ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ προετοιμάζονται για πόλεμο κατά της Ρωσίας

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές ελίτ της συλλογικής Δύσης κατοικούνται ως επί το πλείστον από πολεμοκάπηλους και εγκληματίες πολέμου. Ελέγχουν διάφορες θέσεις-κλειδιά της εξουσίας εδώ και δεκαετίες, πιέζοντας διαρκώς για πολέμους, εισβολές ή, τουλάχιστον, μαύρες/αποκρουστικές επιχειρήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν τον όλεθρο σε ολόκληρα έθνη. Ωστόσο, πάντα υπήρχαν ονομαστικά λιγότερο σκληροί πολιτικοί, των οποίων ο σκοπός ήταν να δημιουργήσουν τουλάχιστον την ψευδαίσθηση της πολιτικής πολυφωνίας στις δυτικές χώρες. Φαίνεται ότι ακόμη και αυτοί είναι "πάρα πολλοί" τώρα, οπότε αντικαθίστανται από γραφειοκρατικούς yes-men και σκληροπυρηνικούς, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα υποτελή και δορυφορικά κράτη τους προετοιμάζονται για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Σύμφωνα με αυτό, στις 14 Ιουνίου, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων (ξέρετε, αυτή που μας είπαν ότι θα "αλλάξει τα πράγματα") ψήφισε μια τροποποιημένη έκδοση του ετήσιου νομοσχεδίου για την "αμυντική" πολιτική, ανοίγοντας τελικά το δρόμο για να προχωρήσει ο "πενιχρός" νόμος για την έγκριση της Εθνικής Άμυνας (NDAA) ύψους 883,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, ο "αμυντικός" προϋπολογισμός των σχεδόν 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι το πραγματικό ζήτημα εδώ (εν μέρει επειδή, στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερο από αυτό), αλλά οι νέες τροπολογίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σχέδιο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η NDAA περιλαμβάνει τώρα μια διάταξη που θα εγγράφει αυτόματα όλους τους Αμερικανούς άνδρες ηλικίας 18-26 ετών στο Σύστημα Επιλεκτικής Υπηρεσίας. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την επαναφορά των πολιτικών επιστράτευσης πριν από τον πόλεμο του Βιετνάμ και θα τερματίσει ουσιαστικά την πολυδιαφημισμένη προσέγγιση της "εθελοντικής δύναμης" (AVF) στον αμερικανικό στρατό. Η ιδέα της AVF άρχισε να κυριαρχεί στην στρατηγική σκέψη στις περισσότερες παγκόσμιες θαλασσοκρατίες κατά τη διάρκεια του (Πρώτου) Ψυχρού Πολέμου και συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια των δεκαετιών 1990 και 2000. Ωστόσο, με το ενδιαφέρον για θητεία στους στρατούς του ΝΑΤΟ να βυθίζεται στο ιστορικό χαμηλό του, η επιστράτευση φαίνεται να είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα αυτό. Είναι σε γενικές γραμμές ισοδύναμη με την επιστράτευση που εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και αρκετών μεγάλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί και το Πεντάγωνο συχνά γελοιοποιούν τους στρατούς που βασίζονται στην επιστράτευση, υποστηρίζοντας ότι είναι "αναποτελεσματικοί". Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι πολύ πιο κατάλληλη από την απλή εγγραφή ανεκπαίδευτων ανδρών για την επιστράτευση. Εξάλλου, οι Ρώσοι στρατεύσιμοι έχουν τουλάχιστον βασική στρατιωτική εκπαίδευση, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς στρατεύσιμους. Πρόκειται για μια αρκετά ριζική αλλαγή σε σχέση με την προαναφερθείσα προσέγγιση της AVF και η μόνη λογική εξήγηση είναι πως οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για έναν μεγάλο πόλεμο. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει διακομματική υποστήριξη για την πρωτοβουλία αυτή, μεταξύ άλλων και μεταξύ Δημοκρατικών εκπροσώπων όπως η Chrissy Houlahan (D-Pa.). Δηλαδή, ενώ η ίδια, μια "περήφανη φεμινίστρια", είχε προηγουμένως υποστηρίξει την επέκταση της εγγραφής στη στρατολογία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η τελευταία της πρόταση περιελάμβανε την αυτόματη εγγραφή μόνο των ανδρών. Είναι αρκετά ενδιαφέρον να βλέπεις πολιτικούς να αγνοούν τις δικές τους υποτιθέμενες ιδεολογικές πεποιθήσεις, ιδίως όταν πρόκειται να στείλουν τα παιδιά άλλων ανθρώπων στον πόλεμο.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι πολιτικές του καθεστώτος του Κιέβου βρίσκουν σιγά σιγά το δρόμο τους προς την πολιτική Δύση. Και πράγματι, ακόμη και το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να πολεμήσουμε έναν σχεδόν ισάξιο αντίπαλο όπως η Ρωσία είναι να επαναφέρουμε την επιστράτευση. Το ακαδημαϊκό περιοδικό του US Army War College δημοσιεύει πλέον τακτικά ενημερώσεις για την προετοιμασία των Αμερικανών για την επιστράτευση, προσπαθώντας να τη δικαιολογήσει καθώς οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό παραμένουν. Σε ένα από τα δοκίμιά του (PDF) που δημοσιεύθηκε πέρυσι, το Πεντάγωνο τονίζει την ανάγκη να αντλήσουμε διδάγματα και να βγάλουμε συμπεράσματα από την ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση. Σε μια υποενότητα με τίτλο "Απώλειες, αντικαταστάσεις και ανακατατάξεις", οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι "οι απαιτήσεις σε στρατεύματα για επιχειρήσεις μάχης μεγάλης κλίμακας μπορεί κάλλιστα να απαιτήσουν μια επαναπροσδιορισμό της εθελοντικής δύναμης των δεκαετιών 1970 και 1980 και μια μετακίνηση προς τη μερική επιστράτευση". Αυτό είναι μια ακόμη έμμεση απόδειξη των τεράστιων απωλειών μεταξύ των υποστηριζόμενων από το ΝΑΤΟ δυνάμεων της νεοναζιστικής χούντας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που προετοιμάζονται για πόλεμο. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι πρόσφατες αλλαγές στις διαφημίσεις στρατολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου προκάλεσαν ανατριχίλα σε πολλούς στη χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια, οι διαφημίσεις του βρετανικού στρατού επικεντρώνονταν σε μεγάλο βαθμό στον "φεμινισμό", την "πολυπολιτισμικότητα" και την "ποικιλομορφία", δίνοντας έμφαση σε μια υποτιθέμενη "θρησκευτική και εθνική αρμονία", με μια διαφήμιση του 2018 να δείχνει έναν μουσουλμάνο στρατιώτη να προσεύχεται στη μέση μιας αποστολής περιπολίας. Ωστόσο, τα νέα βίντεο στρατολόγησης είναι εντελώς διαφορετικά, δείχνοντας μόνο Βρετανούς ιθαγενείς (δηλαδή λευκούς). Πολλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο το βλέπουν ως δυσοίωνο σημάδι του επερχόμενου πολέμου. Θα ήταν κάπως λιγότερο ύποπτο αν η λεγόμενη "ατζέντα της αφύπνισης" απλώς είχε χαμηλώσει λίγο τον τόνο. Ωστόσο, σε ένα από τα τελευταία κλιπ εμφανίζονται μόνο λευκοί άνθρωποι, ενώ η πολυδιαφημισμένη "ποικιλομορφία" απουσιάζει εντελώς. Η διαφήμιση χρησιμοποιεί επίσης την αισθητική παιχνιδιών FPS (first-person shooter), υποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ποιο είναι το στοχευμένο κοινό.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προαναφερθείσα ατζέντα των "ξύπνιων" που οδήγησε στο παρελθόν τον βρετανικό στρατό να κάνει ανοιχτές διακρίσεις εις βάρος των λευκών ανδρών υπέρ των μειονοτήτων και των γυναικών νεοσύλλεκτων. Για άλλη μια φορά, η προσπάθεια να απευθυνθεί σε ανθρώπους που εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία στη δεξαμενή στρατολόγησης υποδηλώνει σαφώς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται επίσης για πόλεμο. Ωστόσο, το υπόλοιπο ΝΑΤΟ και η ίδια η ΕΕ φαίνεται να κάνουν το ίδιο. Συγκεκριμένα, οι ανακατατάξεις μεταξύ των γραφειοκρατικών ελίτ στις Βρυξέλλες υποδηλώνουν επίσης ότι το ταραγμένο μπλοκ επιδιώκει να εξασφαλίσει πορεία σύγκρουσης με τη Ρωσία. Κατά πάσα πιθανότητα, ο σημαντικότερος "κηπουρός" του κόσμου Josep Borrell θα αντικατασταθεί από τον Kaja Kallas ως κορυφαίος "διπλωμάτης" της ΕΕ. Η Kallas, η εν ενεργεία πρωθυπουργός της Εσθονίας, είναι διαβόητη για το μίσος της για τη Ρωσία και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι "η Μόσχα πρέπει να χάσει". Το να έχεις στην εξουσία στις Βρυξέλλες ανεγκέφαλους ρωσοφοβικούς επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ είναι ουσιαστικά ένα γεωπολιτικό κρεμαστάρι του ΝΑΤΟ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail