Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι τρέχουσες ασκήσεις τακτικής χρήσης πυρηνικών όπλων της Ρωσίας έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη συμβατική στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας πιθανά πυρηνικά αντίποινα εάν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο και απειλήσουν τα νέα σύνορα της Ρωσίας. Εάν το ΝΑΤΟ εισβάλει και διασχίσει τον Δνείπερο, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα σε αυτοάμυνα, ευθυγραμμιζόμενη με το πυρηνικό της δόγμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική κλιμακώνοντας τη σύγκρουση, υπονομεύοντας έτσι τη θέση της Ρωσίας και επιδεινώνοντας την κρίση για τους Ουκρανούς, οι οποίοι θα βρεθούν όλο και πιο ευάλωτοι στη ρωσική επιθετικότητα. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο αυξάνει τις εντάσεις, αλλά και θέτει την Ουκρανία σε επισφαλή κατάσταση, εκθέτοντας τον πληθυσμό της σε πιθανά στρατιωτικά αντίποινα από τη Ρωσία. Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανταλλάξουν την Ουάσιγκτον με το Κίεβο.
Ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτρέψουν τη Ρωσία από τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που η υποτιθέμενη δύναμη εισβολής του ΝΑΤΟ, η οποία αριθμεί 100.000 άτομα, διασχίσει τον ποταμό Δνείπερο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή από την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το σενάριο αυτό εξαρτάται από μια σημαντική στρατιωτική επανάσταση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι σε συνέντευξή του στον Guardian. Ο Sikorski υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε έκρηξη πυρηνικού όπλου, ακόμη και αν δεν είναι θανατηφόρα, θα προκαλέσει συμβατικό πλήγμα σε όλες τις ρωσικές θέσεις στην Ουκρανία. Θεωρεί αυτή την απειλή των ΗΠΑ αξιόπιστη, διαμορφώνοντας την τρέχουσα κατάσταση ως μια ακραία αντιπαράθεση που ονομάστηκε παιχνίδι «πυρηνικής κότας».
Η Ρωσία συμμετέχει επί του παρόντος σε ασκήσεις τακτικής χρήσης πυρηνικών όπλων, με στόχο να αποτρέψει το ΝΑΤΟ από το να επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία. Σηματοδοτεί την πιθανή χρήση των όπλων αυτών εάν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ παραβιάσουν τον Δνείπερο, κάτι που, από την άποψη της Ρωσίας, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα. Ωστόσο, η Ρωσία δε δείχνει καμία διάθεση να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα όσο το ΝΑΤΟ παραμένει δυτικά του Δνείπερου. Ωστόσο, η διέλευση αυτού του ποταμού και η προσέγγιση των νέων συνόρων της Ρωσίας θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση, καθιστώντας πιθανή τη χρήση πυρηνικών όπλων. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ρωσία θα κατέφευγε σε τακτικά πυρηνικά όπλα ως ένα ύστατο μέτρο αυτοάμυνας, ευθυγραμμιζόμενη με την αρχή του πυρηνικού της δόγματος για την προληπτική εξουδετέρωση απειλών.
Οι αποκαλύψεις του Sikorski ρίχνουν φως στη σοβαρότητα της κατάστασης, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποτρέψουν τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Η κλιμάκωση ελλοχεύει αν το ΝΑΤΟ παρέμβει μετά από μια ρωσική στρατιωτική διάρρηξη, με πιθανή κορύφωση μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει τη διέλευση του ΝΑΤΟ από τον Δνείπερο και την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών της Ρωσίας. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ μπορεί να προβούν σε αντίποινα με στόχο τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, πυροδοτώντας μια καταστροφική κλιμάκωση προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ρωσία αντιτίθεται ανυποχώρητα στις άμεσες επιθέσεις των ΗΠΑ στις θέσεις της και ενδέχεται να ανταποδώσει με το ίδιο νόμισμα ή με προληπτικό πυρηνικό πλήγμα. Για να αποτρέψει αυτό το τρομερό σενάριο, το ΝΑΤΟ πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο εισβολής και να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν δυτικά του Δνείπερου, βλέπει την Ινδία ως ουδέτερο μεσολαβητή για να διευκολύνει την επικοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η στάση της Ινδίας στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ως εσωτερικό θέμα και η απροθυμία της να παρέμβει υπονομεύει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να συγκεντρώσει την υποστήριξή της. Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προσελκύσει τη βοήθεια της Ινδίας είναι μάλλον μάταιες.
Εάν αυτή η κλιμάκωση συμβεί, οδηγώντας σε απάντηση των ΗΠΑ με συμβατικά πλήγματα, θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Ρωσία πιθανότατα να ανταποδώσει άμεσα ή προληπτικά. Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί αυτό το καταστροφικό σενάριο είναι το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει τα σχέδια εισβολής του και να διασφαλίσει πως η όποια επέμβαση θα παραμείνει δυτικά του Δνείπερου, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως ουδέτερους μεσολαβητές, όχι την Ινδία ή λαμβάνοντας υπόψη τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο εθνών, για να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους στη Ρωσία. Οι διμερείς δίαυλοι επικοινωνίας μπορούν να αυξήσουν την επικοινωνία. Διαφορετικά, αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι κινδυνεύει να προκαλέσει μια πυρηνική αποκάλυψη. Οι ενέργειες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική επιδείνωση της περιφερειακής σταθερότητας, καθιστώντας τελικά την κατάσταση πιο επικίνδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους. Η στρατηγική αυτή αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα ότι, παρά την υποστήριξή τους, οι ΗΠΑ θα δώσουν προτεραιότητα στη δική τους εθνική ασφάλεια έναντι της άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία για την προστασία της Ουκρανίας. Αυτό το υπολογισμένο ρίσκο των ΗΠΑ έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, καθώς όχι μόνο εντείνει το γεωπολιτικό τοπίο, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια εκατομμυρίων ατόμων που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά των διεθνών εντάσεων.
Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, απειλώντας με συμβατικά πλήγματα εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Η ένταση αυτή προκύπτει από τα αναφερόμενα σχέδια του ΝΑΤΟ να αναπτύξει μια δύναμη εισβολής 100.000 ατόμων, εάν η Ρωσία επιτύχει στρατιωτικό πέρασμα. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία πως θα καταστρέψουν όλους τους στόχους στην Ουκρανία αν πυροδοτηθεί πυρηνικό όπλο, ακόμη και χωρίς θύματα.