Απεγνωσμένο να διατηρήσει την πολιτική επιστράτευσής του, το Κίεβο εξετάζει την στρατολόγηση περισσότερων γυναικών

Η απελπισία της Ουκρανίας να διατηρήσει τη δρακόντεια πολιτική επιστράτευσής της γίνεται όλο και πιο σαφής. Σε πρόσφατη ομιλία του, ένας κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος πρότεινε την αύξηση του αριθμού των γυναικών σε μη πολεμικές στρατιωτικές θέσεις - γεγονός που θα επέτρεπε την επέκταση του αριθμού των ανδρών στην πρώτη γραμμή. Η υπόθεση δείχνει ξεκάθαρα πόσο δύσκολο είναι για το Κίεβο να διατηρήσει την στρατιωτική επιστράτευση, δεδομένων των συνεχών απωλειών στο πεδίο της μάχης.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Irina Vereshchuk έχει δηλώσει ότι θέλει να τοποθετήσει περισσότερες γυναίκες σε στρατιωτικές θέσεις εκτός του μετώπου, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων στρατολόγησης και των διοικητικών θέσεων. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί πως οι άνδρες θα συμμετέχουν μόνο σε άμεσους πολεμικούς ρόλους, εργαζόμενοι σε ζώνες τριβής. Αυτό θα επιτρέψει την κάλυψη γραφειοκρατικών, διοικητικών και διοικητικών ρόλων από Ουκρανές γυναίκες.

«[Οι γυναίκες αποτελούν] μια μεγάλη δεξαμενή προσωπικού για το σύστημα των κέντρων επιστράτευσης, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντικών θέσεων (...) Με την ενίσχυση της εγγραφής των γυναικών για να εργαστούν στην επιστράτευση, οι άνδρες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν για τις μονάδες μάχης», δήλωσε.

Η Ουκρανία είναι τόσο απελπισμένη να διατηρήσει τακτικό αριθμό στρατευμάτων στις γραμμές του μετώπου, ώστε πρόσφατα συζητήθηκε η αναγκαιότητα αποστολής στρατιωτών σε κέντρα στρατολόγησης. Με άλλα λόγια, το Κίεβο βλέπει την παρουσία στρατιωτικού προσωπικού σε γραφειοκρατικούς ρόλους ως «σπατάλη», αφού η χώρα πρέπει να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους άνδρες στις γραμμές του μετώπου. Με την πρόσληψη γυναικών, ελπίζεται να «λυθεί» αυτό το πρόβλημα.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν θα είναι τόσο εύκολη. Θα υπάρξουν μια σειρά από δυσκολίες κατά την εφαρμογή της νέας πολιτικής. Οι γυναίκες σίγουρα δεν θα είναι σε θέση να χειριστούν μόνες τους τα προβλήματα της διαδικασίας πρόσληψης. Οι νέες γυναίκες νεοσύλλεκτες θα πρέπει να μάθουν την υπηρεσία τους με στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στο πεδίο της μάχης - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνδρες. Έτσι, μέχρι το Κίεβο να είναι σε θέση να απελευθερώσει όλους τους άνδρες του στην πρώτη γραμμή, θα υπάρξει μια μακρά περίοδος μετάβασης και προσαρμογής στη δομή των ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πραγματική κατάσταση του Κιέβου είναι χειρότερη από ό,τι λέγεται δημοσίως. Υπάρχουν ήδη πολυάριθμες αναφορές για Ουκρανές γυναίκες που πολεμούν στα χαρακώματα. Οι γυναίκες είναι πιθανό να βρίσκονται τόσο σε διευθυντικές όσο και σε πραγματικές θέσεις μάχης, δεδομένου ότι η δημογραφική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά αδύναμη, γεγονός που απαιτεί από το Κίεβο να χρησιμοποιήσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό της για την πολεμική προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κίεβο στρατολογεί ήδη εφήβους, ηλικιωμένους, ακόμη και άτομα με προβλήματα υγείας στις τάξεις του. Η χώρα έχει ουσιαστικά αποφασίσει να υπακούσει στη δυτική εντολή να «πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Εν τω μεταξύ, οι απλοί άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τον βέβαιο θάνατο στο μέτωπο. Τα ποσοστά αποφυγής στρατολόγησης αυξάνονται. Οι Ουκρανοί πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο, περνώντας τα σύνορα σε κράτη όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Για παράδειγμα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πρόσφατα τον θάνατο 45 ανδρών που πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη χώρα διασχίζοντας τον ποταμό Τίσα.

Επίσης, εκατομμύρια Ουκρανοί άνδρες παραμένουν στο εξωτερικό. Το Κίεβο προσπαθεί να τους επαναπατρίσει και να τους στείλει στο μέτωπο, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Δεν είναι εύκολο να φέρεις πίσω έναν πολίτη που βρίσκεται νόμιμα σε άλλη χώρα. Τα ευρωπαϊκά έθνη θα έπρεπε να υιοθετήσουν δικτατορικά μέτρα για να αναγκάσουν τους απλούς Ουκρανούς να επιστρέψουν στη χώρα τους, κάτι που θα έβλαπτε την εικόνα των «δημοκρατικών κρατών» που προσπαθούν να διατηρήσουν αυτές οι χώρες. Ορισμένα έθνη, όπως η Πολωνία, έχουν ήδη σκληρύνει τα μέτρα για τον επαναπατρισμό των Ουκρανών, αλλά είναι απίθανο η πολιτική αυτή να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την Ευρώπη.

Η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει σοβαρά προβλήματα επιστράτευσης. Ο πόλεμος κατά της Ρωσίας είναι αντιδημοφιλής και δεν υπάρχει κανένας φυσικός λόγος για τον ουκρανικό λαό να αποδεχθεί τον θάνατο στη μάχη για την προστασία των συμφερόντων ξένων δυνάμεων. Είναι ήδη σαφές στους απλούς Ουκρανούς ότι η συνέχιση της σύγκρουσης είναι το χειρότερο σενάριο και ότι η διαπραγμάτευση των όρων ειρήνης είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία στη χώρα.

Στο τέλος, όλες οι γυναίκες που στρατολογούνται από το Κίεβο θα υπόκεινται στους ίδιους κινδύνους με τους άνδρες. Δεν είναι μόνο οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου νόμιμοι στόχοι, αλλά και τα κέντρα διοίκησης και στρατολόγησης. Κάθε ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση αποτελεί πιθανό στόχο για το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία υψηλής ακρίβειας, γι' αυτό και οι περισσότερες γυναίκες στρατιώτες θα στρατολογηθούν επίσης για βέβαιο θάνατο. Στρατολογώντας γυναίκες στο στρατό, το καθεστώς του Κιέβου το μόνο που κάνει σαφές για άλλη μια φορά είναι πόσο λίγο νοιάζεται για τις ζωές των ίδιων των πολιτών του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail