Το Πολεμικό μας Ναυτικό δεν αξίζει τέτοιας επιπόλαιας απαξίωσης

φωτο ΠΝ
Διαβάζω περί εξευτελισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού γιατί στείλαμε στην Ερυθρά Θάλασσα μία παλαιά Φρεγάτα (ναι μη εκσυγχρονισμένη) και ότι γύρισε από την κόλαση και ότι το πλήρωμα δηλώνει έντρομο κλπ. Ότι οι Χούτι είναι τεχνολογικά υπέρτεροι και δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε κλπ.

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α. / προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Αν είναι δυνατόν να λέμε ότι οι Χούτι έχουν υπέρτερη τεχνολογία και ότι αδυνατούμε να προστατεύσουμε τα πλοία που συνοδεύουμε. Εάν αυτό ήταν αλήθεια τότε θα έπρεπε να απαιτήσουμε να παραιτηθούν όλοι, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Όμως δεν είναι αλήθεια. Το ότι οι Χούτι πετάνε εκατοντάδες ρουκέτες και βλήματα με ελάχιστη έως ανύπαρκτη ακρίβεια και ότι στέλνουν εκατοντάδες φτηνά drones εναντίον εμπορικών και απροστάτευτων πλοίων είναι γεγονός. Αυτό όμως δεν τους καθιστά λόγω αυτού του γεγονότος τεχνολογικά υπέρτερους και εμάς αδύναμους να τους αντιμετωπίσουμε. Άλλωστε μετέχουμε σε πολυεθνική δύναμη που συνεργάζεται και με άλλες δυνάμεις με πληθώρα μέσων και δυνατοτήτων μακράς, μέσης και εγγύς αεράμυνας και προστασίας.

Εάν επιβιώνουν είναι λόγω περιορισμών που τίθενται από την μορφή της επιχείρησης και την αποφυγή γενικότερης κλιμάκωσης στην μέση Ανατολή, αλλιώς εάν οι δυνάμεις που επιχειρούν εκεί είχαν εντολή, θα μπορούσαν να έχουν εκμηδενίσει κάθε δυνατότητα τους να δρουν έτσι τρομοκρατικά εναντίον της διεθνούς κοινότητας.

Ναι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ χρειάζονται εκσυγχρονισμό και είναι αναγκαίες και σύγχρονες κατασκευές (όπως οι Belhara) αλλά το να υποτιμάμε τις επιχειρησιακές μας ικανότητες και την ικανότητα αυτοάμυνας των πλοίων μας, κάνοντας σύγκριση με τους Χούτι, πέραν του ηττοπαθούς είναι και γελοίο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail