμούς στην πρεσβεία της Στοκχόλμης στις 17 Μαΐου. Η σουηδική αστυνομία συνέλαβε μάλιστα έναν 14χρονο ύποπτο, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε ότι η ισραηλινή πρεσβεία ήταν ο στόχος του.
 
Ο διευθυντής της Μοσάντ, David Barnea, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η Μοσάντ, σε συντονισμό με τους ξένους συμμάχους της, απέτρεψε 27 ιρανικές συνωμοσίες με στόχο Ισραηλινούς. Οι απόπειρες αυτές εκτείνονταν σε διάφορα ευρωπαϊκά έθνη, προσθέτοντας στον ήδη μπερδεμένο ιστό των διεθνών σχέσεων.

Η έκθεση της Μοσάντ φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να παρουσιάσει το Ιράν ως μεγάλη απειλή, με στόχο να συσπειρώσει τα ευρωπαϊκά έθνη εναντίον της Τεχεράνης. Με όλες αυτές τις κατηγορίες και αντι-κατηγορίες να πετούν γύρω μας, είναι σαφές πως ο διπλωματικός χορός μεταξύ του Ιράν, της Σουηδίας και του Ισραήλ κάθε άλλο παρά βαλς είναι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail