Ευρωεκλογές - Ξεκίνησε πια η αποσύνδεση της ΝΔ από το παραδοσιακό ακροατήριό της

pixabay / dimitrisvetsikas1969
Έχοντας πλέον καταμετρημένο το 94,33% των ψήφων των ευρωεκλογών μπορεί κανείς να βγάλει κάποια χρήσιμα κι ασφαλή συμπεράσματα καθώς επίσης να προχωρήσει σε ορισμένες επισημάνσεις. Η ΝΔ κέρδισε σημειώνοντας μεγάλη ήττα.

Του Στρατή Μαζίδη

Πρώτον, η Θράκη σε Ξάνθη - Ροδόπη άλλαξε χρώμα. Αυτό είναι το βασικότερο ζήτημα που όμως ελάχιστα απασχόλησε τα τηλεοπτικά πάνελς.

Δεύτερον, η ΝΔ σε επίπεδο ποσοστών έχασε περίπου 14 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό δείχνει το ξεκίνημα μιας αποσύνδεσης από το παραδοσιακό της ακροατήριο. Οι ψηφοφόροι της, της συγχώρεσαν σε πρώτο χρόνο ότι κατάπιε τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν κατάπιαν με τίποτε το ότι ο Κώστας μπορεί να παντρευτεί τον Γιώργο. Παράλληλα βλέπουν πως η κατάσταση με την εγκληματικότητα εξακολουθεί να παραμένει ανεξέλεγκτη. Επίσης τους κάθισε στο στομάχι η νομοθέτηση του τι κερδίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πως η κυβέρνηση κάνει τρελές εισπράξεις με το φόρο στα καύσιμα.

Κάπως έτσι το ποσοστό που έφυγε, πήγε σε μεγάλο βαθμό στην Ελληνική Λύση, εν συνεχεία στη Φωνή Λογικής και τη Νίκη.

Τρίτον, μεγάλος κερδισμένος ο κ. Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση που από το 4,44% πήγε στο 9,53%, ανεβάζοντας και τον αριθμό των ψήφων του σημαντικά.

Τέταρτον, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψαλιδίστηκε στις δύο μονάδες ενώ μετά από πολλά χρόνια είδαμε να πρασινίζουν δύο νομοί [έστω και στην Κρήτη]. 

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάτι νέο να πει, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να τραβήξει. Το γιατί είναι απλό. Στα κρίσιμα από το 2019 ως σήμερα δε διαφοροποιήθηκαν από τη ΝΔ σε τίποτε.

Πέμπτον, η Φωνή Λογικής της κ. Λατινοπούλου είναι η έκπληξη. Ωστόσο η κοινή λογική λέει να είμαστε επιφυλακτικοί. Εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά στις δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου εκμεταλλεύτηκε το momentum. Είναι όμως κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ ή ήρθε ως ανάχωμα σε ΕΛ.ΛΥ. και Νίκη;

Έκτον, η απήχηση του Ηλία Κασιδιάρη φαίνεται πλέον να περιορίζεται δραστικά. Το περασμένο καλοκαίρι από το πουθενά έβαλε στη Βουλή τους Σπαρτιάτες που κανείς δε γνώριζε. Τώρα η γραμμή που έδωσε προς συγκεκριμένο υποψήφιο του κόμματος Εμφιετζόγλου [Πατριώτες] δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση.

Έβδομον, η αρκετά προβεβλημένη από τα συστημικά ΜΜΕ, Νέα Αριστερά, έρχεται μόλις δέκατη με κάτω από 2,5% πίσω από το ΜέΡΑ25. Κι αξίζει να αναφέρουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα αυτό το κόμμα που προήλθε από διάσπαση και δεν εξελέγη από το λαό, αναφερόταν σε δελτία ειδήσεων, είχε καλεσμένους στις εκπομπές, όταν άλλα κόμματα [πχ Νίκη] τα κρατούν εξαφανισμένα. Η Νέα Αριστερά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σημαντικό κομμάτι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αρκετοί είπαν να δοκιμάσουν και έφερε στη χώρα το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο.

Όγδοον, πιπιλίζεται πάλι η καραμέλα της ακροδεξιάς. Ωστόσο η ταμπελοποίηση όποιου έχει άλλη άποψη σε όσα προωθούνται τα τελευταία χρόνια είναι ό,τι πιο ακραίο κι επικίνδυνο. Ας βγάλουν κάποιοι τα τσιρότα από τα μάτια κι αντιληφθούν τι γίνεται στον κόσμο και τι ζητούν οι λαοί.

Ένατον, ο κ. Μητσοτάκης έχει πια περάσει στην άλλη πλευρά του λόφου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail