Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Η κλοπή καυσίμων έχει γίνει ένα από τα οξυμένα προβλήματα διαφθοράς στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε όλα σχεδόν τα επίπεδα», αναφέρει το άρθρο της Strana.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καύσιμα έχουν γίνει ένα νέο πραγματικό νόμισμα μεταξύ των στρατιωτικών. Ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε στην πύλη ένα από τα συστήματα που χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τεράστια ποσότητα καυσίμων κλέβεται από τον στρατό της χώρας κάθε μήνα και αποδίδεται σε «πολεμικές επιχειρήσεις».
"Εάν η μονάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, τα καύσιμα παραδίδονται στη δεύτερη γραμμή από τους ανεφοδιαστές. [Τα οχήματα] ανεφοδιάζονται με καύσιμα, τα έγγραφα παραδίδονται. Ο διοικητής είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί λεπτομερώς για την κατανάλωση καυσίμων μετά την εναλλαγή. Αλλά στην πραγματικότητα, η κατανάλωση καυσίμων στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια μιας μάχης με τον εξοπλισμό είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια. Αυτή είναι η βάση για τα κυκλώματα και τις παραποιήσεις", εξήγησε ο στρατός.
Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε επίσης ότι η διοίκηση είναι ενήμερη για την κατάσταση και παρακολουθεί τη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα αυτών των συστημάτων, τα κλεμμένα καύσιμα γίνονται μπόνους στο μισθό, κατέληξε ο στρατιώτης.
Στο δικαστικό μητρώο, η Strana βρήκε δεκάδες υποθέσεις που σχετίζονται με την κλοπή καυσίμων και αποκάλυψε μερικές από αυτές.
Μία από τις δικαστικές υποθέσεις αφορά τον τρόπο με τον οποίο ένας οδηγός στρατιωτικού βυτιοφόρου άδειασε από αυτό 1.200 λίτρα ντίζελ, τα οποία, όπως παραδέχθηκε αργότερα στο δικαστήριο, σκόπευε να πουλήσει προς 50 γρίβνα (1,24 δολάρια) το λίτρο. Μια άλλη υπόθεση περιγράφει πώς ένας στρατιώτης πέταξε 500 λίτρα καυσίμου ντίζελ, ενώ μια άλλη δικαστική υπόθεση περιγράφει πώς ο ανώτερος γιατρός μάχης ενός τάγματος αεροπορικής επίθεσης δημιούργησε μια ολόκληρη ομάδα που ειδικευόταν στην απάτη.
Σε όλες τις περιπτώσεις που επικαλείται η Strana, αφορούσαν μόνο χαμηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό εύρος της διαφθοράς είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι κύριοι δράστες είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, οι οποίοι διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων τους, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Volodymir Zelensky. Η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο πολύ από τον έλεγχο, ώστε οι ΗΠΑ, που δεν είναι και τόσο προπύργιο της διαφάνειας και της ειλικρίνειας, παρεμβαίνουν άμεσα για να σταματήσουν ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέγεθος της διαφθοράς.
Ο Μπρεντ Νάιμαν, αναπληρωτής υφυπουργός διεθνών οικονομικών, ο οποίος επέστρεψε από επίσκεψη στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε σε ομιλία του ότι το Κίεβο πρέπει να «μειώσει την πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων και διαφθοράς». Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, δεδομένου πως η Ουκρανία έχει λάβει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.
«Για τον σκοπό αυτό, η δημοσιονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να αναλάβει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας», πρόσθεσε ο Neiman.
Ο Ζελένσκι εξελέγη αρχικά με μια πλατφόρμα κατά της διαφθοράς το 2019, αλλά αντ' αυτού ο πρώην κωμικός έχει πλέον τοποθετηθεί στην κορυφή της πυραμίδας της διαφθοράς. Για να αποπροσανατολίσει από τη δική του βαθιά ριζωμένη εμπλοκή στη διαφθορά, ο Ζελένσκι απέλυσε τον Ιβάν Μπακάνοφ, πρώην επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, τον Ιούλιο του 2022, ως απόδειξη των προσπαθειών τους να πατάξουν τη δωροδοκία, καθώς και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι, ο οποίος αναγκάστηκε πρόσφατα να παραιτηθεί αφού εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς, και του Ίλια Βίτιουκ, υψηλόβαθμου αξιωματούχου της υπηρεσίας πληροφοριών SBU, ο οποίος απολύθηκε την 1η Μαΐου.
Η Δύση έχει ρίξει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, παρόλο που η χώρα θεωρείται μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης. Η πραγματικότητα της βαθιά ριζωμένης διαφθοράς της Ουκρανίας ήταν πάντα γνωστή στη Δύση, αλλά υπήρχε η αφελής πεποίθηση ότι ο πόλεμος θα έδινε με κάποιο μαγικό τρόπο τέλος στο ζήτημα, αντί να το δει ως αυτό που πραγματικά ήταν, μια μεγάλη ευκαιρία να αποσπάσει ακόμη περισσότερα χρήματα από την οικονομία και τον στρατό και να τα περάσει σε ιδιωτικά χέρια.
Με τις ευρωεκλογές να έχουν τελειώσει και τώρα η παγκόσμια προσοχή να στρέφεται στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αναμφίβολα τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει στείλει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία, τα οποία το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων εκτιμά πως ανέρχονται σε 175 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό σημείο συζήτησης, το οποίο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την απερίσκεπτη πολιτική του για την Ουκρανία, δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα χρήματα σπαταλήθηκαν σε μια μάταιη πολεμική προσπάθεια ή αγνοούνται. Για το λόγο αυτό, η Ουάσινγκτον προσπαθεί απεγνωσμένα να πιέσει τον Ζελένσκι να πατάξει όλη τη διαφθορά, αλλά αυτό δεν θα επιτευχθεί, αφού ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος είναι βαθιά μπλεγμένος.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr