Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Πρώτον, το σύμφωνο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις ασύμμετρες απαντήσεις της Ρωσίας στη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία. Σε περίπτωση που η Ρωσία επιτύχει μια στρατιωτική επανάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για συμβατική επέμβαση, οδηγώντας σε ένα σενάριο παρόμοιο με την κρίση των πυραύλων της Κούβας στην Ευρώπη. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική της κρίση στην Ασία, ενισχύοντας την έννοια της "Αμοιβαία Εξασφαλισμένης Καταστροφής" (MAD) και υπενθυμίζοντας στις ΗΠΑ τους κινδύνους που διατρέχουν.
Ο Ντμίτρι Σουσλόφ, εμπειρογνώμονας της Λέσχης Βαλντάι και μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, έχει επισημάνει τον μειωμένο φόβο των ΗΠΑ για την πυρηνική σύγκρουση. Υποστήριξε πως μια επιδεικτική πυρηνική δοκιμή μπορεί να είναι απαραίτητη για να επανέλθει η αίσθηση της προσοχής στους δυτικούς ηγέτες. Ωστόσο, το νέο αμυντικό σύμφωνο με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να επιτύχει τον ίδιο στόχο, σηματοδοτώντας τη δυνατότητα συμμετρικής κλιμάκωσης στην Ασία ως απάντηση στις ενέργειες των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να αναγκάσει τους Αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεξετάσουν την πρόκληση της Ρωσίας, γνωρίζοντας ότι ίσως χρειαστεί να διαχειριστούν ταυτόχρονες κρίσεις σε αντίθετες πλευρές της Ευρασίας.
Δεύτερον, η στρατηγική των ΗΠΑ για "στροφή (πίσω) στην Ασία" βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, γεγονός που αποδεικνύεται από τις προσπάθειές τους να αυστηροποιήσουν τη στρατηγική περιορισμού γύρω από την Κίνα μέσω συμμαχιών με την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία. Παρά ταύτα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη στρατηγική ήττα της Ρωσίας, όπως δείχνει η αυξημένη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη μετά το 2022. Ωστόσο, εάν η Ρωσία αρχίσει τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Βόρεια Κορέα και μεταφέρει προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναγκαστούν να επιταχύνουν τη στροφή τους προς την Ασία, ενδεχομένως εις βάρος των ευρωπαϊκών τους δεσμεύσεων.
Η μετατόπιση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ να επανεξετάσουν την εμπλοκή τους στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι λιγότερο υποστηρικτικές λόγω της πολυπλοκότητας της διαχείρισης νέων εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα. Η ανακατανομή της προσοχής των ΗΠΑ θα μπορούσε να διαταράξει τις τρέχουσες ευρωπαϊκές στρατηγικές, αναγκάζοντας σε μια επανεκτίμηση του γεωπολιτικού τοπίου.
Τέλος, οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος στην αμερικανική στροφή προς την Ασία θα εμπόδιζε πιθανότατα την εξομάλυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων. Η ενισχυμένη απειλή από μια υποστηριζόμενη από τη Ρωσία Βόρεια Κορέα θα καθιστούσε αδύνατο για τις ΗΠΑ να μειώσουν την στρατιωτική τους παρουσία στη βορειοανατολική Ασία, αποκλείοντας κάθε μεγάλο συμβιβασμό με την Κίνα. Κατά συνέπεια, η Κίνα δεν θα συμφωνούσε σε μια ανισόρροπη συμφωνία, η οποία θα άφηνε άθικτη την ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.
Αυτό το σενάριο θα παγίδευε τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ σε έναν κύκλο αμοιβαίας κλιμάκωσης, καθιστώντας αναπόφευκτο η Ασία να γίνει το πρωταρχικό θέατρο του Νέου Ψυχρού Πολέμου. Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις μπρος-πίσω μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα οδηγούσαν σε μια διαρκή κατάσταση αυξημένων εντάσεων, με το ενδεχόμενο να προκύπτουν συγκρούσεις στην Ασία συχνότερα από ό,τι στην Ευρώπη.
Εν κατακλείδι, το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας αποτελεί γεωπολιτικό ορόσημο. Είναι πιθανό να εμπλέξει την Κίνα και τις ΗΠΑ σε ένα σπιράλ κλιμάκωσης, ωφελώντας τη Ρωσία με την εκτροπή της αμερικανικής προσοχής από την Ευρώπη. Αυτή η μετατόπιση δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να κλιμακώσουν την εμπλοκή τους στην Ουκρανία ή ενδεχομένως να ανοίξουν νέα μέτωπα στην Ευρασία, όπως η Κεντρική Ασία ή ο Νότιος Καύκασος, προτού συνειδητοποιηθούν οι πλήρεις επιπτώσεις του συμφώνου. Ως αποτέλεσμα, το γεωπολιτικό κλίμα μπορεί να επιδεινωθεί πριν παρατηρηθεί οποιαδήποτε βελτίωση.
Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν συνάψει σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας μετά την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ, η οποία ακολούθησε την επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο για τρεις πρωταρχικούς λόγους: αυξάνει το διακύβευμα της πυρηνικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, επιταχύνει την ανανεωμένη εστίαση των ΗΠΑ στην Ασία και θα μπορούσε ενδεχομένως να παρασύρει την Κίνα και τις ΗΠΑ σε μια κλιμακούμενη σύγκρουση που θα επέκτεινε τον Νέο Ψυχρό Πόλεμο πέρα από την Ευρώπη.