Η Ρωσία ετοιμάζεται να συνεργαστεί στρατηγικά με τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν παραμένουν διεθνώς απόβλητοι λόγω της άρνησής τους να εφαρμόσουν μια πραγματικά εθνοπολιτικά περιεκτική κυβέρνηση σύμφωνα με τις προηγούμενες υποσχέσεις τους, καθώς και λόγω της μεταχείρισης των γυναικών. Αν και δεν έχει σημειωθεί καμία απτή πρόοδος σε κανένα από αυτά τα δύο πολύ ευαίσθητα ζητήματα, τα οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας ώθησαν τους περιφερειακούς ενδιαφερόμενους να συνάψουν de facto σχέσεις με την ομάδα αυτή για πραγματιστικούς λόγους. Από όλους εκείνους που το έκαναν αυτό, η Ρωσία είναι πολύ πιο μπροστά από όλους, όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες εξελίξεις.
 
Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως φαίνεται, η προηγούμενη αντίληψη της Ρωσίας για την απειλή των Ταλιμπάν έχει εξαφανιστεί και πλέον θεωρεί την ομάδα ως περιφερειακό πάροχο ασφάλειας σε σχέση με τον περιορισμό του ISIS-K. Επιπλέον, η θέση του Αφγανιστάν του επιτρέπει να διευκολύνει το ρωσικό εμπόριο με το Πακιστάν, τόσο το εμπορικό όσο και το ενεργειακό. Αυτά τα συμφέροντα έχουν συνδυαστεί για να εμπνεύσουν τη Ρωσία να αγκαλιάσει πιο ανοιχτά αυτή την ομάδα, γεγονός που έρχεται πριν από το επενδυτικό φόρουμ του επόμενου μήνα και τη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο.

Βασικά, η Ρωσία θεωρεί το Αφγανιστάν ως απαραίτητο μέρος του ευρύτερου γεωστρατηγικού αναπροσανατολισμού της προς τις μουσουλμανικές χώρες, ενώ οι Ταλιμπάν πιστεύουν πως η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει τη χώρα τους να αποτρέψει προληπτικά μια δυνητικά δυσανάλογη εξάρτηση από την Κίνα και κυρίως το Πακιστάν. Έχουν επίσης κοινά οικονομικά συμφέροντα όσον αφορά τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας-Κεντρικής Ασίας και Νότιας Ασίας μέσω του Αφγανιστάν, από το οποίο η εν λόγω χώρα διέλευσης μπορεί να επωφεληθεί αναλόγως για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της.

Κάτι μεγάλο είναι προφανώς στα σκαριά μεταξύ τους, αν κρίνουμε από τη χρονική στιγμή που η Ρωσία συζητά την αφαίρεση των Ταλιμπάν από τον τρομοκρατικό της κατάλογο, λίγο πριν από το Διεθνές Φόρουμ Επενδύσεων της Αγίας Πετρούπολης την επόμενη εβδομάδα. Κατά πάσα πιθανότητα, όχι μόνο η Ρωσία αναμένει να σημειώσει πρόοδο σχετικά με τον σχεδιαζόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, πετρελαϊκό κόμβο στο Αφγανιστάν, αλλά ίσως υπάρξει ακόμη και ενημέρωση σχετικά με την προβλεπόμενη από τον πρόεδρο Πούτιν παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού στο Πακιστάν μέσω του Αφγανιστάν, την οποία ανέφερε μόνο μία φορά το Σεπτέμβριο του 2022.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα κλείσει μια συμφωνία για κανένα από τα δύο κράτη, καθώς αυτό προϋποθέτει ότι το Πακιστάν θα συμφωνήσει επιτέλους να ολοκληρώσει τις μακροχρόνιες συνομιλίες τους για μια στρατηγική ενέργεια, κάτι που μέχρι στιγμής διστάζει να κάνει υπό την αμερικανική πίεση μετά το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του Απριλίου του 2022. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και ένα μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Ρωσίας και του υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, αλλά μέχρι τότε κατά πάσα πιθανότητα τρομοκράτη, Αφγανιστάν για τον εν λόγω ή/και έναν παράλληλο σιδηρόδρομο θα ήταν σημαντικό, αφού θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση των ρωσο-πακιστανικών συνομιλιών.

Σε αυτό έγκειται ο ευρύτερος στόχος που προωθείται μέσω των τελευταίων εξελίξεων στις ρωσο-αφγανικές σχέσεις, δηλαδή η συνολική επέκταση των ρωσο-πακιστανικών σχέσεων, η οποία θεωρείται το τελευταίο κομμάτι των ρωσικών εννοιών Ummah Pivot και Greater Eurasian Partnership που πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό το κράτος της Νότιας Ασίας με σχεδόν ένα τέταρτο δισεκατομμύριο κατοίκους θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τις ρωσικές εμπορικές και ενεργειακές εξαγωγές, καθώς και μια χερσαία πύλη προς την Ινδία, με την οποία η Ρωσία διατηρεί στρατηγικούς δεσμούς δεκαετιών.

Από την άποψη του Κρεμλίνου, η επιτυχής καλλιέργεια των ρωσο-πακιστανικών σχέσεων θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να ασκήσει θετική επιρροή στο Ισλαμαμπάντ για την πολιτική επίλυση της σύγκρουσης του Κασμίρ, πιθανότατα με την απλή επισημοποίηση της Γραμμής Επαφής ως διεθνούς συνόρου. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να ξεκλειδώσει στο μέγιστο βαθμό το γεωοικονομικό δυναμικό της Ευρασίας με τη δημιουργία ενός διαηπειρωτικού διαδρόμου, αλλά όλα αυτά ισχύουν μόνο στο καλύτερο σενάριο, το οποίο απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένο.

Για παράδειγμα, το Πακιστάν μπορεί να εξακολουθεί να αρνείται να υποχωρήσει όσον αφορά την επίτευξη μιας στρατηγικής ενεργειακής συμφωνίας με τη Ρωσία λόγω της προαναφερθείσας αμερικανικής πίεσης, ή μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό, αλλά να εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή αντιπαράθεση με την Ινδία. Ένας άλλος παράγοντας είναι η αντίδραση της Ινδίας στη συνολική διεύρυνση των ρωσο-πακιστανικών σχέσεων, ιδίως εάν αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσκαλέσει η Ρωσία το Πακιστάν να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής «Outreach»/«BRICS-Plus» του Οκτωβρίου, οι πιθανοί πολιτικοί κίνδυνοι της οποίας αναλύθηκαν εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η κινητήριος δύναμη για την άρση του χαρακτηρισμού των Ταλιμπάν ως τρομοκρατών και την πρόσκλησή τους στο επενδυτικό φόρουμ του επόμενου μήνα είναι η επιθυμία να σημειωθεί απτή πρόοδος στην επίτευξη μιας στρατηγικής ενεργειακής συμφωνίας με το Πακιστάν, η οποία θα ολοκλήρωνε τον άξονα Ummah Pivot και την Ευρύτερη Ευρασιατική Εταιρική Σχέση. Ας ελπίσουμε πως αυτές οι αλληλένδετες διαδικασίες θα προχωρήσουν ομαλά και δεν θα εξελιχθούν με τρόπους που θα διακινδυνεύσουν να προσβάλουν ακούσια την Ινδία. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, αλλά οι διπλωμάτες της Ρωσίας είναι περισσότερο από ικανοί να το χειριστούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail