Ο Ερντογάν ανοικτός σε συνάντηση με τον Άσαντ της Συρίας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

(Photo by LOUAI BESHARA / AFP)
Freepen.gr - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια πιθανή συνάντηση με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για να συμβάλει στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, ανέφερε την Παρασκευή το Reuters.

Η Τουρκία διέκοψε τους δεσμούς με τη Συρία το 2011 μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, υποστηρίζοντας ομάδες της αντιπολίτευσης που επιδίωκαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Έκτοτε η Τουρκία έχει εξαπολύσει αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ομάδων που θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της και δημιούργησε μια "ασφαλή ζώνη" στη βόρεια Συρία, όπου τώρα σταθμεύουν τουρκικά στρατεύματα.

Το 2022 ο Ερντογάν δήλωσε πως η απομάκρυνση του Άσαντ δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Τουρκία. Παρά τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού με τη μεσολάβηση της Ρωσίας το ίδιο έτος, δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου, η Τουρκία εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Δαμασκό, εάν υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στην επιστροφή των εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία και στην πολιτική διαδικασία.
 
Σε ομιλία του προς τον Τύπο μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με τα αναφερόμενα σχόλια του Άσαντ ότι η κυβέρνησή του ήταν ανοικτή σε πρωτοβουλίες εξομάλυνσης, εφόσον αυτές σέβονταν την κυριαρχία της Συρίας και συνέβαλαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε πως η Άγκυρα και η Δαμασκός θα μπορούσαν να ενεργήσουν για την αποκατάσταση των δεσμών.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συμβεί αυτό", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.

"Ακριβώς όπως διατηρήσαμε τους δεσμούς μας πολύ ζωντανούς στο παρελθόν - πραγματοποιήσαμε ακόμη και συνομιλίες μεταξύ των οικογενειών μας με τον κ. Άσαντ - σίγουρα δεν είναι δυνατόν [να πούμε] ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον, μπορεί να συμβεί", συνέχισε ο Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail