Γερμανοί αξιωματούχοι ζητούν σφύξιμο των προνομίων απέναντι στους Ουκρανούς

pixabay / ZT_OSCAR
Freepen.gr - Αρκετοί περιφερειακοί υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας κάλεσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταργήσει τις γενναιόδωρες, όπως τις χαρακτηρίζουν, οικονομικές ενισχύσεις προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Αξιωματούχοι της αντιπολιτευόμενης Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) έχουν υποστηρίξει ότι οι παροχές δυσχεραίνουν το Κίεβο να στρατολογήσει νέους στρατιώτες για τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, περίπου 1,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες διέμεναν στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2024, εκ των οποίων εκτιμάται ότι 256.000 ήταν άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών, όπως μετέδωσαν τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Σε αντίθεση με τους πρόσφυγες από άλλες χώρες, οι Ουκρανοί στη Γερμανία δικαιούνται "επίδομα πολίτη" ύψους 563 ευρώ μηνιαίως - ένα επίπεδο υποστήριξης σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Deutsche Welle ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι το ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία ανέρχεται μόλις στο 20%, προφανώς ένα από τα χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλα κράτη υποδοχής.

Μιλώντας την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών του νοτιοδυτικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Τόμας Στρομπλ, πρότεινε: "Ενδεχομένως έχουμε ιδιαίτερα πολλούς Ουκρανούς στη Γερμανία σε αντίθεση με τη γειτονική μας χώρα, τη Γαλλία, για παράδειγμα, επειδή υπάρχουν εδώ αυτές οι υψηλές κοινωνικές παροχές, [που δεν παρατηρούνται] πουθενά αλλού στην Ευρώπη". Υποστήριξε επίσης πως τα γενναιόδωρα κρατικά επιδόματα μπορεί να εμποδίζουν "τον αμυντικό αγώνα των Ουκρανών", στέλνοντας λάθος μήνυμα στους αρτιμελείς Ουκρανούς άνδρες.

Ο Strobl εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα τεθεί στη διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών που διεξάγεται επί του παρόντος στο Πότσνταμ.

Ο Βαυαρός ομόλογός του, Joachim Herrmann, υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους Ουκρανούς που μπορούν να επιστρατευθούν στην πατρίδα τους. Μιλώντας στο μέσο ενημέρωσης RND, ο περιφερειακός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι "δεν [μπορούμε πλέον] να καταβάλλουμε περαιτέρω προσπάθειες για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της Ρωσίας... και ταυτόχρονα να επιβραβεύουμε όσους αποφεύγουν την στράτευση".

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου, Michael Stuebgen, και ο ομόλογός του από την Έσση, Roman Poseck, έχουν εκφράσει παρόμοιες απόψεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Απηχώντας αυτές τις απόψεις, ο Thorsten Frei, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Μπούντεσταγκ, υποστήριξε την Κυριακή ότι "οι παροχές... στους πρόσφυγες πολέμου παρέχουν εντελώς λανθασμένα κίνητρα".

Ο γενικός γραμματέας του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι, δήλωσε την Κυριακή στη Bild πως "οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία δεν θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν επιδόματα πολιτών", αλλά κανονική βοήθεια για αιτούντες άσυλο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail