Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο

Photo: berria.eus by FactsWithoutBias1 is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
Süddeutsche Zeitung: Η Μέρκελ δεν είδε κανέναν κίνδυνο στο Nord Stream

Freepen.gr - Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και δύο συνασπισμοί υπό την ηγεσία της αγωνίστηκαν σκληρά για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και άσκησαν πιέσεις για τα συμφέροντα της Gazprom, αναφέρουν απόρρητα έγγραφα που το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας παρέδωσε στη Süddeutsche Zeitung με δικαστική απόφαση.

«Επί επτά χρόνια, δύο μεγάλοι συνασπισμοί δήλωναν πως αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου είναι “ιδιωτικό οικονομικό έργο”, παρόλο που αγωνίζονταν με όλες τους τις δυνάμεις γι' αυτόν. Για επτά χρόνια παραμέριζαν τις αμφιβολίες των εταίρων τους σαν ενοχλητικές μύγες. Τίποτα δεν μπορούσε να κάνει τους Γερμανούς να αμφισβητήσουν την καλοήθη εικόνα που τους δημιούργησε η Nord Stream 2 AG", αναφέρει το έγγραφο με αναφορά σε διάφορα εσωτερικά σημειώματα, εκθέσεις πρεσβειών και υπομνήματα.

Η Άνγκελα Μέρκελ δε βλέπει απειλή στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, αναφέρει το δημοσίευμα. Η εφημερίδα επικαλείται υπόμνημα του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας με ημερομηνία από τον Ιούνιο του 2014, το οποίο αναφέρει ότι η Γερμανία θα εξαρτάται από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία «στο ορατό μέλλον» και ότι θα είναι αδύνατο να αρνηθεί τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για χρόνια και δεκαετίες.

Η Μέρκελ αποφάσισε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, αφού έμαθε το 2015 για τα σχέδια της Gazprom να κατασκευάσει ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιρειών, έδωσε εντολή να στηρίξει το σχέδιο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, επειδή θα ενίσχυε τον ρόλο της Γερμανίας ως ευρωπαϊκού κόμβου φυσικού αερίου. Η Μέρκελ διέταξε επίσης να μη δημοσιοποιηθεί κανένα δημόσιο σχόλιο σχετικά με αυτό για να αποφευχθεί η έντονη αντίδραση.

Πριν από την απόσυρση της έκθεσης που άνοιξε τον τελικό δρόμο για την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 τον Φεβρουάριο του 2022, ο εκάστοτε καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προσπαθούσε επίσης να «ανοίξει τον δρόμο» για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, γράφει η εφημερίδα.

* Πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail