Σιγά-σιγά, η οικονομία έχει υποχωρήσει σε ένα σημείο όπου σχεδόν όλοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα

Συνέβη τόσο σταδιακά που πολλοί άνθρωποι δεν είχαν καν συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε. Το κόστος ζωής αυξανόταν ταχύτερα από ό,τι οι μισθοί, και σιγά σιγά το βιοτικό μας επίπεδο συνέχισε να μειώνεται. Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο όπου οι υπερπλούσιοι ευημερούν, αλλά σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι αγωνίζονται. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι ένας πραγματικός αγώνας μόνο και μόνο για να πληρώνουν τους λογαριασμούς από μήνα σε μήνα. Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι βαθιά χρεωμένη και εν τω μεταξύ το κόστος σχεδόν των πάντων ανεβαίνει και ανεβαίνει. Εκατομμύρια Αμερικανοί αισθάνονται πως πνίγονται οικονομικά και δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς δε συνειδητοποιούν καν ότι το παιχνίδι σχεδιάστηκε για να τους βάλει σε μια ρόδα χάμστερ και να τους κρατήσει σε λειτουργία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν ήμουν παιδί, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια πολύ μεγάλη και πολύ ευημερούσα μεσαία τάξη.

Η ζωή σίγουρα δεν ήταν τέλεια εκείνες τις μέρες, αλλά σχεδόν όλοι όσοι ήξερα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν έναν άνετο τρόπο ζωής της μεσαίας τάξης.

Δυστυχώς, τώρα όλα έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με μια έρευνα που μόλις διεξήχθη από την Seven Letter Insight, το 65% των Αμερικανών «που κερδίζουν πάνω από το 200% του ομοσπονδιακού ορίου φτώχειας» παραδέχονται πως δυσκολεύονται οικονομικά:

Στη μεγάλη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 2.500 ενήλικες, το 65% των ατόμων που κερδίζουν πάνω από το 200% του ομοσπονδιακού ορίου φτώχειας - δηλαδή τουλάχιστον 60.000 δολάρια για μια τετραμελή οικογένεια, που συχνά θεωρείται μεσαία τάξη - δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Αν το 65% αυτών που «κερδίζουν πάνω από το 200% του ομοσπονδιακού ορίου φτώχειας» αγωνίζονται, τι γίνεται με αυτούς που κερδίζουν λιγότερο από αυτό;
Περιττό να πούμε πως σχεδόν όλοι τους δυσκολεύονται.

Η ίδια έρευνα ανακάλυψε ότι το 46 τοις εκατό των Αμερικανών δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε 500 δολάρια:
Περίπου το 40% των ερωτηθέντων δεν μπόρεσε να προγραμματίσει πέρα ​​από τον επόμενο μισθό του και το 46% δεν είχε εξοικονομήσει 500 $. Η δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου διαπίστωσε πως περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι είναι τουλάχιστον κάπως δύσκολο να διαχειριστεί κανείς τα τρέχοντα επίπεδα χρέους.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το χρηματιστήριο «ανθεί» και οι εξαιρετικά πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι.

Αλλά τα πράγματα έχουν χειροτερέψει σχεδόν για όλους τους υπόλοιπους από εμάς.

Σύμφωνα με τον Zillow, τα τελευταία τέσσερα χρόνια «η μηνιαία πληρωμή στεγαστικού δανείου σε ένα τυπικό σπίτι στις ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί»:
Η εταιρεία ακινήτων Zillow αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο του 2020, η μηνιαία πληρωμή στεγαστικού δανείου σε ένα τυπικό σπίτι στις ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Αυξάνεται κατά 96% σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Zillow, ένας τυπικός αγοραστής θα πληρώνει τώρα σχεδόν 2.200 δολάρια το μήνα, με προκαταβολή 10%. Αυτό σημαίνει πως η ιδιοκτησία σπιτιού κοστίζει τώρα πολύ πάνω από το 30% του μέσου εισοδήματος που κάποτε θεωρούνταν ότι ισοδυναμούσε με το «προσιτό» κόστος στέγασης στην Αμερική.
Διπλασιάστηκε το εισόδημά σας τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Αν όχι, μένετε πίσω.

Ο αμερικανικός λαός μισεί απολύτως αυτό που γίνεται με το βιοτικό του επίπεδο.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης, ο Neel Kashkari παρατήρησε με οξυδέρκεια πως οι Αμερικανοί «πραγματικά, απεχθάνονται τον υψηλό πληθωρισμό»:
Ο Neel Kashkari, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis, λέει ότι ένα από τα πράγματα που έμαθε τα τελευταία χρόνια είναι πως οι καταναλωτές προτιμούν να δουν την οικονομία να πέφτει σε ύφεση παρά να συνεχίσουν να υποφέρουν από τον πόνο της εκτίναξης των τιμών.

«Ο αμερικανικός λαός – και ίσως οι άνθρωποι στην Ευρώπη, εξίσου – μισούν πραγματικά τον υψηλό πληθωρισμό», είπε ο Kashkari στο podcast των Financial Times «The Economics Show with Soumaya Keynes» την περασμένη εβδομάδα. «Εννοώ, πραγματικά, απεχθάνονται τον υψηλό πληθωρισμό».
Έχει δίκιο.

Πραγματικά απεχθάνομαι τον πληθωρισμό.

Είμαι σίγουρος το ίδιο ισχύει και για εσάς.

Αλλά αυτό που δεν ανέφερε είναι ότι η Federal Reserve και οι πολιτικοί μας στην Ουάσιγκτον είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της επικής κρίσης κόστους ζωής που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή.

Αυτοί προκάλεσαν αυτό το χάος και τώρα δε φαίνεται να έχουν λύσεις για να το καθαρίσουν.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Την Τρίτη, μάθαμε πως ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 3 χρόνια:
Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας μια πιθανή αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας που θα μπορούσε να δώσει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα μεγαλύτερη ώθηση για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η Έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη έδειξε ότι το επίπεδο των κενών θέσεων εργασίας υποχώρησε στα 8,06 εκατομμύρια για τον μήνα, μειωμένο κατά σχεδόν 300.000 από το Μάρτιο και σχεδόν 19% χαμηλότερα από πέρυσι.
Επιπλέον, το σύνολο σημείωσε το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Και περισσότεροι εργαζόμενοι ρίχνονται στους δρόμους κάθε μέρα που περνά.

Για παράδειγμα, η Rubio's Coastal Grill μόλις ανακοίνωσε πως θα κλείσει οριστικά 48 καταστήματα στην πολιτεία της Καλιφόρνια:
Ο κατώτατος μισθός για φαστ φουντ της Καλιφόρνια με 20 δολάρια την ώρα έχει το πρώτο του θύμα.

Η μεξικανική αλυσίδα Rubio's Coastal Grill κλείνει 48 εστιατόρια στην πολιτεία – λόγω του «αυξανόμενου κόστους της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Καλιφόρνια».

«Αν και είναι επώδυνο, το κλείσιμο των καταστημάτων είναι ένα απαραίτητο βήμα στο στρατηγικό μας μακροπρόθεσμο σχέδιο για να τοποθετήσουμε τη Rubio σε τροχιά επιτυχίας για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Rubio.
Καθώς τρέχει η χρονιά, θα δούμε πολλές άλλες ιστορίες όπως αυτή.

Για πολύ καιρό, οι ηγέτες μας κατάφεραν να κρατήσουν τα πράγματα σε λειτουργία πλημμυρίζοντας το σύστημα με χρήματα.

Αλλά τώρα ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου και έχουμε φτάσει στην τελική φάση της «μεγαλύτερης πιστωτικής φούσκας στην ανθρώπινη ιστορία»:
Ο Mark Spitznagel, επικεφαλής επενδύσεων της Universa Investments, είναι γνωστός ότι είναι «μόνιμος» όταν πρόκειται για τις προοπτικές του χρηματιστηρίου.

Ο Spitznagel είπε στο Bloomberg σε παλαιότερη συνέντευξή του πως είμαστε μάρτυρες της «μεγαλύτερης πιστωτικής φούσκας στην ανθρώπινη ιστορία».

«Οι πιστωτικές φούσκες τελειώνουν. Σκάνε. Δεν υπάρχει τρόπος να τις σταματήσουμε από το να σκάσουν», είπε, προσθέτοντας ότι η Fed έχει φέρει την οικονομία σε ένα μέρος «όπου δεν υπάρχει γυρισμός».
Ο Spitznagel είναι ακριβώς στο στόχο.

Πραγματικά δεν υπάρχει γυρισμός τώρα.

Οι ηγέτες μας κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη οικονομική μηχανή στην ιστορία του κόσμου.

Αυτό που είναι μπροστά μας είναι ένας τεράστιος πόνος.

Επομένως, αν νομίζετε πως τα πράγματα είναι άσχημα τώρα, απλώς περιμένετε μέχρι να δείτε τι θα ακολουθήσει.

Εδώ και χρόνια, σιγά σιγά το βιοτικό μας επίπεδο καταρρέει.

Τώρα όμως μπαίνουμε σε μια εποχή που η οικονομική μας διολίσθηση θα γίνει οικονομική χιονοστιβάδα.

Δεκαετίες απολύτως καταστροφικών αποφάσεων μας έφεραν σε αυτό το σημείο και τώρα θα θερίσουμε πραγματικά ό,τι σπείραμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail