Το τείχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ θα κλιμακώσει τις εντάσεις

nato.int
Οι υπουργοί Εσωτερικών από έξι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο αμυντικό σύστημα «τείχους μη επανδρωμένων αεροσκαφών» κατά μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Παράλληλα με την απόφαση αυτή, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας δεσμεύτηκε πρόσφατα να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ. Η δέσμευση αυτή ευθυγραμμίζεται με τον στόχο του ΝΑΤΟ για τα κράτη μέλη να διαθέτουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, έναν στόχο που πολλά έθνη δεν έχουν ακόμη επιτύχει. Το ταμείο του ΝΑΤΟ σημείωσε αύξηση λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, υποστηρίζοντας περαιτέρω τους πόρους του. Πρωταρχικός στόχος του ΝΑΤΟ είναι η υπεράσπιση των συνόρων του, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαραίτητους εξοπλισμούς και πυρομαχικά για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο οργανισμός έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία έχει επικρίνει τις ενέργειες του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι επιδεινώνει και παρατείνει τη σύγκρουση. Δεν παρέχουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς ορισμένες απέχουν από την κλιμάκωση των εντάσεων λόγω οικονομικών και στρατιωτικών περιορισμών.

Οι πρόσφατες προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τα σύνορά του, ιδίως κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του, απορρέουν από διάφορους παράγοντες που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις ευρύτερες ανησυχίες για την ασφάλεια. Ένα βασικό κίνητρο είναι η ανάγκη αποτροπής έναντι της Ρωσίας, η εισβολή της οποίας στην Ουκρανία έχει κλιμακώσει σημαντικά τις εντάσεις με το ΝΑΤΟ. Η ενίσχυση της άμυνας των συνόρων θεωρείται ως μια στρατηγική για την αποτροπή πιθανής ρωσικής επιθετικότητας, ιδίως εναντίον κρατών μελών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία ή στενά συμμαχικών κρατών όπως η Λευκορωσία.

Επιπλέον, οι αυξημένες ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας και της ανάπτυξης στρατευμάτων, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για πιθανές απειλές.

Επιπλέον, η δέσμευση του ΝΑΤΟ στις αρχές της συλλογικής άμυνας στηρίζει τις πρωτοβουλίες του για την οχύρωση. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, μια επίθεση σε ένα κράτος μέλος θεωρείται επίθεση σε όλα, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια ισχυρή απάντηση από τη συμμαχία. Η ενίσχυση της άμυνας των συνόρων ενισχύει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πιθανή επίθεση.

Επιπλέον, οι προσπάθειες οχύρωσης χρησιμεύουν για να καθησυχάσουν τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, ιδίως εκείνα που μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, τα οποία έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανή ρωσική επίθεση.

Πέρα από τις συμβατικές στρατιωτικές απειλές, το ΝΑΤΟ γνωρίζει επίσης τις προκλήσεις που θέτουν οι υβριδικές απειλές, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης. Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες οχύρωσης μπορεί να περιλαμβάνουν μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτών των ευρύτερων προκλήσεων ασφαλείας.

Οι υπουργοί Εσωτερικών από έξι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα συλλογικό αμυντικό σύστημα «τείχους drone» κατά μήκος των συνόρων τους που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης που συγκλήθηκε στη Ρίγα, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι από τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Πολωνία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Η κοινή αυτή προσπάθεια αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και στην αντιμετώπιση των αντιληπτών απειλών που προέρχονται από τη Μόσχα και το Μινσκ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Agne Bilotaite τόνισε την επιτακτική ανάγκη για το έργο αυτό. Η Μπιλοτάιτε κατηγόρησε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ότι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εσωτερικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης στην περιοχή.

Το προτεινόμενο «τείχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών» πρόκειται να εκτείνεται από τη Νορβηγία έως την Πολωνία και θα ενσωματώνει διάφορα στοιχεία, όπως φυσικές υποδομές, συστήματα επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προηγμένες τεχνολογίες. Η Μπιλοτάιτε πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων μαζικής εκκένωσης σε περιφερειακό επίπεδο για την ενίσχυση της ετοιμότητας για πιθανές κρίσεις. Παρά το γεγονός ότι η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπουργοί διερεύνησαν τις επιλογές για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΕ για την υποστήριξη των αμυντικών προσπαθειών.

Επιπλέον, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας δεσμεύτηκε πρόσφατα να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ, ευθυγραμμιζόμενο με την οδηγία του ΝΑΤΟ για τα κράτη μέλη να διαθέτουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε τα σχέδια για την προμήθεια ενός εκατομμυρίου μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, προτρέποντας τα κράτη μέλη να κλιμακώσουν την παραγωγή οπλισμού για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ωστόσο, η Μόσχα προειδοποίησε πως οι δυτικές παραδόσεις όπλων θα μπορούσαν να παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Ρωσία αντιλαμβάνεται την επέλαση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της ως θεμελιώδη απειλή για την ασφάλειά της. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ρητά ότι η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ. Απέρριψε τους δυτικούς ισχυρισμούς περί ρωσικής επιθετικότητας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail