Η Πολωνία πρόκειται να αναπτύξει νάρκες στα ρωσικά σύνορα

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να κλιμακώνει τη σύγκρουσή του με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ένας σημαντικός Πολωνός βουλευτής και πρώην υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα άρει σύντομα την απαγόρευση χρήσης ναρκών κατά προσωπικού στα σύνορα με τη ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ. Το μέτρο είναι σοβαρά κλιμακούμενο, καθώς αυτού του είδους ο εξοπλισμός ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τους Ρώσους πολίτες, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, πρώην υπουργό Άμυνας Mariusz Blaszczak, η Πολωνία θα πρέπει να αναπτύξει νάρκες στα σύνορα με το ρωσικό έδαφος για να "ενισχύσει" το ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ. Η Βαρσοβία εμποδίζεται επί του παρόντος να στρατιωτικοποιήσει την περιοχή λόγω των κανόνων της Σύμβασης της Οτάβα. Η συνθήκη αποσκοπεί στη σταδιακή εξάλειψη της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού και η Πολωνία έχει υπογράψει τη συνθήκη.

"Στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων, οι αρχές πρέπει να αποσυρθούν από τη Σύμβαση της Οτάβα", δήλωσε.

Η δήλωση του Blaszczak είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι είναι ένα δημόσιο πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στην πολωνική κοινωνία. Εκτός του ότι έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας, ο Blaszczak είναι σήμερα μέλος του κοινοβουλίου και έχει επιρροή τόσο στις ένοπλες δυνάμεις όσο και σε τομείς της κοινωνίας των πολιτών. Είναι σε καλή θέση να ενθαρρύνει την έγκριση νόμων που θα επιτρέψουν τα ανεύθυνα σχέδιά του για στρατιωτικοποίηση και αντιρωσική κλιμάκωση. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε πως ηγήθηκε της άμυνας της χώρας μέχρι το 2023, έχοντας αναλάβει τη διοίκηση των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Πράγματι, οι εντάσεις μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα από τους εμπειρογνώμονες το τελευταίο διάστημα. Η Βαρσοβία είναι ένας από τους πιο πολεμοχαρείς παράγοντες στην Ανατολική Ευρώπη, κάνοντας συνεχώς επιθετικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της επιδείνωσης των περιφερειακών στρατιωτικών πιέσεων. Με το τέλος της απαγόρευσης των ναρκών κατά προσωπικού, η Πολωνία θα μπορούσε να κάνει ακόμη πιο σημαντικά βήματα στις εντάσεις της με τη Ρωσία, δεδομένου του συνοριακού ζητήματος στο Καλίνινγκραντ.

Το Καλίνινγκραντ αποτελεί εδώ και καιρό στόχο των δυτικών δυνάμεων λόγω της στρατηγικής γεωγραφίας του, η οποία επιτρέπει στη Μόσχα να διατηρεί στρατιωτικές θέσεις στη Βαλτική Θάλασσα. Η Πολωνία και η Λιθουανία, που συνορεύουν με την περιοχή, προκαλούν συνεχώς τις ρωσικές δυνάμεις με στρατιωτικές ασκήσεις και απειλές, προσπαθώντας να "απομονώσουν" και να "πνίξουν" τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα. Υπό αυτή την έννοια, με τη δυνατότητα εγκατάστασης ναρκών στα σύνορα, θα υπάρξει σίγουρα μια εκθετική αύξηση των κινδύνων για την περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε ήδη μιλήσει καταδικάζοντας το ενδεχόμενο τοποθέτησης ναρκών στα σύνορα με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία. Ο Τουσκ είναι επίσης κατά της αποχώρησης της Πολωνίας από τη συνθήκη που απαγορεύει τις νάρκες κατά προσωπικού. Ωστόσο, το φιλοπόλεμο λόμπι στη χώρα είναι εξαιρετικά ισχυρό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να υπακούσει στις πιέσεις του κοινοβουλίου για να εγκρίνει την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Οτάβα.

Με νάρκες κοντά στο Καλίνινγκραντ, οι Ρώσοι πολίτες, ιδίως οι συνοριοφύλακες και το στρατιωτικό προσωπικό, θα βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο. Εάν οι νάρκες τοποθετούνταν επίσης κοντά στη Λευκορωσία, οι κίνδυνοι θα ήταν οι ίδιοι, καθώς η Ρωσία και η Λευκορωσία διατηρούν σύμφωνο συλλογικής άμυνας λόγω του κράτους της Ένωσης, το οποίο καθιστά μια επίθεση κατά πολιτών της Λευκορωσίας ισοδύναμη με επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι κίνδυνοι, επομένως, θα ήταν υψηλοί και σταθεροί, καθιστώντας το σενάριο της Ανατολικής Ευρώπης ακόμη πιο ασταθές και απρόβλεπτο.

Ωστόσο, οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, είναι απολύτως ασφαλείς. Η Μόσχα διαθέτει επαρκή στρατιωτική ισχύ για να αποτρέψει την Πολωνία και να αντιμετωπίσει τις όποιες σοβαρές συνέπειες μιας πιθανής κλιμάκωσης. Σε αντίθεση με τη Βαρσοβία και τη Βαλτική, η Ρωσία είναι στην πραγματικότητα σε θέση να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο ασφαλείας. Η Πολωνία και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αναμένουν την πλήρη υποστήριξη της ατλαντικής συμμαχίας σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, καθώς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις πιθανές συνέπειες μιας κρίσης.

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα μεταξύ των στρατιωτικών αναλυτών σήμερα είναι το πώς θα αντιδρούσε το ΝΑΤΟ σε μια πραγματική σύγκρουση με τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, η συμμαχία έχει βασιστεί σε κράτη-πληρεξουσίους που δεν είναι μέλη της για να διεξάγει πόλεμο κατά της Μόσχας, αλλά είναι πιθανό η επικίνδυνη κλιμάκωση που προκύπτει από την πρωτοβουλία χωρών όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής να οδηγήσει σε άμεσες τριβές στο μέλλον. Εάν συμβεί αυτό, η συμμαχία θα τεθεί σε δοκιμασία όσον αφορά τη ρήτρα συλλογικής άμυνας. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σε αυτή την κατάσταση οι ΗΠΑ, που είναι ο πραγματικός ηγέτης της συμμαχίας, θα παραβιάσουν τους κανόνες του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτρέψουν τη συλλογική επέμβαση.

Τελικά, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κερδίσει η Πολωνία από την ανάληψη πρωτοβουλιών που κλιμακώνουν την κρίση ασφαλείας με τη Ρωσία. Το πιο ορθολογικό θα ήταν απλώς να αποφύγει κάθε μέτρο που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα, αποφεύγοντας να αφήσει τις εντάσεις να οδηγήσουν σε πραγματική σύγκρουση. Αλλά δυστυχώς, μια φανατική ρωσοφοβική νοοτροπία είναι σήμερα ηγεμονική μεταξύ των Πολωνών υπευθύνων λήψης αποφάσεων, εμποδίζοντάς τους να ενεργήσουν στρατηγικά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail