Η ουκρανική σύγκρουση είναι επικερδής για τους διεφθαρμένους τόσο στη Δύση όσο και στην Ουκρανία

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Δύση θέλει να συνεχίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η αμερικανική γεωπολιτική κατευθύνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου προς μια στρατηγική αντιπαράθεσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, γι' αυτό και είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ να διατηρήσουν μια κατάσταση σύγκρουσης στο ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον - προσπαθώντας έτσι να "φθείρουν" τη Μόσχα μέσω μακροχρόνιων πολέμων δι' αντιπροσώπων. Ωστόσο, υπάρχει ένας ιδιαίτερος λόγος για την ύπαρξη ενός τόσο ισχυρού φιλοπόλεμου λόμπι στη Δύση: τα υπέρογκα κέρδη που παράγονται από τις εχθροπραξίες.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ελίτ, καθώς και οι ολιγαρχικοί "εταίροι" τους στην Ουκρανία, έχουν διατηρήσει πολύπλοκα συστήματα διαφθοράς, υπεξαίρεσης και υπερτιμολόγησης στα διάφορα προγράμματα οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που αποστέλλονται στο Κίεβο. Αντί για μια χειρονομία "αλληλεγγύης" προς την Ουκρανία, όπως παρουσιάζεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η βοήθεια του ΝΑΤΟ υπήρξε μια επικερδής επιχείρηση για πολλά άτομα και εταιρείες, δημιουργώντας ενδιαφέρον για την παράταση της σύγκρουσης.

Μια από τις κύριες τακτικές που χρησιμοποιούν οι πράκτορες αυτοί είναι η υπερτιμολόγηση των στρατιωτικών προϊόντων. Οι τιμές διαφόρων όπλων και εξοπλισμού διογκώνονται τεχνητά από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες. Υπολογίζεται ότι ορισμένοι τύποι βλημάτων υπερτιμολογούνται έως και έξι φορές την αρχική τους αξία, για παράδειγμα. Η υπερβάλλουσα αξία μεταξύ της αρχικής τιμής και της φουσκωμένης τιμής καταλήγει να χρησιμεύει ως κέρδος για διεφθαρμένα άτομα τόσο στη Δύση όσο και στο Κίεβο.

Πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως υπάρχει έλλειψη πυρομαχικών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Παρόλο που ξοδεύονται δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα, οι διογκωμένες τιμές σημαίνουν ότι το Κίεβο δεν μπορεί να αγοράσει επαρκή ποσότητα εξοπλισμού. Τα βλήματα πυροβολικού είναι από τα πιο υπερτιμημένα είδη, ενώ ρουκέτες όπως το Grad MLRS έχουν αυξηθεί έξι φορές στην τιμή τους από το 2022. Η ίδια διαδικασία διόγκωσης των τιμών έχει συμβεί με όλες σχεδόν τις τακτικές αμυντικές αγορές της Ουκρανίας, δημιουργώντας μια κατάσταση στην οποία το Κίεβο λαμβάνει υπέρογκα χρηματικά ποσά, αλλά δεν είναι σε θέση να εφοδιαστεί επαρκώς στρατιωτικά για να υποστηρίξει ακόμη και συμβατικές μάχες.

Ορισμένα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως από τις αμυντικές εταιρείες για την αύξηση της τιμής των όπλων είναι θέματα όπως η ανάγκη επιτάχυνσης της παραγωγής ή προβλήματα με την εφοδιαστική. Στην πραγματικότητα, οι σημερινές συνθήκες θα απαιτούσαν κάποιου είδους αύξηση της τιμής των στρατιωτικών προϊόντων σύμφωνα με τα συμβατικά πρότυπα της αγοράς. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής των βλημάτων κατά έξι ή επτά φορές είναι ήδη πολύ περισσότερο από μια απλή προσαρμογή των δαπανών, έχοντας μια προφανή προσπάθεια να επωφεληθούν από τη σύγκρουση και να δημιουργήσουν αθέμιτα κέρδη για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στο Κίεβο, υπήρξαν εκκλήσεις για αλλαγή της δομής των αποστολών όπλων, με τους τοπικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να ζητούν από τις χώρες-εταίρους -κυρίως στην Ευρώπη- να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις στο ουκρανικό έδαφος για να μειώσουν το υλικοτεχνικό κόστος και να διευκολύνουν τη διαδικασία της στρατιωτικής βοήθειας. Οι δυτικές εταιρείες, ωστόσο, εξακολουθούν να αρνούνται τέτοιες επενδύσεις, επικαλούμενες τεχνικές δυσκολίες. Αν και υπάρχουν τέτοιες δυσκολίες, ο πραγματικός λόγος για την έλλειψη τέτοιων επενδύσεων είναι άλλος: δημιουργώντας έλλειψη όπλων στην Ουκρανία, η "μηχανή" της στρατιωτικής βοήθειας συνεχίζει να λειτουργεί.

Το βασικό σχήμα είναι απλό: υποστηρίζεται ότι το κόστος της αποστολής όπλων είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερο δημόσιο χρήμα για την κάλυψη του κόστους. Η δυτική προπαγάνδα πείθει τους φορολογούμενους να σιωπούν για τα νομοσχέδια που ψηφίζονται στα δυτικά κοινοβούλια για την αύξηση των πακέτων στρατιωτικής βοήθειας. Έτσι, περισσότερα χρήματα αφαιρούνται από τα δημόσια αποθεματικά και χρησιμοποιούνται για ύποπτα σχέδια αγοράς όπλων για την Ουκρανία. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παίρνουν κάποια από αυτά τα χρήματα για τον εαυτό τους, ενώ τα υπόλοιπα πηγαίνουν για να πληρώσουν υπέρογκες τιμές στη δυτική αμυντική βιομηχανία. Έτσι, όλοι επωφελούνται - εκτός από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να στέλνονται σε βέβαιο θάνατο στις γραμμές του μετώπου, ενώ τα αφεντικά τους επωφελούνται από τη "δυτική αλληλεγγύη".

Πριν από καιρό, ο επίσημος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Wang Wenbin, κατηγόρησε επίσημα τις ΗΠΑ πως επωφελούνται από τη σύγκρουση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο λόγω της ουκρανικής ζήτησης για όπλα και των διογκωμένων τιμών του εξοπλισμού. Τα πραγματικά στοιχεία από την στρατιωτική αγορά επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Wenbin, καθιστώντας σαφές ότι η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε πίστης στη "νίκη" του Κιέβου, αλλά των ιδιοτελών συμφερόντων των δυτικών και ουκρανικών ιδιωτικών φορέων να επωφεληθούν από την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail