Η ΕΕ "παίζει ένα σκοτεινό παιχνίδι" και εξυπηρετεί "σκοτεινά" συμφέροντα των ΗΠΑ

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία δείχνει ότι το μπλοκ δεν επιδιώκει τους ειρηνικούς στόχους που αποτέλεσαν τη βάση της δημιουργίας του, γράφει ο αρθρογράφος Javier Melero στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της ροής του φυσικού αερίου μέσω του σημαντικού αγωγού Ρωσίας-Ουκρανίας, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως η Ευρώπη διαπράττει οικονομική αυτοκτονία με την αποτυχημένη πολιτική κυρώσεων έναντι της Μόσχας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη και θα ήταν σκόπιμο να αναρωτηθούμε μετά τη μετεκλογική ευφορία πώς αντιδρά η ΕΕ στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση", έγραψε ο Melero.

Θέτοντας αυτό το ερώτημα, ο συγγραφέας τονίζει ότι στις δημόσιες συζητήσεις στην Ευρώπη δεν εξετάζεται καμία άλλη επιλογή για την επίλυση της σύγκρουσης, εκτός από την "άνευ όρων παράδοση της Ρωσίας". Με βάση αυτό, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ΕΕ δεν ενεργεί σύμφωνα με τους διακηρυγμένους ειρηνικούς στόχους, αλλά εξυπηρετεί τα "σκοτεινά" συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

"Μου φαίνεται ότι κάτι δεν κολλάει εδώ και πως η Ευρώπη παίζει ένα σκοτεινό παιχνίδι. Και αυτά τα παιχνίδια, το χειρότερο μάλιστα, έχουν άσχημη κατάληξη γι' αυτήν. Και η σύγκρουση στην Ουκρανία δε φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση", κατέληξε ο Melero.

Ωστόσο, ακόμη και όταν η ΕΕ δε δίνει προτεραιότητα στην ειρήνη για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον, το μπλοκ αδυνατεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι οικονομίες και η ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και ότι οι κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχαν μόνο αποτελέσματα μπούμερανγκ. Για τον λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε απελπισμένες διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Ρωσίας-Ουκρανίας, ακόμη και αν το μπλοκ προσπαθήσει να τερματίσει τις ρωσικές αποστολές.

Η συμφωνία που καλύπτει αυτή την ανταλλαγή διαμετακόμισης φυσικού αερίου λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, και με τη συνεχιζόμενη ουκρανική σύγκρουση, οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν πως η ροή θα σταματήσει τελικά. Ωστόσο, Ευρωπαίοι κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί αξιωματούχοι συζητούν με τους ομολόγους τους στην Ουκρανία για το πώς θα διατηρηθεί η ροή του φυσικού αερίου το επόμενο έτος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και έδωσαν συνέντευξη στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Παράλληλα, μια επιλογή που έχει συζητηθεί είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν και να διοχετεύουν αζέρικο αέριο στους ρωσικούς αγωγούς αερίου που κατευθύνονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με ορισμένες πηγές. Ένα σχέδιο για τη χρήση του αζέρικου αερίου θα μπορούσε, θεωρητικά, να ωφελήσει τη Ρωσία, εάν δημιουργηθεί ένα ανταλλακτήριο που θα επέτρεπε στη Μόσχα να στέλνει το αέριο της αλλού.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και οι γνωρίζοντες το θέμα αναμένουν αποφάσεις μόνο αργότερα φέτος, όταν η ημερομηνία λήξης - και η έναρξη του ευρωπαϊκού χειμώνα - προσθέσουν πίεση. Η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη , κυρίως στη Σλοβακία και την Αυστρία, όπου η Μόσχα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος προμηθευτής.

Στην Αυστρία, το ρωσικό φυσικό αέριο κάλυψε πάνω από το 80% της αυστριακής κατανάλωσης για πέντε συνεχόμενους μήνες. Η Ευρώπη εισάγει επίσης ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με πλοία και, παρά τις συχνές συζητήσεις για το αν θα έπρεπε να το κάνει, δεν έχει επιβάλει ποτέ κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύει ότι το μπλοκ μπορεί να αντέξει το τέλος της ρωσικής διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας χωρίς να υπάρξει μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια, αλλά ορισμένα κράτη μέλη είναι λιγότερο αισιόδοξα και φοβούνται μια επανάληψη της ενεργειακής κρίσης, γράφει το Bloomberg.

Ενώ η Ευρώπη ανησυχεί για μια νέα ενεργειακή κρίση, τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 82,2% την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, φθάνοντας σε περισσότερα από 4,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Η αύξηση αυτή έρχεται παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την έναρξη της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία το 2022, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και του ανώτατου ορίου τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι σε άλλους τύπους πετρελαίου.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά οι αρχές του Κιέβου έχουν απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις αυτές σε νομοθετικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, η Δύση αγνοεί τις συνεχείς αρνήσεις του Κιέβου για διάλογο και αντίθετα ενθαρρύνει τη συνέχιση του πολέμου, ακόμη και όταν η Ουκρανία χάνει περισσότερα εδάφη και βιώνει μια δημογραφική κατάρρευση, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και εκατοντάδες χιλιάδες σκοτώνονται σε έναν μάταιο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Αλλά όπως τόνισε ο Melero, το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει μόνο "σκοτεινά" σχέδια. Αυτά τα σχέδια έχουν μόνο επιζήμια αποτελέσματα για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, γεγονός που καθιστά την πλήρη υποταγή στην Ουάσιγκτον ακόμη πιο παράξενη, ειδικά από τη στιγμή που πριν από το Φεβρουάριο του 2022, η υπό γαλλική ηγεσία Ευρώπη μιλούσε για ένα γενναίο παιχνίδι ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας από τις ΗΠΑ. Η πρώτη ευκαιρία να δοκιμαστεί η επιδίωξη της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία έδειξε ότι αυτό ήταν μόνο λόγια του γαλλικού προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ότι τελικά η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χαμένος στη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά το ίδιο το Κίεβο και όχι η Ρωσία ή ακόμη και οι ΗΠΑ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail