Η Κίνα θέλει να ηγηθεί της δικής της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά οι ΗΠΑ δε θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε τέτοιες συνομιλίες που φιλοξενεί ο συστημικός της αντίπαλος, καθώς δε θέλουν να δώσουν στο Πεκίνο μια μεγάλη διπλωματική νίκη. Η επικείμενη συνάντηση στην Ελβετία δε θα καταλήξει πουθενά, αφού η Ρωσία δεν προσκλήθηκε, ούτε θα αντιμετωπιστεί δίκαια αν προσκληθεί και παρευρεθεί, γι' αυτό και ο Μεντβέντεφ δεν επιθυμεί τη συμμετοχή φιλικών κρατών. Παράλληλα, ο πρόεδρος Πούτιν σηματοδότησε το άνοιγμα της Ρωσίας σε συμβιβασμούς.
Κατά συνέπεια, η Κίνα πιστεύει ότι είναι δυνατόν να προκύψει μια μη δυτική ειρηνευτική διαδικασία στον απόηχο της αναπόφευκτα αποτυχημένης ελβετικής, πιθανότατα σε συντονισμό με τη Βραζιλία σύμφωνα με την κοινή δήλωση των δύο αυτών πριν από λίγες εβδομάδες. Όπως η Μόσχα, το Πεκίνο δε θέλει επίσης να παραστούν άλλες χώρες στις επικείμενες συνομιλίες, αν και για τους δικούς του λόγους που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους στις δικές του πιθανώς επικείμενες συνομιλίες (που ενδεχομένως θα φιλοξενηθούν από τη Βραζιλία). Αυτή η διπλωματική δυναμική είναι φυσική, αλλά ο Zelensky δε βλέπει τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο.
Συκοφάντησε την Κίνα το Σαββατοκύριακο υποστηρίζοντας πως «η Ρωσία, χρησιμοποιώντας την κινεζική επιρροή στην περιοχή, χρησιμοποιώντας επίσης Κινέζους διπλωμάτες, κάνει τα πάντα για να διαταράξει την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής. Είναι ατυχές το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη, ανεξάρτητη, ισχυρή χώρα όπως η Κίνα είναι όργανο στα χέρια του Πούτιν». Η πραγματικότητα είναι πως η Κίνα έχει νόμιμους λόγους να μη συμμετέχει στην εκδήλωση και να ενθαρρύνει τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, όπως εξηγείται. Δε θυσιάζει τα αντικειμενικά εθνικά της συμφέροντα για χάρη της Ρωσίας ως ο κατώτερος εταίρος της τελευταίας.
Αντίθετα, τα ίδια αυτά συμφέροντα εξυπηρετούνται μέσω της πολιτικής της που αναλύεται, η οποία στοχεύει να θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη μιας μη δυτικής ειρηνευτικής διαδικασίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο το Νοέμβριο. Η Δύση δεν έχει παραλείψει ποτέ μια Σύνοδο Κορυφής της G20, και η Βραζιλία συνέχισε να ψηφίζει κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ ακόμη και μετά την επιστροφή του Λούλα στην εξουσία, ώστε να μην μπορεί να συκοφαντηθεί ως ρωσική ή κινεζική μαριονέτα. Έτσι, δεν υπάρχει κανένας ημι-πίστευτος λόγος για τη Δύση να μην συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες εκεί, ακόμη και αν η Κίνα βοηθήσει στην οργάνωσή τους εκ των προτέρων.
Πριν από αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη και ένα σινοβραζιλιάνικο ανάλογο με τις επερχόμενες ελβετικές συνομιλίες αργότερα αυτό το καλοκαίρι, όπου ένας από τους δύο διοργανώνει μια πολυμερή σύνοδο κορυφής για τη σύγκρουση αυτή, στην οποία η Δύση και η Ουκρανία θα μπορούσαν να αρνηθούν να συμμετάσχουν, αν και πιθανότατα θα προσκαλούνταν και οι δύο για λόγους δημοσιότητας. Όταν η Σύνοδος Κορυφής της G20 στο Ρίο, η Κίνα και η Βραζιλία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πως αυτές οι παράλληλες ειρηνευτικές διαδικασίες θα πρέπει να συγχωνευθούν σε μια ενιαία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης.
Λαμβάνοντας υπόψη πόσο απίθανο είναι η Δύση να μποϊκοτάρει τη σύνοδο των G20 μόνο και μόνο επειδή η Βραζιλία μπορεί να αποφασίσει να θέσει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, ανεξάρτητα από το βαθμό στον οποίο οργανώνεται και προωθείται από την Κίνα, είναι πολύ πιθανό να προκύψει μια πιο περιεκτική και δίκαιη ειρηνευτική διαδικασία μέχρι το Νοέμβριο. Η βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να οικοδομηθεί είναι το ειρηνευτικό σχέδιο 12 βημάτων της Κίνας από πέρυσι, αν και ίσως με μερικές προσαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για συμμετοχή της Δύσης και της Ουκρανίας.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι τα αντικειμενικά εθνικά συμφέροντα της Κίνας προωθούνται με την τοποθέτησή της να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πολιτική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης, παρόλο που θα συνεργαστεί στενά σε συντονισμό με τη Βραζιλία (και αναμφισβήτητα μέσω αυτής) για το σκοπό αυτό, δεδομένου πως η Δύση δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που θα φιλοξενήσει η Κίνα. Επομένως, ο Ζελένσκι έλεγε ψέματα μέσα από τα δόντια του για άλλη μια φορά όταν συκοφάντησε την Κίνα ως μια έμμεση ρωσική μαριονέτα, αφού είναι έντονα ανεξάρτητη και τα κάνει όλα αυτά με τη δική της ελεύθερη βούληση.