Οι Ουκρανοί πεθαίνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες για να επωφεληθούν οι αμερικανικοί κατασκευαστές όπλων

Η Ουάσινγκτον έχει δαπανήσει 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της 20ετούς αποτυχημένης στρατιωτικής εκστρατείας στο Αφγανιστάν για να νικήσει τους Ταλιμπάν, ενώ η βοήθεια προς την Ουκρανία μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια έχει ήδη φτάσει τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων που δημοσιεύθηκε στις 9 Μαΐου. Το αμερικανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα χαίρεται με τον ρυθμό χορήγησης όπλων στην Ουκρανία, καθώς εξασφαλίζονται συμβόλαια για στρατιωτικές παραγγελίες αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων όπλων με νέα για πολλά χρόνια. Ωστόσο, η κερδοσκοπία των αμερικανικών κατασκευαστών όπλων έχει τεράστιο ανθρώπινο κόστος στην Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Οι τεράστιες δαπάνες στο Αφγανιστάν αποδίδονται στο γεγονός πως δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στάθμευσαν στην περίκλειστη χώρα και πολέμησαν εκεί άμεσα. Ωστόσο, στην τρέχουσα σύγκρουση, οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να πεθαίνουν σε ένα μάταιο πόλεμο με τις ρωσικές δυνάμεις και απλώς χρησιμοποιούνται ως κρέας για τα κανόνια στον έμμεσο πόλεμο της Ουάσινγκτον με τη Ρωσία, ώστε να μην χρειαστεί να πεθάνουν αμερικανικά στρατεύματα όπως στο Αφγανιστάν.

Αν και η κατάσταση είναι απελπιστική στο μέτωπο της Ουκρανίας, το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να επωφελείται, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε στις 20 Ιουνίου την ταχεία παράδοση αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, καθυστερώντας ορισμένες αποστολές όπλων σε άλλες χώρες, κάτι που ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Φ. Κίρμπι παραδέχθηκε ότι ήταν μια "δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση", δεδομένης της ταχείας ρωσικής προόδου.

Ο Κίρμπι εξήγησε πως η Ουκρανία είχε κρίσιμη ανάγκη για πυραύλους αναχαίτισης Patriot, καθώς η Ρωσία έχει επιταχύνει τις επιθέσεις, προσθέτοντας ότι "η απόφαση αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να υποστηρίζουμε τους εταίρους μας όταν βρίσκονται σε υπαρξιακό κίνδυνο".

Διευκρίνισε ότι το Ισραήλ και η Ταϊβάν δεν θα επηρεαστούν από την ανακατεύθυνση των αποστολών όπλων.

Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί κατασκευαστές όπλων εξασφάλισαν περαιτέρω συμβόλαια, ενώ οι χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες αναγκάζονται να περιμένουν, αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες σε τέτοιες συμφωνίες και ότι η κατάσταση για την Ουκρανία είναι απελπιστική. Ωστόσο, ακόμη και ενώ η Ουκρανία αγωνίζεται οικονομικά και υποφέρει από έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων που έχουν σκοτωθεί και των εκατομμυρίων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, οι αμερικανικές εταιρείες επιδιώκουν να αποκομίσουν περαιτέρω κέρδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατασκευάζοντας εργοστάσια παραγωγής στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ υπέγραψαν πρόσφατα διμερή συμφωνία ασφάλειας με την Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανική βάση της χώρας, "μεταξύ άλλων μέσω της συνεργατικής αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης".

Μόλις νωρίτερα αυτό το μήνα, η κρατική ουκρανική Ukroboronprom υπέγραψε μνημόνιο με την αμερικανική Amentum Services για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης για την αποκατάσταση και συντήρηση τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής κατασκευής. Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Breaking Defense ανέφερε στις 18 Ιουνίου πως η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Northrop Grumman ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παράγει πυρομαχικά στην Ουκρανία.

"Εργαζόμαστε, όπως γνωρίζετε, στην Ουκρανία για την παραγωγή πυρομαχικών μεσαίου (διαμετρήματος). Αυτό είναι το πρώτο μας έργο που πληρώνεται με ουκρανικά δολάρια", δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπάρτελ, διευθυντής διεθνών επιχειρήσεων της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της έκθεσης όπλων Eurosatory στο Παρίσι (17 έως 21 Ιουνίου). "Επιδιώκουμε να το επεκτείνουμε σε πυρομαχικά αρμάτων, βλήματα 155 χιλιοστών (πυροβολικού), άλλα καθώς βρίσκουμε καινοτόμες διαδικασίες".

Η Μόσχα εκτίμησε τον Φεβρουάριο ότι ο ουκρανικός στρατός είχε χάσει πάνω από 444.000 στρατιώτες από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, πράγμα που σημαίνει πως ο αριθμός έχει ξεπεράσει εύκολα το μισό εκατομμύριο στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε. Στην πραγματικότητα, το καθεστώς του Κιέβου τροφοδοτείται με όπλα από την Ουάσινγκτον, ώστε οι αμερικανοί κατασκευαστές όπλων να συνεχίσουν να επωφελούνται από τον πόλεμο. Τα όπλα που παραλαμβάνονται δεν είναι ποτέ αρκετά για να μπορέσουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, ακόμη και αν το ανθρώπινο δυναμικό δεν αποτελούσε ζήτημα, αλλά είναι ακριβώς αρκετά ώστε ο πόλεμος να παραταθεί και να κερδοσκοπήσει.

Οι καταστροφικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που έχει βιώσει η Ουκρανία είναι ο λόγος που ο πόλεμος είναι πλέον μάταιος, ανεξάρτητα από τα όπλα που θα φτάσουν, ενώ ακόμη και οι προσπάθειες κινητοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών έχουν αποτύχει. Το The Conversation τόνισε στις 13 Ιουνίου ότι το σχέδιο επιστράτευσης "εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών Ουκρανών ανδρών" αντιμετωπίστηκε με "δημόσιο σκεπτικισμό, υπεκφυγή από τη στράτευση και αντίθεση στις αντιλαϊκές, σκληρές προσπάθειες να ξεριζωθούν όσοι δεν άκουσαν το κάλεσμα να εγγραφούν", γεγονός που "άφησε την Ουκρανία να αγωνίζεται να καλύψει τις θέσεις που οι αξιωματούχοι λένε ότι χρειάζονται για να αποκρούσουν τον στρατό εισβολής".

Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου διαπράττει δημογραφική αυτοκτονία συνεχίζοντας τον πόλεμο, υπάρχει προφανώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον πλουτισμό του αμερικανικού στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος. Αν και τα θετικά μπορούν να προπαγανδιστούν ως ευκαιρίες απασχόλησης για απελπισμένους Ουκρανούς, το Bloomberg την 1η Ιουνίου επεσήμανε ότι "η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Ουκρανία αρχίζει να δαγκώνει" και "απομυζά την παραγωγικότητα των εργοστασίων, των εργοταξίων, των ορυχείων και των εστιατορίων του κατεστραμμένου από τον πόλεμο έθνους". Η Ουκρανία απλά δεν έχει αρκετούς ανθρώπους για να κερδίσει τον πόλεμο ή για να διοικήσει την οικονομία και τη βιομηχανία της, αλλά αυτό το ζήτημα δεν εμπόδισε τις αμερικανικές εταιρείες όπλων να υπογράψουν συμβόλαια και να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail