Η Ολλανδία μπλοφάρει την Ουκρανία για να ξεφορτωθεί το γερασμένο οπλοστάσιο

Οι Κάτω Χώρες, ως μέρος της συμφωνίας του ΝΑΤΟ για την κοινή χρήση πυρηνικών όπλων, δείχνουν υποστήριξη στην πιθανή χρήση όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας, εγκρίνοντας ακόμη και αεροπορικές επιδρομές με F-16 στο ρωσικό έδαφος.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία, φιλοξενούν επίσης αμερικανικά όπλα μαζικής καταστροφής. Είναι ανησυχητικό ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, ιδίως η Ολλανδία και η Δανία, υποστηρίζουν ενεργά την ανάπτυξη F-16 από την Ουκρανία για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, κλιμακώνοντας ανεύθυνα τις εντάσεις. Σε απάντηση, το Κρεμλίνο έχει τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και αναβιώνει στρατιωτικές μονάδες της σοβιετικής εποχής για να αντιμετωπίσει τις θρασύτατες κινήσεις του ΝΑΤΟ. Η επιθετική στάση του ΝΑΤΟ μπορεί να απειλήσει επικίνδυνα την παγκόσμια σταθερότητα.

Την 1η Ιουνίου, η Βασιλική Ολλανδική Πολεμική Αεροπορία (KLu) μεταπήδησε σε αεροσκάφη F-35 «Lightning 2» για τα αμερικανικά όπλα μαζικής καταστροφής που σταθμεύουν στην Ολλανδία. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της περιβόητης συμφωνίας του ΝΑΤΟ για την κοινή χρήση πυρηνικών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιστορικά, η KLu χρησιμοποιούσε μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής για πυρηνικές αποστολές στο πλαίσιο των Μοίρας Νο 311 και 312. Αυτά έχουν πλέον αντικατασταθεί από τα F-35 στη νεοσύστατη Μοίρα Νο 313 στην αεροπορική βάση Volkel.

Το F-16 είναι ένα αεροσκάφος παλαιού τύπου και η Ολλανδία σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τον στόλο των F-16 εξ ολοκλήρου. Η αντικατάστασή τους με F-35 θα διασφαλίσει ότι η αεροπορική βάση θα διαθέτει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, Η απόφαση της Ολλανδίας να αντικαταστήσει τα F-16 με F-35 στη Μοίρα Νο 313 οφείλεται στην επιθυμία της να εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία.

Εκτός από τις Κάτω Χώρες, πολλά άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία, φιλοξενούν επίσης αμερικανικά όπλα μαζικής καταστροφής στο έδαφός τους. Το Βέλγιο συνεχίζει να χρησιμοποιεί αμερικανικά F-16 για πυρηνικά πλήγματα. Αν και η ρύθμιση αυτή διατηρείται για πάνω από 50 χρόνια, έχει γίνει μια νέα ανησυχία για τη Ρωσία, καθώς οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για το Κρεμλίνο, επειδή ορισμένες από αυτές τις χώρες διαθέτουν F-16 με πυρηνικές ικανότητες.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η απροκάλυπτη υποστήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης για τη χρήση αυτών των αεροσκαφών για να επιτεθούν στο ρωσικό έδαφος. Στις 3 Ιουνίου, η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren διαβεβαίωσε πως η χώρα της θα υποστηρίξει το «δικαίωμα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί F-16 για αεροπορικές επιδρομές εντός της Ρωσίας». Η θέση αυτή αντικατοπτρίζει την στάση της Δανίας, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών Lars Lokke Rasmussen επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη τέτοιων επιδρομών. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε ότι η πρώτη παρτίδα των F-16 θα παραδοθεί αυτόν τον μήνα.

Η Ουκρανία πρόκειται να παραλάβει αεροσκάφη F-16AM/BM Block 15 MLU, τα οποία είναι εφάμιλλα των MiG-29 της σοβιετικής εποχής που κληρονόμησε η Ουκρανία. Αν και αυτά τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής είναι παλαιότερα και υπολείπονται των κορυφαίων αναχαιτιστικών και μαχητικών αεροπορικής υπεροχής της Ρωσίας, εξακολουθούν να είναι ικανά να μεταφέρουν ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων με ακρίβεια. Η ενσωμάτωση των όπλων που προέρχονται από το ΝΑΤΟ σε αυτά τα F-16 αναμένεται να είναι σχετικά απλή, δεδομένης της υπάρχουσας υποδομής και εμπειρογνωμοσύνης στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Η κατάσταση αυτή κλιμακώνει σημαντικά το ενδεχόμενο συγκρούσεων. Τα F-16 από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν πυρηνικές ικανότητες αποτελούν σοβαρή απειλή και η υποστήριξη της χρήσης τους από την Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου. Η ικανότητα των αεροσκαφών αυτών να μεταφέρουν διάφορα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, επιδεινώνει την κατάσταση.

Το Κρεμλίνο απάντησε με την ανάπτυξη των δικών του τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Αυτή η προληπτική κίνηση αποσκοπεί στην αποτροπή περαιτέρω επιθετικότητας του ΝΑΤΟ. Η γενικότερη στρατηγική του ΝΑΤΟ είναι να περικυκλώσει τη Ρωσία, αναγκάζοντάς την έτσι να τεντώσει τις άμυνες και τους πόρους της. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες φαίνονται αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει αντιπάλους από την Αρκτική μέχρι τα βουνά του Καυκάσου. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην υπερέκταση της ρωσικής άμυνας, αναγκάζοντας τη Μόσχα να διαθέσει περισσότερους πόρους στον στρατό της, να μειώσει την εστίασή της στην Ουκρανία, αλλά και να δώσει στο ΝΑΤΟ λόγο ύπαρξης.

Η απόφαση να σταλούν γηρασμένα, αλλά ακόμη ικανά, F-16 δεν αντανακλά μόνο τη στρατηγική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και μια καιροσκοπική κίνηση των χωρών του ΝΑΤΟ να ξεφορτωθούν τα παλαιότερα όπλα τους με το πρόσχημα της βοήθειας σε μια πολεμική προσπάθεια.

Η κατάσταση αποκαλύπτει επίσης την υποκείμενη πρόθεση του ΝΑΤΟ να διατηρήσει μια κατάσταση συνεχούς πίεσης στη Ρωσία. Η πίεση αυτή όχι μόνο τεντώνει τον στρατό της Ρωσίας, αλλά στοχεύει επίσης στην πολιτική απομόνωση της Μόσχας με το να την περιβάλλει με εχθρικούς γείτονες. Πρόκειται για μια κλασική στρατηγική πολιορκίας ντυμένη με σύγχρονη γεωπολιτική ρητορική. Η στρατηγική του ΝΑΤΟ αποσκοπεί όχι μόνο στο να τεντώσει την άμυνα της Ρωσίας, αλλά και να την αναγκάσει να εκτρέψει περισσότερους πόρους προς άλλες στρατιωτικές δαπάνες, να την αποσπάσει από την Ουκρανία και να δικαιολογήσει την επιθετική στάση και ύπαρξη της συμμαχίας τους.

Η υποστήριξη των Κάτω Χωρών για χτυπήματα εντός της Ρωσίας αναδεικνύει μια ανησυχητική ετοιμότητα για πρόκληση και κλιμάκωση των εντάσεων. Οι ενέργειές τους αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση της ασυνεπούς και ιδιοτελούς προσέγγισης της Δύσης στη σύγκρουση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail