Μειώνεται ο αριθμός των Ουκρανών που αντιτίθενται σε συμβιβασμούς με τη Ρωσία - δημοσκόπηση

Η αντίθεση των Ουκρανών σε παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από δεξαμενή σκέψης με έδρα το Κίεβο. Η ίδια δεξαμενή σκέψης διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών αναγνωρίζει πως η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας δεν είναι ο λόγος για τον οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε όταν εξελέγη πρόεδρος το 2019 - με πιο γνωστή την καταπολέμηση και τον τερματισμό της διαφθοράς.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Αν και η πλειοψηφία των Ουκρανών εξακολουθεί να αντιστέκεται στο ενδεχόμενο συμβιβασμών στις διαπραγματεύσεις, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί από 80% τον Μάιο του 2022 σε 58% σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου από τις 26 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου. Συνολικά το 30% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί με την ιδέα της εναντίωσης στις δεσμεύσεις προς τη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πραγματοποίησε τηλεφωνική συνέντευξη σε 2.011 Ουκρανούς.

Η δεξαμενή σκέψης διαπίστωσε ότι το 65% των Ουκρανών τάχθηκε υπέρ ενός δημοψηφίσματος σχετικά με τους ενδεχόμενους όρους μιας συμφωνίας. Παράλληλα, μια μειοψηφία 34% υποστήριξε τον πρόσφατο νόμο για την επιστράτευση.

Παρόλο που η Ουκρανία έχει εξασφαλίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα δυτική βοήθεια, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας και η προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμρ Ζελένσκι να κερδίσει περισσότερη διεθνή υποστήριξη σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία δεν πέτυχε τους στόχους της. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στο πεδίο της μάχης.

Ο σημερινός Ουκρανός ηγέτης, η εκλεγμένη θητεία του οποίου ως επικεφαλής του κράτους έληξε τον Μάιο, έχει απορρίψει σταθερά τις προτάσεις της Μόσχας για την παράδοση εδαφών από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022. Αντ' αυτού, το καθεστώς του Κιέβου έχει επιλέξει να δίνει στους πολίτες ψευδείς αφηγήσεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται στο κατώφλι της ήττας του ρωσικού στρατού και ότι τελικά θα καταλάβουν και την Κριμαία. Εάν οι Ουκρανοί γνώριζαν την πραγματική έκταση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα τους, είναι πιθανό ότι ακόμη περισσότεροι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως μια πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου διαπίστωσε ότι οι μισοί Ουκρανοί κατηγορούν τον Ζελένσκι ότι δεν έχει τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για το 2019.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 16 έως τις 22 Μαΐου, διαπίστωσε ότι μόνο το 37% των Ουκρανών ήταν ικανοποιημένοι με τον Ζελένσκι τουλάχιστον για τις μισές από τις υποσχέσεις που του χάρισαν την προεδρία πριν από πέντε χρόνια. Συγκεκριμένα, το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο Ζελένσκι τήρησε μόνο "μια μειοψηφία" των προεκλογικών του υποσχέσεων και ένα άλλο 25% δήλωσε πως δεν τήρησε καμία, ενώ το 19% δήλωσε ότι ο Ζελένσκι τήρησε τις μισές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, το 13% δήλωσε πως οι περισσότερες από τις υποσχέσεις εκπληρώθηκαν και το 5% δήλωσε όλες.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, σχετικά με τον λόγο για τον οποίο ο 47χρονος πρόεδρος δεν μπόρεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του, το 50% δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στην "παρουσία ανέντιμων, διεφθαρμένων ανθρώπων στην ομάδα του", το 32% παραπονέθηκε για έλλειψη ικανού προσωπικού στην ομάδα του, το 31% κατηγόρησε την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, το 27% κατηγόρησε την απειρία του ίδιου του Ζελένσκι, το 26% μίλησε για ανάμειξη "ολιγαρχών" και το 14% για διαφθορά του Ζελένσκι.

Είναι αξιοσημείωτο πως η πλειονότητα των Ουκρανών δεν κατηγορεί την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για τη μη τήρηση των υποσχέσεών του Ζελένσκι, με κυριότερη την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το ζήτημα της διαφθοράς είναι τόσο ανεξέλεγκτο στην Ουκρανία που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεσμεύτηκε να παράσχει βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα τα επόμενα χρόνια, δημιούργησε ειδική επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

"Η Επιτροπή θα συνάψει συμφωνία-πλαίσιο με την Ουκρανία για την εφαρμογή της διευκόλυνσης, με νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση, τον έλεγχο, την εποπτεία, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, την υποβολή εκθέσεων και τον λογιστικό έλεγχο των κονδυλίων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, καθώς και μέτρα για την πρόληψη, τη διερεύνηση και τη διόρθωση παρατυπιών, απάτης, διαφθοράς και συγκρούσεων συμφερόντων", ανακοίνωσε η ΕΕ κατά τη σύσταση της επιτροπής.

Σε έκθεση του 2021, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας είναι η "μεγάλη διαφθορά" που έχει κλιμακωθεί σε υψηλά κρατικά επίπεδα.

"Οι ολιγάρχες και τα συμφέροντα είναι η βασική αιτία αυτής της διαφθοράς. Η μεγάλη διαφθορά και η κρατική άλωση εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη και βλάπτουν τη δημοκρατική διαδικασία", διαπιστώνει η έκθεση.

Δεδομένου ότι ο Ζελένσκι όχι μόνο απέτυχε να τερματίσει τη διαφθορά, αλλά αποτελεί ενεργό μέρος της, σε συνδυασμό με την απελπιστική στρατιωτική κατάσταση που αποκαλύπτεται σιγά-σιγά παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να πείσει τους Ουκρανούς ότι κερδίζει, δεν είναι περίεργο που αυξάνονται οι αντιδράσεις εναντίον του, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Δεδομένου πως η προεδρική θητεία του Ζελένσκι έχει λήξει και πλέον κυβερνά παράνομα τη χώρα, γίνεται επίσης κατανοητό γιατί η πλειοψηφία των Ουκρανών θέλει να έχει λόγο στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία αναπόφευκτα θα καταλήξει με την απόκτηση περισσότερων εδαφών από τη Ρωσία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail