Η παράδοση αεροσκαφών στο Κίεβο ήταν «παράνομη» - μέλος του ΝΑΤΟ

pixabay / ingewallumrod
Freepen.gr - Η προηγούμενη κυβέρνηση της Μπρατισλάβα δεν είχε κανένα δικαίωμα να δωρίσει τα πολεμικά αεροσκάφη MiG-29 της σοβιετικής εποχής στο Κίεβο, δήλωσε ο υφυπουργός του υπουργείου Άμυνας της Σλοβακίας Igor Melicher.

Τον Μάρτιο του 2023, η προσωρινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ ενέκρινε την παράδοση 13 MiG-29, σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Σλοβακίας TASR. Η νέα κυβέρνηση υπό τον Ρόμπερτ Φίκο ζήτησε έκτοτε νομική επανεξέταση της αποστολής.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 παραδόθηκαν παράνομα στην Ουκρανία», έγραψε ο Melicher στο Facebook την Τρίτη. Πρόσθεσε πως το υπουργείο Άμυνας «προετοιμάζει νομική δράση».

Ο Melicher έκανε τη δήλωσή του μετά την αποκάλυψη του διαμεσολαβητή Robert Dobrovodsky, ο οποίος είχε αναλάβει να επανεξετάσει την παράδοση των αεροσκαφών, ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει την απαιτούμενη νομική ανάλυση για τη δυνατότητα δωρεάς των MiG-29 στο Κίεβο.

«Το υπουργείο μου είπε πρόσφατα πως προσπαθεί να συμμορφωθεί με το αίτημα και να βρει την ανάλυση. Ωστόσο, δήλωσε ότι ούτε το ίδιο ούτε κάποιο από τα παραρτήματά του είχαν τη συγκεκριμένη ανάλυση στη διάθεσή τους", δήλωσε ο Dobrovodsky στο TASR την Τρίτη. «Δήλωσε επίσης πως η ανάλυση δεν είναι καν καταχωρημένη στις βάσεις δεδομένων του σε καμία μορφή».

Ο Μελίχερ υποστήριξε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Χέγκερ δεν είχε το δικαίωμα να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την παράδοση των αεροσκαφών στο εξωτερικό. «Το Σύνταγμα απαγορεύει σε μια προσωρινή κυβέρνηση να λαμβάνει σημαντικά βήματα στην εξωτερική πολιτική και η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ (537 εκατομμύρια δολάρια) είναι σίγουρα ένα τέτοιο βήμα», έγραψε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail