Έχει σκεφτεί το Ισραήλ μια ήττα από τη Χεζμπολάχ;

Οι ολοένα και πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ εναντίον ποιοτικών ισραηλινών στόχων κάνουν το Τελ Αβίβ να φλυαρεί για «πόλεμο κατά του Λιβάνου». Αλλά με όποιον τρόπο κι αν εξετάσει κανείς την εξίσωση - ανθρώπινο δυναμικό, ικανότητες, άμυνα, συμμαχίες - το ισραηλινό κράτος φαίνεται να μην είναι καλά προετοιμασμένο για αυτή τη μάχη

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα καθυστερεί, οι διασυνοριακές ανταλλαγές στο μέτωπο Λιβάνου-Ισραήλ έχουν ενταθεί. Οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει βαρύ φόρο αίματος και στις δύο πλευρές. Το λιβανέζικο κίνημα αντίστασης έχει χάσει πάνω από 300 μαχητές, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του Λιβάνου στα νότια χωριά της χώρας.

Ali Rizk - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Ισραήλ δεν τα πήγε πολύ καλύτερα, με τουλάχιστον εξήντα χιλιάδες βόρειους εποίκους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ενώ ο στρατός κατοχής έχει επιβεβαιώσει το θάνατο περίπου δώδεκα στρατιωτών του στις ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ, ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τον Μάρτιο, το The Cradle έλαβε πληροφορίες πως πάνω από 230 Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε μάχες από τις 8 Οκτωβρίου 2023.

Η αυξανόμενη απειλή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας

Ενώ η σύγκρουση στον βορρά παραμένει επί του παρόντος εντός των ορίων της «ελεγχόμενης κλιμάκωσης», οι προοπτικές ενός ολοκληρωμένου πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ μπορεί να αυξάνονται σταθερά. Τα ακροδεξιά μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, τα οποία αποτελούν το κλειδί για τη διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέπαφο, έχουν γίνει αισθητά πιο ηχηρά υποστηρίζοντας την κλιμάκωση στο μέτωπο του Λιβάνου.  

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς έχει ζητήσει την εξαπόλυση επίθεσης στη Βηρυτό, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτεύουσα της τρομοκρατίας». Δεδομένων αυτών των θέσεων, δεν μπορεί να απορριφθεί εντελώς ότι ο Νετανιάχου μπορεί να επιλέξει την κλιμάκωση κατά του Λιβάνου.

Πράγματι, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού υποδηλώνουν πως κάποια μορφή ευρύτερης κλιμάκωσης στο βόρειο μέτωπο μπορεί να είναι στα σκαριά.  

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε σε «εκπληκτικά σχέδια» που εκπονούνται για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ, με στόχο «την αποκατάσταση της ασφάλειας στο βορρά και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε πρόσφατα μια άσκηση που προσομοίαζε μια χερσαία εισβολή στο Λίβανο.

Μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο στο εγγύς μέλλον θα ήταν επίσης σύμφωνη με προηγούμενες εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι, στα τέλη Φεβρουαρίου, προέβλεψαν μια πιθανή χερσαία εισβολή στο Λίβανο μέχρι τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι αυξανόμενες δυνατότητες της Χεζμπολάχ

Η πρόκληση της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ φαίνεται να αυξάνεται, αντανακλώντας την αποτυχία της τρέχουσας στρατηγικής του Τελ Αβίβ να βασίζεται σε χειρουργικά πλήγματα ακριβείας. Σύμφωνα με το ισραηλινό ινστιτούτο Alma, το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο Λιβάνου-Ισραήλ, 325 διασυνοριακές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τη Χεζμπολάχ τον Μάιο, τον υψηλότερο αριθμό μηνιαίων επιθέσεων στο μέτωπο αυτό από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι επιχειρήσεις του αντιστασιακού κινήματος έχουν επίσης γίνει πιο εξελιγμένες, αποκαλύπτοντας δυνατότητες που εισήγαγε για πρώτη φορά. Η Χεζμπολάχ κατάφερε να καταστρέψει ένα προηγμένο αερόστατο επιτήρησης που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό επερχόμενων επιθέσεων σε μια επιχείρηση που διεξήχθη μέσω ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους καμικάζι.

Έχει επίσης αναβαθμίσει τις ικανότητές της σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εξαπολύοντας πρόσφατα μια επίθεση με δύο αεροσκάφη καμικάζι στη βόρεια πόλη Hurfeish και πραγματοποιώντας την πρώτη της αεροπορική επιδρομή μέσω ενός οπλισμένου UAV εξοπλισμένου με πυραύλους S5. Η επιχείρηση είχε στόχο Ισραηλινούς στρατιώτες στον οικισμό Metula και ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία μια αραβική δύναμη εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο Ισραήλ.

Πιο πρόσφατα, η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα στις 6 Ιουνίου που δείχνουν μια επίθεση με κατευθυνόμενο πύραυλο εναντίον μιας πλατφόρμας Iron Dome στους στρατώνες Ramot Naftali του Ισραήλ στη Γαλιλαία.

Τι να περιμένουμε σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας


Η αυξημένη πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι τροφοδοτεί την επείγουσα ανάγκη του Τελ Αβίβ να αναλάβει αποφασιστική δράση κατά της αντιστασιακής ομάδας. Αυτό εκφράστηκε από τον πρώην υπουργό πολέμου του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Benny Gantz, ο οποίος περιέγραψε το μέτωπο του Λιβάνου ως το πιο σημαντικό και πιεστικό επιχειρησιακό μέτωπο στην τρέχουσα σύγκρουση, προειδοποιώντας ότι η «στιγμή της αλήθειας» είναι πλέον κοντά. 

Ωστόσο, αυτό που το λιβανέζικο κίνημα έχει επιδείξει από τις 7 Οκτωβρίου λειτουργεί επίσης ως προειδοποίηση για το τι περιμένει το κράτος κατοχής εάν ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος.

Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να χρησιμοποιήσει μεθόδους παρόμοιες με αυτές του 2006, καθώς θα πραγματοποιήσει καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές σε «προπύργια της Χεζμπολάχ» στο νότιο Λίβανο, τη Βηρυτό και την περιοχή Μπεκάα.

Μιλώντας στο The Cradle, ο απόστρατος λιβανέζος ταξίαρχος Elias Farhat εξηγεί:

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ένας περιορισμένος πόλεμος πλήρους κλίμακας. Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα προπύργια της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση που θα είναι εφάμιλλη ή θα υπερβαίνει αυτό που συνέβη το 2006 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστεί, αυτή τη φορά, με πολύ πιο σκληρή απάντηση από τη Χεζμπολάχ.
Το λιβανέζικο κίνημα έχει συγκεντρώσει ένα πολύ μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυραύλων και ρουκετών, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 150.000 τέτοια όπλα που έχει πλέον στην κατοχή του. Δεδομένης αυτής της στρατιωτικής ενίσχυσης, η Χεζμπολάχ αναγνωρίζεται ευρέως σήμερα ως ο πιο βαριά οπλισμένος μη κρατικός παράγοντας στον κόσμο.

Ίσως ακόμη πιο σημαντικό, το οπλοστάσιό της περιλαμβάνει πυραύλους ακριβείας, όπως ο Fateh 110, που της επιτρέπει να στοχεύει στρατηγικές ισραηλινές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές. Σε αυτό το πλαίσιο, ισραηλινοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για ένα σενάριο MAD (Mutually Assured Destruction - Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή) σε περίπτωση ενός πολέμου πλήρους κλίμακας με τη Χεζμπολάχ.  

Είναι επίσης πιθανό το λιβανέζικο κίνημα να διαθέτει στρατιωτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το πλεονέκτημα της αεροπορικής ισχύος του Ισραήλ. Η ομάδα έχει ήδη επιδείξει την ικανότητα αεράμυνάς της κατά των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αφού κατάφερε να καταρρίψει αρκετά UAV «Hermes» στον τρέχοντα γύρο των εχθροπραξιών.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Ισραήλ, ωστόσο, θα ήταν η κατοχή από τη Χεζμπολάχ αεροπορικής άμυνας ικανής να καταρρίπτει όχι μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη. Δεδομένης της ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, η πιθανότητα πρόσβασης της Χεζμπολάχ στην ενισχυμένη αντιαεροπορική τεχνολογία της Μόσχας είναι αυξημένη.

Το αντιστασιακό κίνημα έχει ήδη ανακοινώσει πως εκτόξευσε πυραύλους επιφανείας-αέρος εναντίον ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών που έσπασαν το φράγμα του ήχου και ως εκ τούτου ανάγκασαν τα αεροσκάφη να υποχωρήσουν.

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη εξέλιξη αυτού του είδους στην ιστορία των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ και θα μπορούσε απλώς να είναι μια προειδοποιητική βολή για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου.

Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ θα αποκάλυπτε τέτοια όπλα σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας συνάδει με την στρατηγική της να φυλάει τα καλύτερά της για τέτοιες αντιπαραθέσεις. Το 2006, αιφνιδίασε τον ισραηλινό στρατό πλήττοντας ένα πολεμικό πλοίο με πυραυλική επίθεση.

Το Ισραήλ θα αντιμετώπιζε επίσης πιθανότατα ανώτερες επιθετικές χερσαίες επιχειρήσεις σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Χεζμπολάχ. Το λιβανέζικο κίνημα απέκτησε πολύτιμη εμπειρία σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις ενώ πολεμούσε εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία.

Όπως αναφέρει στο The Cradle ο Hussein Ibish από το Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου:

«Ο συνδυασμός των χερσαίων μαχητικών της Χεζμπολάχ και της ρωσικής κυριαρχίας στον αέρα και στις υπηρεσίες πληροφοριών σημάτων ήταν η “ομάδα Α” για λογαριασμό της [κυβέρνησης] Άσαντ στον πόλεμο της Συρίας».

Δεδομένης αυτής της εμπειρίας και της ικανότητάς της να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές μέσω UAVs, η Χεζμπολάχ πιθανότατα διατηρεί την ικανότητα να εξαπολύει επιθετικές επιχειρήσεις πεζικού - και το σημαντικότερο, με αεροπορική κάλυψη.

Ανθρώπινο δυναμικό και τακτικά πλεονεκτήματα

Η Χεζμπολάχ θα έχει επίσης πιθανότατα ένα πλεονέκτημα όσον αφορά το αξιόπιστο, δοκιμασμένο και με υψηλά κίνητρα ανθρώπινο δυναμικό. Λόγω των στενών δεσμών της με τις συμμαχικές αντιστασιακές παρατάξεις στο Ιράκ και την Υεμένη, μαχητές από αυτές τις χώρες είναι πιθανό να έρθουν σε βοήθεια της Χεζμπολάχ σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας του λιβανέζικου κινήματος Χασάν Νασράλα αναφέρθηκε σε αυτόν τον παράγοντα σε ομιλία του το 2017. Το Ισραήλ, αντιθέτως, φαίνεται να υποφέρει από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις στρατιωτικές του τάξεις, για να μην αναφέρουμε την πτώση του ηθικού των στρατευμάτων και των διοικητών, η οποία υπογραμμίστηκε την Κυριακή από μια ακόμη παραίτηση υψηλόβαθμου στρατιωτικού, αυτή τη φορά του διοικητή της μεραρχίας της Γάζας ταξίαρχου Avi Rosenfeld.

Οι ισραηλινές άμυνες είναι επίσης απίθανο να επιτύχουν όταν αντιμετωπίζουν μεγάλα πυρά πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ. Σε αντίθεση με την επίθεση αντιποίνων του Ιράν στις 13 Απριλίου, όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι κατέρριψαν ένα μεγάλο μέρος των εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, οι επιθέσεις παρόμοιου τύπου που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η στενότερη γεωγραφική απόσταση σημαίνει πολύ λιγότερο χρόνο για την αναχαίτιση και την κατάρριψη τέτοιων επιθέσεων. Η Χεζμπολάχ, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο στοιχείο του αιφνιδιασμού στη στρατιωτική της τακτική, σίγουρα επίσης δε θα τηλεγραφήσει εκ των προτέρων τις επιθέσεις της, όπως έκανε το Ιράν. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ πιθανότατα θα παραμείνει εκτεθειμένο σε τεράστιες επιθέσεις μέσω πυραύλων επιφανείας-επιφανείας, μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι και αεροπορικών επιδρομών μέσω UAV.

Επιπλέον, η λιβανέζικη αντίσταση έχει περάσει πολλούς μήνες ακούραστα απενεργοποιώντας τα «μάτια και τα αυτιά» του Ισραήλ στο βορρά, καταστρέφοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.650 κομμάτια εξοπλισμού πληροφοριών, επιτήρησης και απόκτησης στόχων (ISR) από την έναρξη της σύγκρουσης.

Το Ισραήλ επιχειρεί όλο και περισσότερο στα τυφλά σε αυτό το ζωτικό βόρειο θέατρο, επιτρέποντας στη Χεζμπολάχ να χτυπά επανειλημμένα και με επιτυχία ποιοτικούς στόχους, να διεισδύει βαθύτερα στο κράτος κατοχής και να χρησιμοποιεί πιο προηγμένο οπλισμό.

Η απάντηση των ΗΠΑ


Ενώ είναι πιθανό ότι οι ΗΠΑ θα σπεύσουν να υπερασπιστούν τον ισραηλινό σύμμαχό τους, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένες να φτάσουν. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα αμυντικά μέτρα είναι απίθανο να υπονομεύσουν σημαντικά τη σοβαρότητα των διασυνοριακών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Κρίνοντας από την προσέγγισή της μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, η Ουάσινγκτον είναι απίθανο να προχωρήσει πέρα από την αμυντική υποστήριξη. Μετά την επιχείρηση «Αληθινή υπόσχεση», ο Λευκός Οίκος φέρεται να ενημέρωσε το Τελ Αβίβ πως δε θα έχει καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε επιθετική δράση κατά της Τεχεράνης, αφήνοντας ουσιαστικά στον ισραηλινό σύμμαχό του ελάχιστες επιλογές από το να συμβιβαστεί με μια πολύ λιγότερο αναλογική απάντηση στη σημαντική στρατιωτική επιχείρηση του Ιράν.

Δεδομένου του πώς εξελίχθηκε αυτή η κατάσταση, θα ήταν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για το Ισραήλ να εναποθέσει τις ελπίδες του στην ανάληψη επιθετικού ρόλου από τον εγγυητή ασφαλείας των ΗΠΑ σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Οι εντάσεις αυξάνονται επίσης μεταξύ των ΗΠΑ και των αντίπαλων υπερδυνάμεων, ενισχύοντας αυτή τη δυναμική.

Μιλώντας στο The Cradle, ο Steven Simon, Ανώτερος Διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, τονίζει ότι «ένας άμεσος πολεμικός ρόλος πέρα από την αεράμυνα (σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ) είναι εξαιρετικά απίθανος». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, προσθέτει, «δεδομένων των εντάσεων με τη Ρωσία και την Κίνα».

Ο Nawaf al-Musawi, αξιωματούχος της Χεζμπολάχ για θέματα πόρων και συνόρων και ένας από τους στρατηγικούς στοχαστές του κινήματος, προσφέρει την εξής πρόβλεψη:

Η ισραηλινή κατοχή χρειάζεται όπλα από την Ουάσινγκτον για κάθε πόλεμο που θέλει να διεξάγει εναντίον του Λιβάνου. Μετά από οποιονδήποτε πόλεμο με τον Λίβανο, η περιοχή δεν θα είναι η ίδια όπως ήταν πριν. Ο επόμενος πόλεμος με το Ισραήλ θα είναι ο τελικός πόλεμος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail