Η προσπάθεια του Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ένας δρόμος προς τη μοιραία κλιμάκωση

pixabay / hosnysalah
Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, στην πραγματικότητα η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει μια μεγαλύτερη πυρκαγιά.

Η προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε περαιτέρω βία στη Γάζα και απειλεί να εξελιχθεί σε πόλεμο με το Λίβανο. Η Ουάσινγκτον είτε κοιμάται στο τιμόνι είτε είναι πρόθυμη να σπρώξει ολόκληρη την περιοχή στον γκρεμό προκειμένου να αποφύγει να εγκαταλείψει την "άνευ όρων υποστήριξή" της προς το Ισραήλ.

Robert Inlakesh - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου, στην οποία παρουσίασε μια ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός, προτρέποντας τόσο τη Χαμάς όσο και την ισραηλινή κυβέρνηση να την αποδεχτούν, έδωσε μια αναλαμπή ελπίδας ότι επιτέλους οι ΗΠΑ πατάνε πόδι. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε αυτό που φαινόταν να είναι ένας λογικός οδικός χάρτης για την εξασφάλιση μιας διαρκούς παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα και μιας ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Η άμεση αντίδραση της Χαμάς ήταν να δει την ομιλία "θετικά", ενώ εξακολουθούσε να υποστηρίζει πως απαιτούσε την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και τον πλήρη τερματισμό του πολέμου, προκειμένου να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε πρόταση. Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμμένοντας στην προηγούμενη ρητορική του για την ανάγκη καταστροφής της Χαμάς, έδειχνε ότι δεν επρόκειτο να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Ο Νετανιάχου πήγε τα πράγματα ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας πως η περιγραφή του Τζο Μπάιντεν για την ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός δεν ήταν "ακριβής", ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι να επιτευχθούν οι πολεμικοί του στόχοι. Νομιμοποίηση στους ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού έδωσε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Economist και αποκάλυψε λεπτομέρειες της πρότασης, στο οποίο έγινε σαφές πως η κατάπαυση του πυρός σε τρεις φάσεις θα ήταν πιο δύσκολο να ολοκληρωθεί, πέρα από την πρώτη φάση, από ό,τι είχε αφήσει να εννοηθεί ο Μπάιντεν.

Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από άρθρα έχουν κυκλοφορήσει στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης στο Reuters με έναν ανώνυμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, που παρουσιάζουν τις ενέργειες του προέδρου ως μια τολμηρή προσπάθεια να πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει με τη δική του πρόταση, φαίνεται πως η κίνηση αυτή αποτυγχάνει. Καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νεκρών στην πολιορκημένη Γάζα, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει την πρόθεσή της να καταστρέψει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό κόμμα με το οποίο υποτίθεται ότι πρόκειται να συνάψει συμφωνία. Και αυτό την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στέλνεται σε ένα ακόμη ταξίδι στη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσει να βοηθήσει στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, καθώς η προσπάθεια πλησιάζει στην κατάρρευση.

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να κλιμακώνει την επίθεσή του στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, ενώ ανανεώνει τις εισβολές και τις αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη λωρίδα. Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα. Συν τοις άλλοις, οι μάχες "τιτάνιος προς τι" που διεξάγονται από τον Οκτώβριο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων, έχουν επίσης κλιμακωθεί σε σημείο που πολλοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει επιστροφή- καθιστώντας έναν νέο πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου σχεδόν αναπόφευκτο.

Όλα αυτά θυμίζουν πολύ αυτό που συνέβη στο παρελθόν, όταν η Χαμάς ανακοίνωσε, στις 6 Μαΐου, ότι συμφώνησε σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Η πρόταση παραδέχτηκε ότι ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που επανειλημμένα επαινέθηκε από τον Antony Blinken ως "ισχυρή" συμφωνία κατά την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή.

Την ίδια ημέρα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αμέσως την επίθεση που απειλούσε εδώ και καιρό στη νότια Γάζα, καταλαμβάνοντας το πέρασμα της Ράφα μεταξύ του παλαιστινιακού εδάφους και της Αιγύπτου. Εκείνη την στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που έλεγε σταθερά προηγουμένως για την επιδίωξη της καταστροφής της Χαμάς και η κυβέρνησή του αποφάσισε να σηματοδοτήσει την άρνησή της να συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός.

Και πάλι, με τις ΗΠΑ να προωθούν τώρα τη δική τους πρόταση εκεχειρίας του Ισραήλ, η δύσκολη κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πολύ. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό, αφού αφού απέτυχε να επιτύχει οποιονδήποτε από τους πολεμικούς του στόχους στη Γάζα, αντιμετωπίζει την προοπτική της κατάρρευσης του κυβερνητικού του συνασπισμού αν αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός χωρίς να έχει να επιδείξει τίποτα για οκτώ μήνες πολέμου. Ο ισραηλινός λαός τάσσεται επίσης σε μεγάλο βαθμό υπέρ της επανακατάληψης της λωρίδας, με το 0% των Ισραηλινών Εβραίων που ερωτήθηκαν να δηλώνουν πως θα ήθελαν να δουν τη Χαμάς να συνεχίζει να κυβερνά τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα μετά τον πόλεμο.

Ως εκ τούτου, ο Νετανιάχου γνωρίζει τις πολιτικές επιπτώσεις για τον ίδιο και για άλλους στην ισραηλινή άρχουσα τάξη, εάν αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς. Ωστόσο, γνωρίζει επίσης πως, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ προς την κυβέρνησή του να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δόντια πίσω από τις δυναμικές δηλώσεις της και θα συνεχίσει επ' αόριστον την "άνευ όρων υποστήριξή" της προς το Ισραήλ.

Και όχι μόνο αυτό, όταν ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Karim Khan, ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας του, Yoav Gallant, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε το δικαστήριο. Αμερικανοί νομοθέτες άρχισαν αμέσως να συντάσσουν σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ. Όταν το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε τις προσωρινές αποφάσεις του, ως αποτέλεσμα της μέχρι στιγμής επιτυχημένης υπόθεσης γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διαφωνούσαν με τα συμπεράσματα.

Παρόλο που οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) που κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα μέχρι το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε παράλογα το ψήφισμα "μη δεσμευτικό" και έδωσε στους Ισραηλινούς το πράσινο φως να το παραβιάσουν. Οι Αμερικανοί νομοθέτες μάλιστα μόλις συνέταξαν νομοθεσία για να θέσουν όρους στην παροχή βοήθειας προς τις Μαλδίβες, αφού το εν λόγω έθνος έλαβε ανεξάρτητη απόφαση να σταματήσει την είσοδο Ισραηλινών πολιτών στη χώρα τους λόγω των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα. Τώρα ο ΟΗΕ πρόσθεσε το Ισραήλ στη διαβόητη μαύρη λίστα του για τη δολοφονία παλαιστινιακών παιδιών και οι ΗΠΑ εφάρμοσαν άλλο ένα διπλό πρότυπο συνεχίζοντας να παρέχουν όπλα σε ένα έθνος που προστέθηκε σε αυτή τη λίστα..

Παρά τα βουνά των αναφορών για εγκλήματα πολέμου από διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθεί να προστατεύσει την ισραηλινή κυβέρνηση με κάθε κόστος. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου όταν εξετάζουμε την αμερικανική προσέγγιση για την εφαρμογή των "κόκκινων γραμμών" με τους ισραηλινούς συμμάχους τους, τις οποίες η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει τις λέξεις για να τις ορίσει πραγματικά. Ακόμη και όταν πρόκειται για την εισβολή στη Ράφα, για την οποία η Ουάσιγκτον δήλωσε ανοιχτά ότι θα ήταν μια "καταστροφή", ταυτόχρονα ετοίμαζε ένα άλλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατανοώντας όλα αυτά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκλήθηκε ακόμα στην Ουάσιγκτον για να μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο και αντιμετώπισε κάποια πίεση για να κλείσει μια συμφωνία. Μπορεί να είναι σίγουρος πως οι Αμερικανοί θα σταθούν στο πλευρό του, ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει. Έτσι, αν είστε ο Νετανιάχου, τι κίνητρο υπάρχει για να σταματήσετε τον πόλεμο σε αυτό το σημείο; Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι γεμάτη μέχρι το χείλος με κενές και κενές στρατηγικές, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε δημόσιες εκκλήσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ ιδιωτικά αρνούνται να καταστήσουν ποτέ το Ισραήλ υπεύθυνο.

Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη φορά είναι ότι η συνέχιση του πολέμου όχι μόνο θα σημάνει την κλιμάκωση της φρίκης στη Γάζα, αλλά οδεύει προς μια μαζική πυρκαγιά με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η Χεζμπολάχ διαθέτει τις πυραυλικές δυνατότητες να απαντήσει στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με καταστροφικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο εκατοντάδων, ακόμη και χιλιάδων Ισραηλινών. Υπό μεγάλη εσωτερική πίεση για να εξαπολύσει επίθεση στο λιβανέζικο έδαφος, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να είναι πιο κοντά στο να ξεκινήσει μια καταστροφική σύγκρουση με τον Λίβανο, αντί να συνάψει κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Γάζα. Στα μάτια του, ένας πόλεμος με τον Λίβανο θα μπορούσε ακόμη και να προσφέρει τον τέλειο θανατηφόρο αντιπερισπασμό που θα του επέτρεπε να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά εις βάρος της πυροδότησης ενός πολύ μεγαλύτερου και φονικότερου πολέμου.

Ο Robert Inlakesh είναι πολιτικός αναλυτής, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ που ζει σήμερα στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει κάνει ρεπορτάζ από τα παλαιστινιακά εδάφη και έχει ζήσει σε αυτά, ενώ σήμερα συνεργάζεται με το Quds News. Σκηνοθέτης της ταινίας "Κλοπή του αιώνα": Trump's Palestine-Israel Catastrophe"

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail