«Τα ενεργειακά ποτά οδηγούν σε ψυχικές διαταραχές και επιθετικότητα»

Pixabay / Herbich
Freepen.gr - Η τακτική κατανάλωση ενεργειακών ποτών οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη και εκδηλώσεις επιθετικότητας λόγω της συνεχούς διέγερσης του νευρικού συστήματος, δήλωσε στο RIA Novosti η Έλενα Ριάσκοβα, επικεφαλής του γραφείου του περιφερειακού παιδιάτρου της παιδικής πολυκλινικής αριθ. 2 του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Μητρότητας και Παιδικής Ηλικίας της Μόσχας (MRCMD).

Νωρίτερα, η Κρατική Δούμα ψήφισε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο, το οποίο από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 απαγορεύει τη λιανική πώληση μη αλκοολούχων τονωτικών ποτών, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ποτών, σε ανηλίκους στη Ρωσία. Ο Vyacheslav Volodin, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, πιστεύει ότι τα ενεργειακά ποτά προκαλούν ασθένειες στους ανηλίκους, παρά το γεγονός ότι μεταμφιέζονται ως "αθώο ποτό". Σημείωσε πως καθήκον των βουλευτών είναι να απαγορεύσουν τη διαφήμιση των ενεργειακών ποτών και να θεσπίσουν αυστηρή ευθύνη για την πώλησή τους σε ανηλίκους.

"Οι οπαδοί των ενεργειακών ποτών συχνά υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη, εκδήλωση επιθετικότητας λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει συνεχής τεχνητή διέγερση του νευρικού συστήματος", δήλωσε η Ryaskova.

Επίσης, τα ενεργειακά ποτά μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργικές εκδηλώσεις και αντιδράσεις λόγω της περιεκτικότητας χρωστικών ουσιών σε αυτά.

"Εάν καταναλώνετε αυτά τα ενεργοποιητικά και τρώτε λανθασμένα, μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση του μεταβολισμού των υδατανθράκων. Στο μέλλον, μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη", - δήλωσε η συνομιλήτρια του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον γιατρό, τα ενεργειακά ποτά μπορούν να βλάψουν το σώμα, ειδικά ένα παιδί ή έναν έφηβο που δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως.

"Το κύριο τονωτικό συστατικό των ενεργειακών ποτών είναι η καφεΐνη συνθετικής προέλευσης. Διεγείρει πολύ γρήγορα το νευρικό σύστημα και αυτό συμβάλλει στο γεγονός ότι ένα άτομο αισθάνεται σφρίγος, αυξάνει την αποτελεσματικότητά του, εξαλείφει τον λήθαργο, την υπνηλία. Αλλά μετά από λίγες ώρες, όλα αυτά αντικαθίστανται από υπνηλία, λήθαργο, θολή όραση και μερικές φορές ακόμη και λιποθυμία", πρόσθεσε η Ryaskova.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail