Βολοντιμίρ Ζελένσκι: Δεν υπάρχει εντολή, δεν υπάρχουν εκλογές. Και τώρα τι γίνεται;

FILE PHOTO: Ukrainian President Vladimir Zelensky. - Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency via GΕΤΤΥ Images
Με τη θητεία του να έχει λήξει και τη σύγκρουση να εξελίσσεται άσχημα για το Κίεβο, ο Ουκρανός ηγέτης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση

Στις 20 Μαΐου έληξαν επίσημα οι πολιτικές εξουσίες του Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι. Διατηρεί ωστόσο τη θέση του, επειδή δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα, όπως αναφέρεται, λόγω της τρέχουσας κατάστασης στρατιωτικού νόμου.

Του Ντμίτρι Ντρίζε, πολιτικού παρατηρητή του Kommersant FM - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Απαντώντας σε ερώτηση την περασμένη εβδομάδα, το πιο πρόσφατο σχόλιο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την κατάσταση ήταν πως ειρηνευτικές συμφωνίες μπορούν να υπογραφούν μόνο με νόμιμους ηγέτες. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι το ουκρανικό νομικό σύστημα θα πρέπει να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Πρώτον, επειδή υπάρχει ο πειρασμός, αν όχι να ακυρωθούν εντελώς οι εκλογές στην Ουκρανία, τότε να αναβληθούν για όσο το δυνατόν περισσότερο. Βέβαια, ακόμη και αν επιτευχθεί ειρήνη, θα πρέπει να ανακατασκευαστούν οι υποδομές της Ουκρανίας, προκειμένου να διεξαχθούν κανονικά οι κάλπες. Η πολιτική ζωή πρέπει επίσης να επανεκκινήσει και όλα αυτά χρειάζεται χρόνος.

Αλλά το κύριο θέμα είναι ότι ο Zelensky μπορεί κάλλιστα να χάσει τις εκλογές. Δεν μοιάζει πλέον με νικητή. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε αν η Ουκρανία θα επιβιώσει όχι μόνο ως κράτος αλλά και με κάποια μορφή δημοκρατίας. Είναι επίσης απίθανο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα.

Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση πως οι υποστηρικτές του Ζελένσκι έχουν κουραστεί μαζί του. Ένας αληθινός πολιτικός πρέπει να είναι σε θέση να τρέξει μια μακρά κούρσα, γι' αυτό και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν άφησε να εννοηθεί ότι είναι επιθυμητή η διεξαγωγή εκλογών.

Ποια είναι λοιπόν η ευρύτερη εικόνα εδώ; Μια ειρηνευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την Ουκρανία έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας. Είναι πολύ πιθανό πως, για να το θέσουμε ήπια, οι ευρέως αναφερόμενες προσδοκίες σχετικά με τη διάσκεψη δε θα εκπληρωθούν, αν η διάσκεψη προχωρήσει καθόλου.

Τουλάχιστον, η συμμετοχή του Παγκόσμιου Νότου φαίνεται απίθανη. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προφανώς δεν θα έρθει επίσης. Ποιο ήταν λοιπόν το νόημα όλων αυτών; Λοιπόν, για τον Zelensky είναι μια σημαντική πρωτοβουλία - να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη με επιρροή με το μέρος του. Αντ' αυτού, όμως, η Κίνα προωθεί το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Και η Δύση ξεκαθαρίζει διακριτικά ότι, θεωρητικά, θα ήταν ανοιχτή σε συζητήσεις.

Στο πρόσφατο ταξίδι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη συζητήθηκαν όλα αυτά. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε πως είναι πολύ δύσκολο για τον Ζελένσκι να συνεχίσει να πολεμά χωρίς αρκετά όπλα και χωρίς σαφείς εγγυήσεις ότι οι προμήθειες δεν θα σταματήσουν κάποια στιγμή. Και με την κινητοποίηση να μην πηγαίνει καλά, τη Ρωσία να προελαύνει και τη Δύση να τον έχει κουράσει, αν αποτύχει και η διάσκεψη στην Ελβετία, θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον Ουκρανό ηγέτη.

Από την άλλη πλευρά, ένας συμβιβασμός μπορεί να είναι ακόμη χειρότερος. Εδώ χρειάζεται πολιτική εμπειρία - και όχι παράλογες απαιτήσεις ή δηλώσεις περί σωτηρίας της Δύσης. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε συμβουλές. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ιδανική διέξοδος ούτε για τη Μόσχα, οπότε η κατάσταση γίνεται πολύ περίπλοκη. Οι πιθανότητες για ειρήνη είναι λίγες, αλλά τουλάχιστον κάποιες υπάρχουν.

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την Kommersant.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail