"Μη σφίγγετε τους ανύπαρκτους μύες σας", Ρωσία προς Δύση

Στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) είχαν μια λαμπρή ιδέα: να χρησιμοποιήσουν τους τόκους από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να εξασφαλίσουν ένα δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Ακούγεται απλό, σωστά; Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά κρατικά κεφάλαια, τα οποία βρίσκονται παγωμένα στη Δύση από τη σύγκρουση του 2022 στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η G7 θα χρησιμοποιήσει τους τόκους που παράγονται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 3-5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, για να καλύψει τους τόκους του δανείου.
 
Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην ηλιόλουστη Απουλία, ανακοίνωσε ότι το δάνειο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων "θα βάλει αυτά τα χρήματα να δουλέψουν για την Ουκρανία και θα στείλει άλλη μια υπενθύμιση στον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ] Πούτιν ότι δεν υποχωρούμε". Τόνισε πως ο Πούτιν "δεν μπορεί να μας περιμένει, δεν μπορεί να μας διχάσει και θα είμαστε με την Ουκρανία μέχρι να επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο". Ισχυρά λόγια από τον ηγέτη των ΗΠΑ.

Τα περισσότερα από αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία παγώνουν στην ΕΕ, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να τονίζει πρόσφατα τα δισεκατομμύρια των ετήσιων τόκων που αποκομίζουν. Το μεγάλο σχέδιο της G7 είναι να διοχετεύσει αυτά τα κεφάλαια στον στρατό, τον γενικό προϋπολογισμό και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Αλλά, φυσικά, υπάρχει μια παγίδα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να τσακώνονται για το ποιος θα αναλάβει το ρίσκο αν χάσουν τον έλεγχο αυτών των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Κλασικό.

Η Μόσχα, η οποία δεν χάνει ποτέ το χρόνο της, χαρακτήρισε κάθε προσπάθεια χρήσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων ως κλοπή και υποσχέθηκε αντίποινα. Το Κρεμλίνο δήλωσε - Έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ηθικά, ηθικά και νομικά ανήκουν στη Ρωσία. Σύμφωνα με το σχέδιο της G7, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τους τόκους από αυτόν τον κουμπαρά χρημάτων για να αποπληρώσουν τους ετήσιους τόκους του δανείου των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κατασκευασμένο πόλεμο τους στην Ουκρανία. Ενώ έριξε μια σπόντα στο γεγονός ότι, τα κεφάλαια δεν αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους, καθιστώντας το ένα ακόμη ονειροπόλο σχέδιο της Δύσης, η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να επισημάνει πως η Ρωσία έχει ένα "σημαντικό" ποσό δυτικών κεφαλαίων και περιουσίας υπό τη δικαιοδοσία της. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος δυτικών περιουσιακών στοιχείων που η Ρωσία θα μπορούσε να κατασχέσει σε αντίποινα, επιβεβαίωσε ευθέως: "Ναι. Υπάρχει". Πρόσθεσε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ρωσικών αντιμέτρων, με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και οικονομικών αντιποίνων στη διάθεσή τους. Η Ρωσία, ωστόσο, παραμένει σιωπηλή σχετικά με τη συγκεκριμένη φύση αυτών των ενεργειών.
Οι γνώστες υπονοούν ότι το σχέδιο αντιποίνων περιλαμβάνει την πώληση από τη Ρωσία 10 δολαρίων δυτικών περιουσιακών στοιχείων για κάθε 1 δολάριο ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό στη Δύση. Υπάρχει ακόμη και συζήτηση για τη συσπείρωση χωρών όπως η Κίνα για να συμμετάσχουν στη διασκέδαση της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων. Η Ζαχάροβα βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στη Δύση τα ύπουλα νερά στα οποία βαδίζει. Επισήμανε την ανθεκτική οικονομία της Ρωσίας και τα συνεχή εδαφικά κέρδη της. Όσο περισσότερο καθυστερεί μια ειρηνευτική διαδικασία, τόσο περισσότερα εδάφη χάνει η Ουκρανία. Όταν η σκόνη τελικά κατακαθίσει, η Ουκρανία μπορεί να βρεθεί να θρηνεί τις χαμένες ευκαιρίες για ειρήνη και τη σημαντική απώλεια των εύφορων γεωργικών εκτάσεων και των πλούσιων σε ορυκτά εδαφών της.

Έτσι, ενώ οι ηγέτες της G7 μπορεί να αισθάνονται αυτάρεσκα για το μεγάλο σχέδιο δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσως θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η υπερβολική ευελιξία, άλλωστε, έχει τις συνέπειές της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail