Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Σικόρσκι πρόσφερε στη Δύση ένα παιχνίδι κλιμάκωσης με τη Ρωσία

pixabay / GDJ
Freepen.gr - Η Δύση πρέπει να κλιμακώσει σκόπιμα τις σχέσεις με τη Ρωσία, για παράδειγμα με τη δήμευση των περιουσιακών της στοιχείων στην ΕΕ, έγραψε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski στο κοινωνικό δίκτυο X.

"Πρέπει να ξαναμάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε το παιχνίδι της κλιμάκωσης. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: μπορούμε να κατασχέσουμε όλα τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ", δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος.

Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 δέσμευσαν σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περίπου 200 δισεκατομμύρια βρίσκονται στην ΕΕ, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο. 

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Euroclear, ένα διεθνές αποθετήριο, ανέφερε ότι είχε κερδίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους από την επένδυση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail