Η ριψοκίνδυνη στρατηγική του Μακρόν απέτυχε: Το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας στρέφεται προς τα δεξιά

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πίστευε ότι θα μπορούσε να νικήσει τα ακροδεξιά κόμματα στη χώρα του, επισπεύδοντας τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε, και τώρα, η πολιτική δύναμη υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν, θα μπορούσε να καταλήξει σε κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με τον διάσημο Γάλλο κοινωνιολόγο Didier Fassin.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σχεδόν από την αρχή της πρώτης προεδρικής του θητείας, ο Μακρόν -ο οποίος ισχυριζόταν στην προεκλογική εκστρατεία πως δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός- άρχισε να μετατοπίζει την πολιτική του προς τα δεξιά, επιτιθέμενος στην αριστερά, αλλά κατέληξε να ενισχύει τη δημοτικότητα του κόμματος Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν.

"Το ερώτημα είναι πώς ο Μακρόν, ο οποίος κατέβηκε για πρόεδρος το 2017 ως "ούτε δεξιός ούτε αριστερός" και διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους ότι θα "αλλάξει το λογισμικό" της χώρας, απέτυχε στο σημείο να της δώσει τα κλειδιά της εξουσίας", σχολιάζει ο Fassin, καθηγητής στο Collège de France, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. "Με την τακτική του να μετατοπίζεται προς τα δεξιά και να κατακεραυνώνει την αριστερά, μπορεί απλώς να νομιμοποίησε τις ιδέες του κόμματος".

Σύμφωνα με τον αναλυτή, "ο Μακρόν πίστεψε πως θα μπορούσε να νικήσει τη Λεπέν μετατοπιζόμενος προς τα δεξιά. Αντ' αυτού, την ενθάρρυνε. Η επικίνδυνη στρατηγική του προέδρου απέτυχε. Τώρα η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης από το 1945".

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Γάλλος πρόεδρος έλαβε αντιδημοφιλείς αποφάσεις, κερδίζοντας το παρατσούκλι "πρόεδρος των πλουσίων". Αυτές περιλάμβαναν την κατάργηση των φόρων πλούτου, την καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου επί του εισοδήματος από κεφάλαιο, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, τον περιορισμό της πρόσβασης στα επιδόματα ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και την περικοπή των στεγαστικών επιδομάτων για τους φτωχούς.

Αλλά αυτή η στροφή του Μακρόν προς τα δεξιά, εξήγησε ο ειδικός, κάθε άλλο παρά έβλαψε την ακροδεξιά, αλλά την ενίσχυσε, και απόδειξη αυτού ήταν η πρόσφατη επιτυχία της στις ευρωεκλογές στις αρχές Ιουνίου, στις οποίες το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έλαβε 31,4% των ψήφων, υπερδιπλάσιο του 14,6% του κόμματος του Μακρόν.

Επιπλέον, η αποτυχημένη στρατηγική του Μακρόν κατάφερε να ενισχύσει και την πιο ριζοσπαστική αριστερά, καθώς οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές, οι Πράσινοι και η France Unbound έχουν σχηματίσει ένα Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, θα μπορούσε να λάβει το 28% των ψήφων στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, πίσω από το 36% του Εθνικού Συναγερμού.

Ο Fassin καταλήγει: "Το στοίχημα του Μακρόν μπορεί να οδηγήσει σε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα - είτε σε μια νίκη της Αριστεράς είτε σε μια ακυβέρνητη συμμαχία με τη Δεξιά. Λίγο μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος αστειεύτηκε αδιάφορα για την απόφασή του: "Είμαι ευχαριστημένος. Έριξα τη χειροβομβίδα μου στα πόδια τους. Τώρα θα δούμε πώς τα πάνε". Η κυνική του χειρονομία θα μπορούσε να καταλήξει να τον βλάψει περισσότερο από τους αντιπάλους του".

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα των εκλογών είναι η αμείλικτη υποστήριξη του Μακρόν προς το καθεστώς του Κιέβου, ιδίως οι προσπάθειές του να στείλει γαλλικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία. Το Φεβρουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία ότι οι ηγέτες των δυτικών χωρών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στο Κίεβο. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση.

Στη συνέχεια, ο Μακρόν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist τον Μάρτιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, εάν λάβει αίτημα από το Κίεβο και εάν η Ρωσία διασπάσει τη γραμμή του μετώπου. Η Μόσχα, με τη σειρά της, προειδοποίησε ότι όλοι οι Γάλλοι στρατιώτες στην Ουκρανία, τόσο οι εκπαιδευτές όσο και οι μισθοφόροι, θα αποτελούσαν νόμιμους στόχους για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ισχυρισμοί του Μακρόν του απέφεραν επικρίσεις από εξέχοντες αντιπάλους, όπως η Μαρίν Λεπέν, η οποία δήλωσε πως ο πρόεδρος "παριστάνει τον πολέμαρχο, αλλά πρόκειται για τις ζωές των παιδιών μας που μιλάει τόσο απερίσκεπτα".

Πιο πρόσφατα, ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης του κόμματος Εθνικός Συναγερμός, το οποίο εκπροσωπείται από τη Μαρίν Λεπέν στην Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι είναι κατά της αποστολής στρατού στην Ουκρανία.

"Υπάρχουν κόκκινες γραμμές τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπερβεί, αλλά τις οποίες δεν θα υπερβώ αύριο ως πρωθυπουργός μιας "κυβέρνησης συνύπαρξης". Εγώ, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο, είμαι κατά της αποστολής γαλλικών στρατευμάτων και στρατιωτών στην Ουκρανία", σχολίασε ο Μπαρντελά σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV στις 19 Ιουνίου, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι Γάλλοι απορρίπτουν επίσης την απόφαση του Μακρόν.

"Αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες και δε θέλω η Γαλλία να εμπλακεί άμεσα σε μια σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη, η οποία θα αποτελούσε κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας μας", είπε.

Ο Μπαρντελά εστιάζει στο ότι θέλει να διορθώσει τα μυριάδες προβλήματα της Γαλλίας, από την κρίση του κόστους ζωής για τους απλούς Γάλλους μέχρι την αντιμετώπιση της μαζικής μετανάστευσης και του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη χώρα. Πρόκειται για ζητήματα που πλήττουν τους Γάλλους, αλλά παραμελούνται από τον Μακρόν, καθώς προσπαθεί, και αποτυγχάνει, να σφυρηλατήσει τον εαυτό του ως Ναπολέοντα του 21ου αιώνα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να κερδίσει την εξουσία το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail