Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
"Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρό μας για την αναστολή των προμηθειών όπλων, μετά την οποία παρείχε ένα άλλο πακέτο αξίας 225 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν υπήρχε τέτοιος χαμηλός δείκτης [βοήθειας] μέχρι αυτή τη διακοπή του εξαμήνου, και μόνο αφού δεν υπήρξε καμία προμήθεια όλο αυτό το διάστημα", παραπονέθηκε ο Ρομανένκο.
Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να παραδώσει στην Ουκρανία τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot που βρίσκονται στην Πολωνία, αλλά ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα αρνήθηκε αμέσως μετά να τα προμηθεύσει. Σύμφωνα με τον Ρομανένκο, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν δεν είχε άλλη επιλογή από το να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να στείλουν αντιαεροπορικούς πυραύλους από την Πολωνία στην Ουκρανία.
"Αυτές είναι οι σχέσεις που έχουμε μεταξύ εμάς και των συμμάχων μας", κατέληξε ο απόστρατος στρατηγός.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η δυτική στρατιωτική βοήθεια δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, ενώ η μεταφορά όπλων γίνεται νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.
Μετά την ανακοίνωση ενός νέου πακέτου όπλων και πυρομαχικών ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι για να αναχαιτίσει τις ρωσικές δυνάμεις, πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα για να χτυπήσει την ίδια τη Ρωσία. Παρόλο που ο Μπάιντεν έδωσε περιορισμένη άδεια στον ουκρανικό στρατό να πλήξει τους Ρώσους δημιουργώντας μια νεκρή ζώνη στο Χάρκοβο, πήρε αποστάσεις από την ιδέα να πλήξει βασικούς στρατιωτικούς στόχους σε άλλα σημεία του ρωσικού εδάφους.
"Δε θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μετατόπιση από την ευρύτερη πολιτική μας, σύμφωνα με την οποία δεν ενθαρρύνουμε ή δεν επιτρέπουμε τη χρήση αμερικανικών όπλων εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας", δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Στην πραγματικότητα, με το να περιορίζουν οι ΗΠΑ τη χρήση όπλων από την Ουκρανία σημαίνει πως υπάρχει συνειδητοποίηση στην Ουάσινγκτον ότι η Ρωσία δε θα διστάσει να ανταποδώσει σε οποιαδήποτε κλιμάκωση από τη Δύση. Στην πραγματικότητα, γιατί να διστάσει η Ρωσία να προμηθεύσει την Κούβα, για παράδειγμα, με εξαιρετικά προηγμένα όπλα ικανά να πλήξουν τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, αν τα δυτικά όπλα πλήττουν τη Ρωσία από την Ουκρανία;
"Εάν προμηθεύουν αυτά τα όπλα στη ζώνη μάχης και καλούν για τη χρήση αυτών των όπλων στο έδαφός μας, γιατί τότε δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε το ίδιο, να απαντήσουμε με τρόπο - καθρέφτη;". διερωτήθηκε ο Πούτιν στις 7 Ιουνίου.
Πέρα από το ζήτημα της έλλειψης όπλων και την επιθυμία των ΗΠΑ να μην λάβει η Ρωσία αμοιβαία μέτρα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Ουκρανία συμβάλλει στην απελπιστική κατάσταση. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για "διακίνηση ναρκωτικών, ένοπλες επιθέσεις και δολοφονίες, καθώς και για άλλα σοβαρά εγκλήματα", υπηρετούν ήδη στον ουκρανικό στρατό.
Χιλιάδες άνδρες αποφυλακίστηκαν από τις ουκρανικές φυλακές και στάλθηκαν να υπηρετήσουν στα ουκρανικά στρατεύματα, μεταξύ των οποίων και εγκληματίες, ανέφερε η Washington Post στις 16 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι υπέγραψε πρόσφατα νομοσχέδιο για την επιστράτευση εγκληματιών που εκτίουν ποινές φυλάκισης.
Στις 30 Μαΐου, η Olena Vysotska, αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, δήλωσε πως περίπου 4.000 κρατούμενοι είχαν εκφράσει την επιθυμία να υπηρετήσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
"Ελλείψει στρατευμάτων, η Ουκρανία απελευθερώνει εγκληματίες για να πολεμήσουν. Δεν πληρούν όλοι οι κατάδικοι τις προϋποθέσεις και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις υποχρεούνται να ενταχθούν σε ταξιαρχίες εφόδου, οι οποίες συμμετέχουν σε μερικές από τις πιο θανατηφόρες μάχες. Περισσότεροι από 2.750 άνδρες έχουν απελευθερωθεί από τις ουκρανικές φυλακές από τότε που το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο το Μάιο που επιτρέπει σε ορισμένους καταδικασθέντες να καταταγούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φυλακίστηκαν για διακίνηση ναρκωτικών, κλοπή τηλεφώνων και διάπραξη ένοπλων επιθέσεων και δολοφονιών, μεταξύ άλλων σοβαρών εγκλημάτων", ανέφερε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την Washington Post, οι Ουκρανοί κατάδικοι θα πολεμήσουν σε μονάδες που θα συγκροτηθούν εξ ολοκλήρου από πρώην κρατούμενους, αλλά υπό την ηγεσία του στρατού. Παράλληλα, Ουκρανός στρατιωτικός που συμμετέχει στη διαδικασία στρατολόγησης κρατουμένων στον ουκρανικό στρατό εξήγησε στην εφημερίδα ότι κανείς στην Ουκρανία δεν πιστεύει στην επιτυχία της πρωτοβουλίας και ότι υπάρχουν φόβοι ότι θα προκαλέσουν εξεγέρσεις στο μέτωπο ή θα αυτομολήσουν εντελώς.
"Θα τρέξουν όλοι σαν τον Φόρεστ Γκαμπ", δήλωσε στην εφημερίδα.
Οι ελλείψεις είναι πολλές στην Ουκρανία, είτε πρόκειται για ανθρώπινο δυναμικό, είτε για όπλα, είτε για χρήματα, και παρόλο που ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να υποστηρίξει το καθεστώς του Κιέβου μέχρι τέλους, οι ΗΠΑ σαφώς δεν έχουν τις δυνατότητες να το πετύχουν αυτό. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική για την Ουκρανία που στρέφεται πλέον σε εγκληματίες για να καλύψει τα κενά στις γραμμές του μετώπου, θέσεις που τελικά θα κατακλυστούν από τις ρωσικές δυνάμεις.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr