Τούρκος αναλυτής: Η Μόσχα γνωρίζει την πρόθεση της Δύσης να εμποδίσει το εμπόριο με την Τουρκία

RIA Novosti / υπηρεσία τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών
Freepen.gr - Η Τουρκία, εν μέσω των οικονομικών πιέσεων των ΗΠΑ, δεν θα θελήσει να χάσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης ενώ η Μόσχα γνωρίζει την πρόθεση της Δύσης να εμποδίσει το εμπόριο μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, δήλωσε στο RIA Novosti ο Τούρκος εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής Gokhun Gocmen.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στους επικεφαλής των κορυφαίων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου στην Αγία Πετρούπολη, προειδοποίησε για τον κίνδυνο περιορισμού του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας λόγω των δανείων και των επιχορηγήσεων της Άγκυρας σε δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν περισσότερες απώλειες για την τουρκική οικονομία παρά κέρδη.

"Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ασκούν εδώ και καιρό πιέσεις στην Τουρκία για το θέμα του εμπορίου με τη Ρωσία και έχουν επιβάλει ακόμη και κυρώσεις σε βάρος ορισμένων τουρκικών εταιρειών. Την τελευταία φορά, επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον 13 ακόμη τουρκικών εταιρειών. Απέναντι σε αυτές τις κυρώσεις, η Τουρκία θα πρέπει να λάβει υπόψη της δύο βασικές πραγματικότητες", δήλωσε ο συνομιλητής του πρακτορείου.

Πρώτον, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Τουρκία θα πρέπει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις από τη Δύση λόγω των οικονομικών της συνθηκών.

"Ο Ρώσος ηγέτης Πούτιν έχει πει ότι το γνωρίζουν αυτό και το κατανοούν. Ωστόσο, ο Πούτιν γνωρίζει επίσης την πρόθεση της Δύσης να μπλοκάρει το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και γι' αυτό έχει προειδοποιήσει εναντίον αυτού. Αν και πιστεύει πως οι τουρκικές εταιρείες θα είναι πιο προσεκτικές μπροστά στον έλεγχο και την πίεση των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα πληρωμών, δεν αναμένει να αλλάξει η συνολική ισορροπία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας", δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Gocmen, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και συμμετέχει επίσης σε κοινά έργα σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια. 

"Δεν είναι τυχαίο ότι ο τουρκορωσικός εμπορικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 230% το 2022, όταν ξεκίνησε η κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών. Επιπλέον, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι προτάσεις της για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Δεν νομίζω πως η κυβέρνηση της Άγκυρας θα θελήσει να χάσει αυτή τη θέση", συνοψίζει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail