Η έξοδος της Σαουδικής Αραβίας από το πετροδολάριο: Μια παγκόσμια αλλαγή παραδείγματος στα χρηματοοικονομικά

Ο χρηματοπιστωτικός κόσμος προετοιμάζεται για μια σημαντική αναταραχή μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην ανανεώσει την 50ετή συμφωνία πετροδολαρίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έληξε την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.
 
interaffairs.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ληγμένη συμφωνία ασφαλείας -που υπογράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία στις 8 Ιουνίου 1974- καθιερώνει δύο κοινές επιτροπές, μία για την οικονομική συνεργασία και μία για τις στρατιωτικές ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας, και λέγεται ότι προανήγγειλε μια εποχή ολοένα και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τότε την αισιοδοξία τους ότι η συμφωνία θα παρακινούσε τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Την οραματίστηκαν επίσης ως σχέδιο για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και άλλων αραβικών χωρών.

Η κρίσιμη απόφαση να μην ανανεωθεί η σύμβαση επιτρέπει στη Σαουδική Αραβία να πωλεί πετρέλαιο και άλλα αγαθά σε πολλαπλά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων του κινεζικού RMB, του ευρώ, του γεν και του γιουάν, αντί αποκλειστικά σε δολάρια ΗΠΑ. Επιπλέον, μπορεί να εξεταστεί και η πιθανή χρήση ψηφιακών νομισμάτων όπως το Bitcoin.

Αυτή η τελευταία εξέλιξη σηματοδοτεί μια σημαντική απομάκρυνση από το σύστημα πετροδολαρίου που καθιερώθηκε το 1972, όταν οι ΗΠΑ αποσύνδεσαν το νόμισμά τους από τον χρυσό, και αναμένεται να επιταχύνει την παγκόσμια απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ.

Σε μια πιο πρόσφατη κίνηση, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο Project mBridge, ένα έργο το οποίο διερευνά μια πλατφόρμα ψηφιακού νομίσματος πολλαπλών κεντρικών τραπεζών (CBDC) που θα μοιράζονται οι συμμετέχουσες κεντρικές τράπεζες και εμπορικές τράπεζες. Βασίζεται στην τεχνολογία κατανεμημένου βιβλίου (DLT) για να επιτρέψει άμεσους διασυνοριακούς διακανονισμούς πληρωμών, καθώς και συναλλαγές σε συνάλλαγμα.

Το έργο έχει περισσότερα από 26 παρατηρητικά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής, η οποία πήρε το πράσινο φως ως μέλος αυτόν τον μήνα.

Τα πιο γνωστά παρατηρητικά μέλη του mBridge είναι αυτά της Τράπεζας του Ισραήλ, της Τράπεζας της Ναμίμπια, της Τράπεζας της Γαλλίας, της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαχρέιν, της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου, της Κεντρικής Τράπεζας της Ιορδανίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το έργο mBridge είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης συνεργασίας που ξεκίνησε το 2021 μεταξύ του Κόμβου Καινοτομίας της BIS, της Τράπεζας της Ταϊλάνδης, της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ινστιτούτου Ψηφιακού Νομίσματος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας και της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ.

Και αυτό σημαίνει Big Freaking Deal, φωνάζει ο αμερικανικός ιστότοπος "Empire News".

Δεν είναι απλά "βαρετά οικονομικά"... το Πετροδολαρίου είναι αυτό που έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζηλεύει ο κόσμος τα τελευταία 50 χρόνια.

Και όταν αυτό εξαφανιστεί, τα πράγματα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν γρήγορα.

Πολύ γρήγορα.

Α, και δεν θα τελειώσει κάποια στιγμή στο μέλλον, στην πραγματικότητα τελειώνει ΣΗΜΕΡΑ: ΤΟ ΠΕΤΡΟΔΟΛΑΡΙΟ ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024.

Πολλοί το αποκαλούν ως τον Μαύρο Κύκνο που θα δώσει τέλος σε όλους τους Μαύρους Κύκνους.

Ο Αμερικανός βουλευτής Τόμας Μάσι λέει ότι ο κόσμος θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Όπως και να έχει, αυτά είναι πραγματικά και πολύ άσχημα νέα:

Επειδή αυτό πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή σας σε μεγάλο βαθμό.

Είναι το "πετροδολάριο" και είναι ο λόγος που έχουμε τόσο υψηλό βιοτικό επίπεδο εδώ στις ΗΠΑ.

Αλλά όταν πέσει;

Χειρότερα από τη Μεγάλη Ύφεση - και εδώ είναι πάλι αυτή η λέξη: εν μία νυκτί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail