Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς άλλες χώρες χάνουν την πίστη τους στο νόμισμά μας. Ειδικότερα, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι θα επιλέξουν να κάνουν τα έθνη BRICS. Το 45% των κατοίκων του κόσμου ζει στα έθνη BRICS και εφαρμόζουν στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν τα δικά τους νομίσματα και να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ. Καθώς οι σχέσεις των ΗΠΑ με τα κορυφαία έθνη BRICS συνεχίζουν να επιδεινώνονται, θα περίμενα ότι αυτή η τάση θα επιταχυνθεί.
Επομένως, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον του πετροδολλαρίου.
Αλλά αυτό που ανέφεραν κάποιες άλλες πηγές σχετικά με το πετροδολάριο νωρίτερα αυτό το μήνα ήταν απλώς ανακριβές.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την αρχή. Σύμφωνα με την Investopedia, τα πετροδολάρια είναι "απλά δολάρια ΗΠΑ που γίνονται δεκτά ως πληρωμή από έναν εξαγωγέα πετρελαίου":
Τα πετροδολάρια είναι έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου που εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ. Τα πετροδολάρια δεν αποτελούν ξεχωριστό νόμισμα- είναι απλώς δολάρια ΗΠΑ που γίνονται δεκτά ως πληρωμή από έναν εξαγωγέα πετρελαίου.
Οι παγκόσμιες εξαγωγές αργού πετρελαίου ανήλθαν κατά μέσο όρο σε περίπου 88,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020. Αυτός ο ρυθμός θα δημιουργούσε ετήσια παγκόσμια προσφορά πετροδολαρίων άνω των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, υποθέτοντας μια μέση τιμή 100 δολαρίων ανά βαρέλι.
Τα πετροδολάρια αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων και πλούτου για πολλά μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), καθώς και για εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, το Κατάρ και η Νορβηγία.
Το γεγονός ότι τόσες πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ για να αγοράζουν και να πωλούν πετρέλαιο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για εμάς.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, υπήρξε μια πλημμύρα από αναφορές πως η "50ετής συμφωνία πετροδολαρίου" μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας είχε λήξει και πως το πετροδολάριο ήταν πλέον νεκρό.
Αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια.
Όπως επισήμανε με ακρίβεια ο Peter C. Earle, δεν υπήρξε ποτέ επίσημη συμφωνία, δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ημερομηνία λήξης και η Σαουδική Αραβία ανταλλάσσει πετρέλαιο με άλλα νομίσματα εδώ και πολύ καιρό:
Την περασμένη εβδομάδα διάφορες αναφορές έκαναν λόγο για τη λήξη της συμφωνίας πετροδολαρίου ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας και υπέθεσαν μια κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να πουλάει πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού γουάν. Οι αναφορές ήταν γεμάτες ανακρίβειες: οι Σαουδάραβες συναλλάσσονται σε νομίσματα εκτός δολαρίου εδώ και δεκαετίες και δεν υπήρξε ποτέ επίσημη συνθήκη, πολύ περισσότερο με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, που να διέπει τη χαλαρή συμφωνία που έχει επικρατήσει να αποκαλείται "σύστημα πετροδολαρίου".
Σχεδόν αμέσως, οι αναζητήσεις της Google για τον όρο «πετροδολάριο» εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Trends.Αυτός είναι ο λόγος που αφιερώνω το χρόνο μου και κάνω την έρευνά μου πριν αναφέρω κάτι.
Αλλά καθώς εντάθηκαν οι εικασίες για επικείμενο τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ, αρκετοί εμπειρογνώμονες της Wall Street και της εξωτερικής πολιτικής εμφανίστηκαν για να επισημάνουν ένα μοιραίο ελάττωμα σε αυτή τη λογική: Η ίδια η συμφωνία δεν υπήρξε ποτέ.
Τουλάχιστον, όχι με τον τρόπο που περιγράφεται στις αναρτήσεις που είχαν γίνει viral στα social media.
Είναι τόσο εύκολο να κάνεις λάθος, αλλά χρειάζεται πραγματική δουλειά για να αποκτήσεις τη φήμη της ακρίβειας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της UBS Global Wealth Management, Paul Donovan, η ψευδής ιστορία σχετικά με τη λήξη της συμφωνίας του πετροδολαρίου «φαίνεται πως ξεκίνησε στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων»:
Ο Paul Donovan, ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, σε μια ανάρτηση στο blog είπε ότι η ιστορία είχε κερδίσει απροσδόκητα έλξη, χρησιμεύοντας ως ένα ακόμη παράδειγμα των κινδύνων της «προκατάληψης επιβεβαίωσης».Είναι αλήθεια ότι μια «Μικτή Επιτροπή για την Οικονομική Συνεργασία» ιδρύθηκε το 1974.
«Η ιστορία φαίνεται να ξεκίνησε στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Πολλοί κερδοσκόποι κρυπτονομισμάτων θέλουν απεγνωσμένα να πιστέψουν στην κατάρρευση του δολαρίου», είπε ο Ντόνοβαν.
Αρχικά υποτίθεται πως θα διαρκούσε μόνο για πέντε χρόνια, αλλά «παρατάθηκε επανειλημμένα»:
Η συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο Ντόνοβαν είναι η Μικτή Επιτροπή Ηνωμένων Πολιτειών-Σαουδικής Αραβίας για την Οικονομική Συνεργασία. Ιδρύθηκε επίσημα στις 8 Ιουνίου 1974, με μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε και υπογράφηκε από τον Χένρι Κίσινγκερ, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τότε, και τον Πρίγκιπα Φαχντ, το δεύτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (και αργότερα βασιλιά και πρωθυπουργό) της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με έκθεση που βρέθηκε στον ιστότοπο του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης.Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είχαν μεγάλη ανάγκη η μια την άλλη.
Η συμφωνία, όπως αρχικά προβλεπόταν, προοριζόταν να διαρκέσει πέντε χρόνια, αν και παρατάθηκε επανειλημμένα. Το σκεπτικό για μια τέτοια συμφωνία ήταν αρκετά ξεκάθαρο: μετά το εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ το 1973, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σαουδική Αραβία ήταν πρόθυμες να εφαρμόσουν μια πιο επίσημη συμφωνία που θα διασφάλιζε ότι κάθε πλευρά θα έπαιρνε περισσότερα από αυτά που ήθελε από την άλλη.
Σήμερα, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές.
Οι ΗΠΑ εξαρτώνται πλέον πολύ λιγότερο από ξένο πετρέλαιο και οι Κινέζοι έχουν γίνει ένας από τους κύριους αγοραστές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Με την πάροδο του χρόνου, περισσότερο πετρέλαιο θα αγοράζεται και θα πωλείται σε άλλα νομίσματα, αλλά προς το παρόν είναι σχεδόν business as usual:
Το πετρέλαιο διαπραγματευόταν πάντα σε νομίσματα εκτός δολαρίου. Τον Ιανουάριο του 2023, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι ήταν στην ευχάριστη θέση να διαπραγματευτεί τις πωλήσεις πετρελαίου σε άλλα νομίσματα. Η πιθανότητα αλλάζει ελάχιστα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το ριάλ της Σαουδικής Αραβίας παραμένει συνδεδεμένο με το δολάριο και το απόθεμα χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της είναι επικεντρωμένο σε δολάρια. Η κατάσταση αποθεματικού του δολαρίου εξαρτάται από τον τρόπο αποθήκευσης των χρημάτων και όχι από τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται οι συναλλαγές.Ωστόσο, όπως σημείωσα νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τι κάνουν τα έθνη των BRICS.
Η Σαουδική Αραβία εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία, και αυτό είναι σίγουρα άσχημα νέα για το δολάριο ΗΠΑ:
Λόγω των ολοένα και πιο μπερδεμένων συμμαχιών των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης και των προσπαθειών της να διαφοροποιηθεί από την εξάρτηση από τις εξαγωγές ενέργειας, η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει τις διπλωματικές και οικονομικές της δεσμεύσεις με την Κίνα, το Ιράν, τη Ρωσία, χώρες που θεωρούνται κύριοι αντίπαλοι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι πρόσφατες κινήσεις προς την αποδοχή νομισμάτων εκτός δολαρίου αντικατοπτρίζουν ευρύτερες γεωπολιτικές μετατοπίσεις μακριά από την ηγεμονία των ΗΠΑ.Φυσικά η αλήθεια είναι πως αν θέλουμε να βρούμε τον μεγαλύτερο εχθρό του δολαρίου ΗΠΑ το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε τον εαυτό μας.
Ο υπόλοιπος κόσμος χάνει γρήγορα την πίστη του στο νόμισμά μας εξαιτίας των όσων του κάνουν οι ίδιοι οι ηγέτες.
Το δολάριο ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένα σταθερό νόμισμα. Δημιουργούμε, δανειζόμαστε και ξοδεύουμε τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και αν συνεχίσουμε να ενεργούμε με τέτοια ακραία ανευθυνότητα, όλοι οι άλλοι τελικά θα αναγκαστούν να στραφούν σε νέα αποθεματικά νομίσματα.
Σύμφωνα με το USdebtclock.org, το εθνικό μας χρέος θα φτάσει τα 46 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτήν την ημέρα το 2028, αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε χρήματα με το επιτόκιο που βρισκόμαστε τώρα.
Αυτό είναι τρέλα.
Κυριολεκτικά διαπράττουμε οικονομική αυτοκτονία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες προειδοποιήσεις.
Απλώς θέλουν οι ηγέτες μας να συνεχίσουν να πλημμυρίζουν το σύστημα με περισσότερα χρήματα για να συνεχίσει το κόμμα.
Ναι, το πάρτι θα συνεχιστεί για λίγο ακόμα, αλλά μόλις σβήσουν τα φώτα, κανείς δε θα μπορεί ποτέ να τα ανάψει ξανά.