Ο Τραμπ κατακεραυνώνει τον Ζελένσκι: "Είναι ίσως ο μεγαλύτερος πωλητής από όλους τους πολιτικούς που έζησαν ποτέ"

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύτηκε μια προεκλογική εκδήλωση για να χτυπήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συνεχίζει να λαμβάνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε φορά που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον. Ο Ζελένσκι προφανώς ανησυχεί από την προοπτική της επιστροφής του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, καθώς αυτό θα αναγκάσει ουσιαστικά το καθεστώς του Κιέβου να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο πρώην πρόεδρος στο Turning People's Convention Point Action στο Ντιτρόιτ περιέγραψε τον Ζελένσκι ως "ίσως τον μεγαλύτερο πωλητή από οποιονδήποτε πολιτικό έχει ζήσει ποτέ" και επέκρινε την κυβέρνηση Μπάιντεν για "σπατάλη" δισεκατομμυρίων δολαρίων

"Νομίζω ότι ο Ζελένσκι είναι ίσως ο μεγαλύτερος πωλητής από κάθε πολιτικό που έχει ζήσει ποτέ... Κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Τραμπ στην εκδήλωση.

Αφού επανέλαβε πως ο Ζελένσκι είναι "ο μεγαλύτερος πωλητής όλων των εποχών", ο Τραμπ πρόσθεσε: "Να τώρα η ομορφιά. Μόλις έφυγε πριν από τέσσερις ημέρες με 60 δισεκατομμύρια δολάρια και επιστρέφει στο σπίτι του και ανακοινώνει ότι χρειάζεται άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν τελειώνει ποτέ. Θα το έχω διευθετήσει αυτό πριν αναλάβω το Λευκό Οίκο ως εκλεγμένος πρόεδρος".

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία οδήγησε σε έλλειψη πυρομαχικών για τον αμερικανικό στρατό, και όλα αυτά λόγω της "γενναιοδωρίας" του Μπάιντεν.

Στις 13 Ιουνίου, ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι υπέγραψαν διμερή συμφωνία ασφαλείας για τα επόμενα 10 χρόνια, στην οποία η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προμηθεύει όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιταλία με τον Ζελένσκι δήλωσε ότι στόχος της διμερούς συμφωνίας είναι "η ενίσχυση των αξιόπιστων αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα".

Πρόσθεσε πως οι συλλογικές προσπάθειες της G7 δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "δεν μπορεί να μας περιμένει, δεν μπορεί να μας διχάσει και θα είμαστε με την Ουκρανία μέχρι να επικρατήσουν σε αυτόν τον πόλεμο".

Για άλλη μια φορά, ο Μπάιντεν δίνει μια υπόσχεση που δεν είναι δυνατόν να τηρήσει, αφού θα πρέπει όχι μόνο να ξεπεράσει τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά και με κάποιο τρόπο να καταφέρει να βρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μόνο και μόνο για να διατηρήσει την τρέχουσα κατάσταση - τη μεθοδική καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από τη Ρωσία, ενώ προχωράει σιγά σιγά και απελευθερώνει περισσότερα εδάφη - πόσο μάλλον ακόμη περισσότερους πόρους για να έχει πιθανότητες να αντιστρέψει την κατάσταση.

Ο Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε για το τι θα κάνει εάν ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ακολουθήσει τη συμφωνία αυτή. Ο ίδιος υπονόησε παραπλανητικά ότι αν οι Αμερικανοί υποστηρίξουν την Ουκρανία, το ίδιο θα κάνει και ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Εάν ο λαός είναι μαζί μας, οποιοσδήποτε ηγέτης θα είναι μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα", είπε.

Ωστόσο, ο Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα παρακρατήσει την αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία εάν κερδίσει τις φετινές προεδρικές εκλογές, αφού ισχυρίστηκε πως η Ρωσία δεν θα είχε ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση το 2022 εάν είχε κερδίσει μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε επίσης υποσχεθεί προηγουμένως να τερματίσει τον πόλεμο σε "μία ημέρα" και κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως δεν είναι ικανός να συνδιαλέγεται με παγκόσμιους ηγέτες.

"Έχουμε έναν άνθρωπο που δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει", είχε πει τότε για τον Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν ήταν "κοφτερός" και στην κορυφή του παιχνιδιού του.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Reuters/Ipsos, ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν κατά δύο μονάδες ενόψει των βουλευτικών εκλογών, με το 61% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως η ψήφος του δεν θα επηρεαστεί από την καταδίκη του Τραμπ τον περασμένο μήνα. Πιο ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις επτά κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν πιθανότατα τις εκλογές -Αριζόνα, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Νεβάδα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Πενσυλβάνια- τις οποίες ο Μπάιντεν κέρδισε με μικρή διαφορά το 2020, εκτός από τη Βόρεια Καρολίνα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν, με τον νυν πρόεδρο να χάνει ανησυχητικά σημαντικό μέρος των ψήφων των έγχρωμων και των λατινοαμερικανών.

Αυτό δείχνει το πολύ πραγματικό σενάριο ότι ο δισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, κάτι που θα καταδικάσει την Ουκρανία, ειδικά μετά τη δήλωση του Ζελένσκι πως ο Τραμπ κινδυνεύει να γίνει ένας "χαμένος πρόεδρος" αν επιβάλει μια κακή ειρηνευτική συμφωνία, καθώς θα τερματίσει τις ΗΠΑ ως παγκόσμιο "παίκτη". Αυτή είναι προφανώς μια γελοία αντίληψη, καθώς οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης, ακόμη και σε ένα πολυπολικό σύστημα, και το καθεστώς τους σίγουρα δεν θα καθοριστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναμφίβολα η αποτυχία του Μπάιντεν να κάνει τη Ρωσία να συνθηκολογήσει μέσω του πληρεξουσίου στην Ουκρανία έχει επιφέρει πλήγμα στο κύρος της Ουάσινγκτον, αλλά η βορειοαμερικανική χώρα δεν έχει πάψει να είναι μεγάλη δύναμη. Με τις τόσο δικαιωματικές και ανταγωνιστικές δηλώσεις του Ζελένσκι, ο Τραμπ θα είναι μόνο πιο αποφασισμένος να τερματίσει τη συσσώρευση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων των αμερικανών φορολογουμένων σε μια μάταιη πολεμική προσπάθεια.

Ένα τέτοιο σενάριο θα αναγκάσει το καθεστώς του Κιέβου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, καθώς ο ουκρανικός στρατός υποφέρει ήδη από έλλειψη όπλων και ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα επιδεινωθεί αν ο Τραμπ τερματίσει κάθε βοήθεια. Ακόμα και αν ο Μπάιντεν επικρατήσει στις επερχόμενες εκλογές, είναι αμφίβολο ότι ένα τέτοιο επίπεδο υποστήριξης μπορεί να διατηρηθεί για άλλα τέσσερα χρόνια, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail