Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σηματοδοτούν το οριστικό διαζύγιο της Ρωσίας από το δολάριο;

pixabay / pasja1000
Οι πολιτικές της Ουάσινγκτον απλώς ωθούν τη Μόσχα σε μια πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει

Η ατελείωτη παρέλαση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μόλις και μετά βίας γίνεται πια είδηση. Αλλά αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατάφερε να επινοήσει κάτι που προκάλεσε την προσοχή.

Από τον Henry Johnston, συντάκτη του RT με έδρα τη Μόσχα, ο οποίος εργάστηκε στα οικονομικά για πάνω από μια δεκαετία - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε αυτό που μπορεί να είναι το πιο φιλόδοξο πακέτο από το αρχικό κύμα τον Φεβρουάριο του 2022, οι αμερικανικές αρχές αύξησαν σημαντικά το πεδίο εφαρμογής δευτερογενών κυρώσεων σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρέθηκαν να συνεργάζονται με ρωσικές οντότητες που υπόκεινται σε περιορισμούς, και έθεσαν το Χρηματιστήριο της Μόσχας και τον οίκο εκκαθάρισής του υπό κυρώσεις αποκλεισμού, μεταξύ άλλων μέτρων. Το χρηματιστήριο ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι αναστέλλει όλους τους διακανονισμούς σε δολάρια και ευρώ. Το τελευταίο είναι το πιο ενδιαφέρον και έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη φημολογία.

Αλλά, πριν συνεχίσουμε αυτό το σκεπτικό, ας μπούμε λίγο στην ουσία και ας ξεκαθαρίσουμε τι πρόκειται να συμβεί στην πραγματικότητα στις συναλλαγές συναλλάγματος στη Ρωσία.

Πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η διαπραγμάτευση νομισμάτων


Για την εμπορία νομισμάτων στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, οι τράπεζες και άλλοι παίκτες στέλνουν προσφορές "αγοράς" και "πώλησης" στο χρηματιστήριο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτοί οι αγοραστές και οι πωλητές δεν συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, αλλά μέσω του κέντρου εκκαθάρισης του χρηματιστηρίου, του National Settlement Center (NSC). Το βράδυ, οι συναλλαγές αυτές θα διακανονίζονταν από το κέντρο εκκαθάρισης, το οποίο είχε ανταποκριτές λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες για κάθε νόμισμα. Με άλλα λόγια, οι συναλλαγές συναλλάγματος στο χρηματιστήριο περιλάμβαναν τη συμμετοχή ξένων τραπεζών. Δεν επρόκειτο για ένα κλειστό σύστημα όπως οι συναλλαγές σε ρωσικές μετοχές (όπου οι μετοχές των ρωσικών εταιρειών αγοράζονται και πωλούνται σε ρούβλια από τους επενδυτές χωρίς τη συμμετοχή οποιασδήποτε ξένης οντότητας).

Είναι ακριβώς αυτή η δυνατότητα εκκαθάρισης των συναλλαγών συναλλάγματος που έχει αφαιρεθεί από τις νέες κυρώσεις. Οι αμερικανικές ανταποκρίτριες τράπεζες θα αποκλείονται πλέον από τη διενέργεια διακανονισμών με την NSC. Από τεχνική άποψη, οι κυρώσεις κατά του NSC - και όχι το ίδιο το χρηματιστήριο - είναι στην πραγματικότητα οι πιο ευαίσθητες.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει πως η διαπραγμάτευση νομισμάτων θα γίνεται εφεξής εξωχρηματιστηριακά (OTC), δηλαδή με αποκεντρωμένο τρόπο. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι ότι αυτό δεν αποτελεί σχεδόν καθόλου ριζοσπαστική κίνηση - οι αγορές συναλλάγματος σε ολόκληρο τον κόσμο διεξάγονται OTC, οπότε αυτό κατά μία έννοια απλώς θα ευθυγραμμίσει τη Ρωσία με την καθιερωμένη πρακτική. Η Ρωσία ήταν ασυνήθιστη ως προς το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση των νομισμάτων γινόταν κυρίως σε ένα κεντρικό χρηματιστήριο, ενώ γενικά τα νομίσματα διαπραγματεύονται μέσω ενός αποκεντρωμένου δικτύου τραπεζών, ένα σύστημα πολύ πιο ευέλικτο από το να βασίζεται σε ένα χρηματιστήριο.Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, δεν φιλοξενεί συναλλαγές νομισμάτων.

Η μετάβαση σε OTC δεν σημαίνει ότι οι συναλλαγές συναλλάγματος στη Ρωσία θα μοιάζουν με κάθε άλλη αγορά συναλλάγματος. Αλλά παρέχει ένα μικρό πλαίσιο για να κατανοήσουμε πως η ίδια αυτή η μετατόπιση δεν είναι ιδιαίτερα ριζοσπαστική. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία βρίσκεται ήδη ουσιαστικά στα μισά του δρόμου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ρωσίας, το 58% των συναλλαγών συναλλάγματος στη χώρα πραγματοποιείται εκτός χρηματιστηρίου.

Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί ως επίσημη ισοτιμία κάποιο είδος μέσου όρου που βασίζεται σε πληροφορίες που λαμβάνει κάθε μέρα από τις τράπεζες. Η νέα ρύθμιση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι λίγο ακατάστατη, ιδίως στην αρχή: τα spreads θα είναι μεγαλύτερα, η ρευστότητα μικρότερη, η διαφάνεια μειωμένη και η ανακάλυψη των τιμών εν γένει δυσκολότερη. Το κόστος συναλλαγών θα είναι υψηλότερο, ένα ευαίσθητο σημείο για τους εισαγωγείς, για παράδειγμα. Η αγορά θα είναι πιο επιρρεπής στη χειραγώγηση και ορισμένοι αναλυτές έχουν διατυπώσει την άποψη πως θα μπορούσαν να προκύψουν διαφορετικές συναλλαγματικές ισοτιμίες: μια επίσημη ισοτιμία της κεντρικής τράπεζας, οι ισοτιμίες που προσφέρονται από διάφορες τράπεζες και μια ισοτιμία της μαύρης αγοράς, της "πιάτσας". Ωστόσο, την Πέμπτη η Τράπεζα της Ρωσίας παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα παραμείνει αγοραία και ενιαία.

Πού μπορεί να κατευθυνθεί το ρούβλι

Το τι ακριβώς θα συμβεί στη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου μένει να φανεί, αλλά υπάρχουν ισχυροί λόγοι να πιστεύουμε ότι δεν θα μετακινηθεί σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα. Εξάλλου, η θεμελιώδης δομή της αγοράς σε σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση δε θα αλλάξει δραματικά. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση από το εξωτερικό εμπόριο και όχι από την πλατφόρμα στην οποία διεξάγονται οι συναλλαγές. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η αγορά θα αποσείσει σε μεγάλο βαθμό το κλείσιμο των συναλλαγών σε δολάρια και ευρώ.

Υπάρχει και μια άλλη σημαντική οπτική γωνία που πρέπει να ληφθεί υπόψη εδώ. Επισήμως, μόνο οι αμερικανικές ανταποκρίτριες τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τη συνεργασία με την NSC. Αλλά η εμπειρία έχει δείξει πως όταν μια ρωσική οντότητα εμπίπτει στις αμερικανικές κυρώσεις θεωρείται ραδιενεργή αλλού και άλλα ιδρύματα την αποφεύγουν. Η όλο και πιο πολεμοχαρής ρητορική για δευτερογενείς κυρώσεις που προέρχεται από την Ουάσιγκτον σίγουρα θα επιδεινώσει αυτή την τάση.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως πιθανό πως οι ανταποκρίτριες τράπεζες άλλων χωρών -ακόμη και φιλικών- θα φοβηθούν τις δευτερογενείς κυρώσεις και θα αποσυρθούν επίσης. Το αν και πώς οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την NSC είναι ένα μείζον ερώτημα. Η Κίνα μπορεί να επιμείνει στο μοτίβο της να παρεμβαίνει εκεί που η Δύση αποχωρεί και να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη ρωσική αγορά συναλλάγματος. Αυτό φαίνεται πιθανό, δεδομένων των πρόσφατων τάσεων. Σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν θα είναι οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες που θα εμπλακούν -είναι πολύ επιφυλακτικές απέναντι στις δευτερογενείς κυρώσεις- αλλά οι μικρότερες.

Σε κάθε περίπτωση, η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει ανακηρύξει το γουάν, που είναι ήδη το νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στη Μόσχα, με μερίδιο 54% τον Μάιο, ως το κύριο ξένο νόμισμα της χώρας. Η ισοτιμία γιουάν-ρουβλίου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους συμμετέχοντες στην αγορά και θα συμβάλει στον καθορισμό της πορείας άλλων νομισματικών ζευγών, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του δολαρίου. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα βασίζονται στη διασταυρούμενη ισοτιμία γιουάν-ρουβλίου και γιουάν-δολαρίου και γιουάν-ευρώ για να καθορίσουν τη δίκαιη ισοτιμία της αγοράς. Είναι επίσης πιθανό ότι σε ορισμένες μετατροπές το γουάν θα μπορούσε να βρεθεί στον προηγουμένως σχεδόν αδιανόητο ρόλο ως το νόμισμα-κλειδί στις μετατροπές ρουβλίου-δολαρίου: τα ρούβλια θα ανταλλάσσονται σε γουάν και στη συνέχεια από γουάν σε δολάρια, για παράδειγμα.

Επιπτώσεις σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο

Ας πάμε τώρα λίγο πίσω και ας εξετάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Αυτό που βλέπουμε είναι μια ακόμη εκδήλωση της περίεργης αναντιστοιχίας στην προσέγγιση της Ουάσινγκτον. Είναι φαινομενικά προς το συμφέρον της Αμερικής να ανακόψει το κύμα της αποδολάριοποίησης, αλλά αντίθετα υποβαθμίζει το δολάριο και το σπρώχνει ακόμη περισσότερο έξω από το εμπόριο μιας μεγάλης παγκόσμιας δύναμης.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές της μακροχρόνιας εμπειρίας της Ρωσίας με τις κυρώσεις θα παρατηρήσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Θα επιβληθεί ένας περιορισμός που θα προκαλέσει διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο διεξαγόταν μια συγκεκριμένη οικονομική διαδικασία. Η Ρωσία ταλαιπωρείται προσωρινά και υπομένει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις, με ποικίλους βαθμούς βραχύβιου πανικού. Στη συνέχεια προσαρμόζεται και αναδύεται πιο ανθεκτική και ισχυρότερη. Και με νέες υποδομές απαλλαγμένες από τη Δύση, που θα έχει να επιδείξει. Αυτή η περίπτωση δύσκολα θα είναι διαφορετική.

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία προσαρμογής μπορεί να είναι πολύ πιο ανώδυνη από ό,τι φαντάζεται. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης δολαρίων και ευρώ στο χρηματιστήριο την Πέμπτη, ένας μεγάλος Ρώσος εξαγωγέας εμπορευμάτων δήλωσε στο Reuters: "Δεν μας νοιάζει γιατί έχουμε γιουάν".

Επιπλέον, στην απελπισία της να πνίξει με κάποιον τρόπο τη ρωσική οικονομία και να απομονώσει τη Μόσχα, απλώς καταποντίζει τη Ρωσία προς το είδος της αυτάρκειας και της κυριαρχίας που η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ονειρευόταν, αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να εφαρμόσει μόνη της. Και αυτό τελικά κάνει τη Ρωσία ισχυρότερη.

Ενδεικτικά, θα είναι πλέον πιο δύσκολο για τα ρωσικά κεφάλαια να διαφύγουν από τη χώρα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των επενδύσεων στο εσωτερικό της χώρας. Οι αρχικοί γύροι κυρώσεων διαπίστωσαν ότι αυτό συμβαίνει- τα τελευταία μέτρα θα ενισχύσουν αυτή την τάση. Η ρωσική κυβέρνηση παλεύει εδώ και χρόνια να φέρει τα κεφάλαια πίσω στην πατρίδα και να τα επενδύσει στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποδειχθεί απαράμιλλος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια. Ως επακόλουθο, οι Ρώσοι θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και να διατηρούν χρήματα εκτός Ρωσίας. Αυτό σημαίνει επίσης περισσότερες επενδύσεις στο εσωτερικό.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες κυρώσεις, οι οποίες στοχοθέτησαν επίσης επτά κινεζικές εταιρείες και εταιρείες με έδρα το Χονγκ Κονγκ για την αποστολή εκατομμυρίων δολαρίων πιθανών αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία, αποτελούν ένα ακόμη σημάδι της προθυμίας των ΗΠΑ να αντιπαρατεθούν με την Κίνα. Οι Κινέζοι έχουν μέχρι στιγμής κινηθεί προσεκτικά στις συναλλαγές τους τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία, αλλά αυτή η κατάφωρη παραβίαση του κυριαρχικού δικαιώματός τους να συνεργάζονται επιχειρηματικά με όποιον επιλέγουν έχει εκνευρίσει και πάλι το Πεκίνο. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν κάλεσε τις ΗΠΑ να "σταματήσουν αμέσως να επιβάλλουν παράνομες μονομερείς κυρώσεις" λόγω των οικονομικών δεσμών της Κίνας με τη Ρωσία. Το Πεκίνο θα αποφύγει βιαστικά βήματα και θα επιλέξει τις μάχες του, αλλά δεν τίθεται θέμα συνθηκολόγησης με την Ουάσινγκτον.

Και, τέλος, πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην αδυσώπητη πορεία προς έναν πολυπολικό κόσμο. Η διευρυμένη εξουσία επιβολής δευτερευουσών κυρώσεων αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας με τέτοια συγκλονιστική τόλμη, ώστε η πραγματική χρήση τους δεν μπορεί παρά να προδικάζει την κατάρρευση του ίδιου του συστήματος. Η ηγεμονία των ΗΠΑ φαίνεται να έχει εισέλθει στη φάση της αυτοπυρπόλησής της. Θα υπήρχαν καλύτεροι τρόποι, για να το θέσουμε ήπια, από την ωμή αντιπαράθεση για να κρατηθεί η παράσταση τουλάχιστον για λίγο ακόμα.

Ο Γάλλος μονάρχης Λουδοβίκος ΙΔ΄ προσπάθησε να διατηρήσει τον έλεγχο της αριστοκρατίας φέρνοντάς την στην πολυτελή και ζεστή αγκαλιά μιας άνετης αυλικής ζωής στις Βερσαλλίες. Το τέχνασμα είχε μια ορισμένη λογική: διατηρούμενοι κοντά και απασχολούμενοι με τα επιπόλαια ζητήματα της αυλικής ζωής, οι ευγενείς της Γαλλίας αποτελούσαν μικρότερη απειλή και δεν κατάφεραν να αναπτύξουν την ανθεκτικότητα και την επινοητικότητα που θα απαιτούσε μια συγκρουσιακή προσέγγιση από τον μονάρχη.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει μια παρόμοια προσέγγιση, δηλαδή να παρέχουν γενναιόδωρη πρόσβαση στο δολαριοκεντρικό σύστημα ακόμη και στους εχθρούς τους και να διατηρούν σχολαστικά την πρόσβαση αυτή ακόμη και εν μέσω ανταγωνισμού. Αυτό θα κρατούσε ακόμη και τους αντιπάλους σε τροχιά γύρω από τις ΗΠΑ και θα τους βόλευε και θα τους εφησύχαζε το status quo. Χωρίς μια πιεστική ανάγκη, λίγες χώρες θα είχαν ξεκινήσει τόσο αποφασιστικά την πορεία για την οικοδόμηση μιας εντελώς νέας υποδομής και την αναμόρφωση των εμπορικών δεσμών. Αλλά μια τέτοια προσέγγιση θα απαιτούσε πολύ περισσότερη διορατικότητα από ό,τι συναντάται στην Ουάσινγκτον αυτές τις μέρες.

Βραχυπρόθεσμα, η Ρωσία θα αναζητήσει, κάπως παραδόξως, λύσεις για να διατηρήσει τη δυνατότητά της να μετατρέπει μεταξύ δολαρίων και ρουβλίων. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργείται το έδαφος για να διαδραματίσει το γουάν έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη ρωσική οικονομία. Και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι και άλλες χώρες το προσέχουν. Αυτή η τάση προς μια νέα οικονομική τάξη είναι μια τάση που οι ΗΠΑ, μέσα στον τυφλό ζήλο τους να τιμωρήσουν τη Ρωσία, σκοντάφτουν συνεχώς σε νέους τρόπους για να την ενθαρρύνουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail