Το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα μόλις συνήψαν ένα αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Προέδρου Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ, το οποίο ακολούθησε την επίσκεψη του ομολόγου του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η συμφωνία αυτή αλλάζει το γεωπολιτικό παιχνίδι για τρεις θεμελιώδεις λόγους: αυξάνει το διακύβευμα στο επικίνδυνο πυρηνικό παιχνίδι των ΗΠΑ με τη Ρωσία στην Ουκρανία- επιταχύνει την "στροφή (πίσω) στην Ασία" των ΗΠΑ- και θα μπορούσε έτσι να παγιδεύσει την Κίνα και τις ΗΠΑ σε ένα σπιράλ κλιμάκωσης που θα μεταφέρει το Νέο Ψυχρό Πόλεμο έξω από την Ευρώπη.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Για να εξηγήσουμε, το πρώτο αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευτεί ως μία από τις υποσχόμενες ασύμμετρες απαντήσεις της Ρωσίας στον εξοπλισμό της Ουκρανίας από τη Δύση. Εάν η Ρωσία επιτύχει μια στρατιωτική διάσπαση σε όλη τη γραμμή του μετώπου, η οποία θα αξιοποιηθεί από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ως πρόσχημα για την έναρξη μιας συμβατικής επέμβασης που θα προκαλέσει μια κρίση μπρα ντε φερ στην Ευρώπη, όπως αυτή της Κούβας, τότε η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να προκαλέσει τη δική της τέτοια κρίση στην Ασία, προκειμένου να υπενθυμίσει στις ΗΠΑ την αρχή της "Αμοιβαία Εξασφαλισμένης Καταστροφής" (MAD).  

Ο εμπειρογνώμονας της Λέσχης Βαλντάι Ντμίτρι Σουσλόφ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου για την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική και αναπληρωτής διευθυντής της Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνούς Πολιτικής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας, δημοσίευσε ένα άρθρο στο RT όπου παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ "έχασαν τον φόβο τους για το νέφος μανιταριού". Ως εκ τούτου, πρότεινε μια "επιδεικτική" πυρηνική δοκιμή προκειμένου να τρομάξει τους δυτικούς πολεμοκάπηλους, αλλά το νέο αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό.

Στη νοοτροπία της Δύσης, η Βόρεια Κορέα είναι συνώνυμη με τον πυρηνικό φόβο και τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει συμμετρικά στην Ασία από αλληλεγγύη με τη Ρωσία σε απάντηση στην κλιμάκωση των ΗΠΑ στην Ευρώπη, οι Αμερικανοί πολιτικοί θα μπορούσαν να σκεφτούν δύο φορές το ενδεχόμενο να περάσουν τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας εκεί. Εξάλλου, θα ήταν ήδη αρκετά δύσκολο να διαχειριστεί κανείς την σκάλα κλιμάκωσης σε μια κρίση που μοιάζει με την Κούβα, πόσο μάλλον σε δύο ακριβώς την ίδια στιγμή σε αντίθετες άκρες της Ευρασίας.

Όσον αφορά το δεύτερο σημείο σχετικά με την επιτάχυνση της "στροφής (πίσω) των ΗΠΑ στην Ασία", η διαδικασία αυτή εκτυλίσσεται ήδη, όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ σφίγγουν τη θηλιά περιορισμού γύρω από την Κίνα στην πρώτη νησιωτική αλυσίδα μέσω της νεοσυσταθείσας "ομάδας" με την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία. Ακόμα κι έτσι, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσκολλώνται στην πολιτική φαντασίωσή τους να προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία, γι' αυτό και η μετά το 2022 αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη δεν έχει ακόμα μειωθεί και αναπροσανατολιστεί προς την Ασία.

Εάν η Ρωσία αρχίσει να διεξάγει τακτικές ασκήσεις με τη Βόρεια Κορέα και να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στη χώρα αυτή, τότε οι ΗΠΑ μπορεί να αισθανθούν εξαναγκασμένες να επιταχύνουν την "στροφή (πίσω) στην Ασία", με πιθανό κόστος τη διατήρηση της πίεσης που ασκούν στη Ρωσία στην Ευρώπη. Η απότομη επαναπροσέγγιση της προσοχής των ΗΠΑ θα μπορούσε να κάνει ορισμένους από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο συμβατικής επέμβασης στην Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην το εγκρίνουν πλέον λόγω της δυσκολίας διαχείρισης των νέων εντάσεων που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.

Και τέλος, οποιαδήποτε απτή πρόοδος στην επίσπευση της "στροφής (πίσω) στην Ασία" των ΗΠΑ θα μείωνε την πιθανότητα εξομάλυνσης των δεσμών τους με την Κίνα οποτεδήποτε σύντομα, καθώς θα μπορούσε να καταλύσει έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο κλιμάκωσης, καθώς η Κίνα απαντά στις κινήσεις των ΗΠΑ και στη συνέχεια οι ΗΠΑ απαντούν στις κινήσεις της Κίνας και ούτω καθεξής. Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να μειώσουν την στρατιωτική τους παρουσία στη βορειοανατολική Ασία στο πλαίσιο ενός κερδοσκοπικού μεγάλου συμβιβασμού με την Κίνα λόγω της ποιοτικά ενισχυμένης απειλής που συνιστά η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία Βόρεια Κορέα.

Δεδομένου ότι είναι απίθανο η Κίνα να συμφωνήσει ποτέ σε μια μονόπλευρη συμφωνία με τις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των δεσμών τους ή τουλάχιστον τη μείωση της αμερικανικής πίεσης στη Λαϊκή Δημοκρατία, όπως αυτή που θα διατηρούσε οποιαδήποτε προβλέψιμα ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Ασία, αυτό το σενάριο μπορεί να αποκλειστεί. Σε αυτή την περίπτωση, οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα μπορούσαν εύκολα να παγιδευτούν στον αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο της αμοιβαίας κλιμάκωσης, με αποτέλεσμα η Ασία να αντικαταστήσει γρήγορα την Ευρώπη ως το κορυφαίο θέατρο του Νέου Ψυχρού Πολέμου.

Για να τα συνοψίσουμε όλα αυτά, το αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα είναι ένα γεωπολιτικό παιχνίδι που αλλάζει τα δεδομένα λόγω του τρόπου με τον οποίο πιθανότατα θα παγιδεύσει την Κίνα και τις ΗΠΑ σε ένα σπιράλ κλιμάκωσης, το οποίο λειτουργεί προς όφελος του Κρεμλίνου, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανακούφιση της αμερικανικής πίεσης που ασκείται σε αυτό στην Ευρώπη. Θα χρειαστεί όμως χρόνος για να εκδηλωθεί, οπότε οι ΗΠΑ μπορεί να κλιμακώσουν στην Ουκρανία ή/και να ανοίξουν άλλο μέτωπο στην Ευρασία (π.χ.: Κεντρική Ασία ή/και Νότιο Καύκασο) πριν από αυτό, οπότε όλα μπορεί να γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail