Το Βέλγιο προειδοποιεί κατά της κατάσχεσης ρωσικών χρημάτων

pixabay / GDJ
Freepen.gr - Το Βέλγιο δεν υποστηρίζει την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί από την ΕΕ στο πλαίσιο των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, υπογραμμίζοντας τους αυξανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την κίνηση αυτή.

Η Δύση δέσμευσε σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, μια κίνηση που καταγγέλθηκε από τη Μόσχα ως "κλοπή". Περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια από το ποσό αυτό βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στον οίκο καταθέσεων και εκκαθάρισης Euroclear με έδρα το Βέλγιο.

"Πρώτα απ' όλα, για τη χώρα μας υπάρχουν δύο στοιχεία που είναι σημαντικά: δεν αγγίξαμε τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς η αλλαγή του τίτλου ιδιοκτησίας θα επέφερε συνέπειες τόσο στη νομική όσο και στην οικονομική πλευρά που είναι άγνωστες", δήλωσε ο Βαν Πέτεγκεμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN του μπλοκ στο Λουξεμβούργο.

"Και δεύτερον, φυσικά, ο επιμερισμός των κινδύνων, που νομίζω ότι είναι σημαντικό στην ανάπτυξη των μέσων και αποτελεί κρίσιμο στοιχείο όλων των συζητήσεων", πρόσθεσε ο υπουργός.

Τον Απρίλιο, ο Van Peteghem είχε δηλώσει πως το μπλοκ βρισκόταν κοντά στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με την κατάσχεση των κερδών που προέρχονται από τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η πρώτη είσπραξη φόρων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από την 1η Ιουλίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail